Férfi kézilabda Eb

Nekünk ezt az Eb-t végig kell harcolni - Skaliczki László

Vereséget szenvedett a magyar kézilabda-válogatott a szerbiai Eb középdöntőjének első mérkőzésén. A mieink 27-21-re kaptak ki Izland legjobbjaitól. A mérkőzést követően Skaliczki Lászlót, a Pick Szeged vezetőedzőjét, egykori szövetségi kapitányt kérdeztük, hogy mi lehetett a magyar csapat első vereségének az oka.

"Egyfajta érzelmi fáradtságot éreztem a csapaton, hiszen három olyan "mérkőzésélményen" vannak túl a srácok, mely rengeteg feszültséggel járt, és ezeket az élményeket rövid időn belül feldolgozni nem egyszerű" - mondta Skaliczki László a hatharom.com-nak. "Másrészt a szellemi fáradtság is érezhető volt, hiszen nem könnyű különböző stílusú csapatokról átállni más metodikára. A videóelemzések, a taktikai feladatok feldolgozása, plusz a fizikai fáradtság együtt megnehezíti a játékosok dolgát. Közel egy hete kint van a csapat, és ilyenkor a fáradtság mindenkinél máshogy jelentkezik, ilyenkor ha egy új ember tud hozni egy lendületet, az mindig jó, de ez ma nem sikerült. Ráadásul egy olyan viking mentalitással találkozott a csapat, ami a nagyon sokat futásra épül, és az izlandiak mind fizikálisan, mind mentálisan jól fel voltak készítve. Nagyon masszív védelmet vontak a kapujuk köré, és most találkoztunk először egy nagyon masszív hatos fallal, betereltek minket középre, ebből pedig nem találtuk meg azokat a területek, amiket eddig egy nyitottabb orosz és spanyol falban megvolt, a franciák 5-1-e sem volt olyan mint szokott. A csoportmeccseken inkább ebből a nyitottabb módszertanból építkeztünk, itt most valami más kellett volna. A szélek aktivizálása hiányzott és a gyors indításos, lerohanásos játék is, amit ők jól játszottak. Izland ellen mindig küszködünk, de remélem, hogy tovább tudunk lépni ezen a vereségen."

A legjobb csapatokra jellemző, hogy úgy időzítenek formát, hogy egy nagy tornán a végjátékban legyenek a toppon. A magyar válogatottnak a halálcsoportból továbbjutni volt az egyik legnagyobb kihívása eddig. Könnyen lehet, hogy Mocsai Lajos, a mieink szövetségi kapitánya ezekre a meccsekre időzítette a magyar csapat formáját. A kérdés, hogy ebből a hullámvölgyből van-e kiút?

"Az biztos, hogy csúcsformában kellett kezdenünk, hiszen papíron az oroszok elleni meccs volt a legfontosabb, és ezt kellett fokozni. Nyilvánvaló, hogy ezek után jön egy holtpont és a már említett fáradtság is belejátszik. Nekünk ezt az Eb-t végig kell harcolni és küzdeni. Sajnos nekünk nincs meg az az egészségügyi háttér, amivel regeneráljuk a játékosokat. Olyan egyéni mérések kellenének és olyan eszközök, amikkel egy-egy játékos aktuális állapotát tudnánk vizsgálni. Ez a jövő, amit már sok csapat használ is, csak ugye ez kerül a legtöbbe. Ha ez nincs, akkor csak intuícióink lehetnek, amik vagy így vagy úgy sikerülnek. Ettől függetlenül nagy kézilabdát játszottunk, és ott vagyunk Európa legjobb nyolc csapata között, ami hatalmas rang. Én bízom benne, hogy ez a csapat fog még ezen az Európa-bajnokságon örömet szerezni nekünk."