Férfi kézilabda Eb

Ha már belejöttünk, folytassuk a csodát Izland ellen!

A magyar férfi kézilabda-válogatott vasárnap az Európa-bajnokság középdöntőjében folytatja a szereplését, és a fantasztikusan sikerült csoportkör után Izland ellen léphet újabbat az elődöntő felé, ami már elérhető közelségbe került.

Magyarország-Izland 16:10 Tv: m1

Mocsai Lajos szövetségi kapitány annyiszor mondta el az Eb előtt, hogy nem elvárás az eredmény a magyar csapattól, hogy elhittük neki, és igazat is adtunk, hiszen az idei évben az olimpiai selejtező, majd jó esetben maga az olimpia lesz a legfontosabb versenyünk. Ehhez képest óriásit produkáltak a mieink a csoportkörben, veretlenek maradtak a halálcsoportban. Sőt, péntek este óriási bravúrt elérve, nagyszerű játékkal, remek mérkőzésen legyőzték a minden világversenyen címvédő franciákat! Ennek is köszönhetően három pontot vittek magukkal a középdöntőbe, és ennek is köszönhetően esélyük van az elődöntőbe jutásra. Mi lett volna, ha a kapitány eredményt akart volna elérni?! Persze egy dolog a kifelé kommunikált elvárás, és egy másik, ahogy a csapat készül. Meg aztán az is sokat segíthet egy válogatottnak, ha teher nélkül készülhet egy ilyen tornára.

A magyar válogatott fantasztikus szurkolásra számíhat az Izland elleni mérkőzésen is - Fotó: AFP

A csoportkörös-középdöntős rendszer sajátossága, hogy pihenni gyakorlatilag nincs lehetősége egyetlen együttesnek sem, a torna elejétől a végéig jól kell teljesíteni annak, aki messzire akar jutni. A Mocsai-csapat tehát hiába áll jól, a harmadik helyen a II. csoportban, újabb pontokra van szüksége a még nagyobb sikerhez, amihez most már megjött az étvágyunk. De természetesen nem leszünk, nem lehetünk csalódottak akkor sem, ha ez a kör lesz a végállomás!

A következő ellenfél az olimpiai ezüstérmes, Eb-bronzérmes, világbajnoki 6. Izland csapata lesz. A skandinávok eddig csak egy meccset tudtak megnyerni, de épp annak köszönhetően jutottak tovább. Szlovéniával és Norvégiával ugyanis azonos pontszámmal végeztek, és az egymás elleni mérkőzéseiken elért gólkülönbség döntött a továbbjutásukról, amiben egyetlen találattal lettek jobbak, mint a norvégok. Így viszont 0 pontot hoztak magukkal a csoporból, hiszen pont az az ellenfelük esett ki, amelyet legyőztek.

Skaliczki László, a Pick Szeged vezetőedzője szerint az izlandi védőfalat középen nehéz lesz megbontani, és vigyáznunk kell az ellenfél gyors lerohanásaival.

"Nagyon masszív védőcentrummal ellátott a védekezésük, általában beállósokkal, akik mélységben nagyon jól kijönnek. Mögötte egy jó reflexű kapus van, Gústavsson, tehát a középről jövő megoldásokat eléggé keményen felütközik. Inkább a ketteseknél lehet a védőket megbontani, és szélesen kell tartanunk a védelmet. Az a veszélyes, hogy ebből nagyon jól szervezik a lerohanásokat. Gudjonsson, de főleg Stefansson hiányzik, ők főleg támadásban voltak veszélyesek, de most is nagyon gyorsan futnak. Mind Sigurdsson, mind Petersson nagyon gyorsan mennek előre, tehát rendezetlen védelem elleni játékban hihetetlenül erősek, erre nagyon oda kell figyelni. Ezt a fajta játékot meg kell állítani, időben meg kell szervezni a védelmet, és az első passznál meg kell próbálni faultolni" - mondta a hatharom.com-nak a korábbi szövetségi kapitány.

Skaliczki László véleményét az izlandiakról teljes egészében meghallgathatod

Férfi kézilabda Eb
Középdöntő II. csoport
    M Gy D V Gk P
1. Horvátország 2 2 0 0 62-58 4
2. Spanyolország 2 1 1 0 53-50 3
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 0 50-47 3
4. Szlovénia 2 1 0 1 63-63 2
5. Izland 2 0 0 2 61-65 0
6. Franciaország 2 0 0 2 49-55 0