NBA

A Magic is megtréfálta a Lakerst

  • Molnár Dávid

A csütörtöki gyér meccsszám után ismét forgalmas játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) a 27. játéknapon. A Lakers a Miami elleni rangadó után Orlandóba látogatott, ahol most nem volt LeBron James, csak Dwight Howard, aki hasonlóan erős teljesítménnyel rukkolt elő Kobe Bryanték ellen. Nyert a Philadelphia és a Memphis, és meglepetésre otthon kapott ki az LA Clippers a Minnesotától.

Dwight Howard és a Magic továbbra is képtelen veszteni az LA Lakers hazai pályán, ami nagyban köszönhető a sztár center munkásságának. Howard 21 ponttal és 23 lepattanóval segítette a csapatot, melynek ez volt a negyedik mérkőzése öt estén belül. A fáradtság meglátszott rajtuk, azonban a legfontosabb pillanatokban mégis felül tudtak kerekedni, és végül 92-80-ra leverték azt a Lakerst, ahol Kobe Bryant 30 pontot dobott a Miami elleni pontszegény teljesítménye után. Egy biztos, hogy a Lakers tagjai ezután már jobban szeretnék, ha Howard velük és nem ellenük játszana, de hogy hol fog kikötni, az egyelőre rejtély.

Andrew Bynum hiába szerezte meg a labdát, a Lakers elvesztette a mérkőzést - fotó: AP


A Memphis újabb győztes mérkőzésen van túl, habár rezgett a léc a talpuk alatt. Egy hat perces periódus alatt a Detroit a 23 pontos hátrányt 7-re dolgozta le, de sikerült időben észbe kapniuk Rudy Gayéknek, és kihasználniuk a Detroit rengeteg, 25 labdaeladását, melyekből 32 pontot szereztek. A Grizzlies immáron öt meccse veretlen.

Jrue Holiday és Andre Iguodala vezették győzelemre a Philadelphiát az Atlanta Hawks elleni rangadón, a 76ers otthonában. Holiday 16 pontot és 11 asszisztot gyűjtött össze, míg Iguodala ezt további 11 ponttal spékelte meg, amivel a hazaiak nyertek 90-76-ra – ez volt a 10. sikerük az utóbbi 12 találkozón. A Hawksnak ez volt az első veresége, mióta elvesztette All-Star centerét, Al Horfordot.

Derrick Rose ismét csak nézőként segíthette a Chicago Bullst, de ezúttal valóban nem lett volna szükség az ő ponttermelésére, hiszen nélküle is könnyedén boldogultak Luol Dengék. Deng 21 pontig, Carlos Boozer 19-ig és 14 lepattanóig jutott, a Bulls pedig simán leverte a Clevelandet 114-75-re. A Cavaliers kétszer kapott ki 35 ponttal a története során hazai pályán, 1990-ben és 2001-ben – úgy látszik ezek a 11 éves periódusok nem nekik kedveznek.

A Denver Nuggets is kénytelen volt nélkülözni egyik kulcsjátékosát, Nene Hilariót, de ők is meg tudtak birkózni a hiányával. Al Harrington igyekezett pótolni Nene pontjait, és tökéletes munkát végzett: szezoncsúcsot érő 28 ponttal zárta a mérkőzést, 8 hárompontos kísérletéből pedig 5-ször is eredményes volt. Mellette még Danilo Gallinari és Ty Lawson jutottak 21 pontig, amivel egy szoros végeredményt hozó meccsen nyertek 108-104-re.

LaMarcus Aldridge-től is félő volt, hogy kisebb fájdalmak miatt  ki kell hagynia a Raptors elleni mérkőzést, de ehelyett kötélnek állt, mint azt tette csütörtökön LeBron James, és hasonló domináns teljesítménnyel hozakodott elő. Szezoncsúccsal és karriercsúccsal távozhatott a pályáról, 33 pontot és 23 lepattanót gyűjtve. A Toronto lehetőleg a legrosszabb ellenfelet kapta a hatmeccses nyeretlenségének megszakítására, hiszen a Trail Blazers 2006 decembere óta nem kapott ki a Raptorstól. A kanadaiak így már 7 meccse nem nyertek.

A Milwaukee Bucks New Yorkban zsebelhette be első idegenbeli győzelmét a szezonban. Brandon Jennings 36 pontot szerzett, a Bucks pedig viszonylag simán, 100-86-ra nyert. Természetesen nem ebből a győzelemből kell kiindulniuk a következő idegenbeli állomások előtt, hiszen a New York ezzel zsinórban 5 meccse nyeretlen, és mindösszesen 88 pontot átlagolnak Carmelo Anthonyék.

Marcin Gortat és Steve Nash párosa a pénteki játéknapon túl soknak bizonyult a Boston Celticsnek, a két játékos összesen 35 pontot vállalt a Suns 79-éből, Gortat ezt még megtoldotta 12 lepattanóval, valamint Nash 9 assziszttal. Ez volt csupán a második győzelme Nashéknek vendégekként.

Két hárompontos dobás zárta az LA Clippers és a Minnesota derbijét, de a végén mégis a vendégek örülhettek. Ricky Rubio 20 másodperccel a lefújás előtt egyenlített ki triplájával 98-98-ra, de Kevin Love a dudaszónál válaszolt, szintén egy triplával, amivel elorrozták a győzelmet a Clippers elől. Chris Paul már sorozatban negyedik meccsét volt kénytelen kihagyni sérülése miatt.

Hasonló izgalmakat hozott a Sacramento látogatása San Antonióba, ahol a Kingsnek sikerült egy ritka győzelemmel távoznia a Spurs otthonából. A siker nagy meglepetés, hiszen a Spurs 9-0-s mérleggel rendelkezett otthon a találkozót megelőzően, míg a Kings borzalmas idegenbeli mérleggel szerénykedhet, a hét vereségük alatt átlagban 23 ponttal kaptak ki. Azonban Tyreke Evans 48 másodperccel a vége előtt 88-86-os előnyhöz juttatta a Kingst, ami már kitartott a végéig.

George Hill egész mérkőzés alatt megszenvedett a Golden State irányítójának, Monta Ellisnek a semlegesítésével, azonban csupán egyszer kellett az útjába állnia, az döntőnek bizonyult. Az Indiana irányítója a záró másodpercekben elvette a labdát Ellistől, majd 1.8 másodperccel a vége előtti triplájával megnyerte a mérkőzést a Pacersnek.

Rudy Gay ihletett formában játszik, és ilyen mozdulatok után nem csoda, hogy ez kihatással van az egész Grizzlies teljesítményére.
 

 

NBA
27. játéknap
Toronto Raptors – Portland Trail Blazers 84-94
Washington Wizards – Denver Nuggets 104-108
Philadelphia 76ers-Atlanta Hawks 90-76
Detroit Pistons – Memphis Grizzlies 81-98
New York Knicks – Milwaukee Bucks 86-100
Boston Celtics – Phoenix Suns 71-79
Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 75-114
Orlando Magic – Los Angeles Lakers 92-80
San Antonio Spurs – Sacramento Kings 86-88
Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 98-101
Golden State Warriors – Indiana Pacers 91-94