NHL

Nem megy a Bostonnak a liga sereghajtói ellen

  • Molnár Dávid

Számos meglepetést hozott az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) keddi, 101. játéknapja. A New York Islanders idegenben nullázta a Washingtont, Alexander Ovechkinék először maradtak gól nélkül a szezonban, a keleti utolsó Tampa Bay pedig megcibálta az oroszlán bajszát, és 5-3-ra nyert a Boston ellen, megszakítva ezzel egy 7 meccs óta tartó sorozatot. A Rangers továbbra sem enged meg magának két vereséget egymás után, Henrik Lundqvisték 3-0-val küldték haza a Nashville-t.

Téli álmot alvó Bocsok

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Claude Julien, a Boston Bruins vezetőedzője nem igazán tudja inspirálni a csapatának tagjait a liga alján tanyázó együttesek ellen. A szombati Carolina elleni vereséget követően ezúttal a keleti utolsó Tampa Bay Lightning otthonában kaptak ki a Bocsok egy gólzáporos estén.

Guy Boucher, a hazaiak mestere már az első perctől fogva látta, hogy ma nagy esélyük lehet a 7 meccs óta tartó vereségsorozat megszakítására, függetlenül attól, hogy ki az ellenfél.

"Végre lélekkel küzdöttünk. Az elvesztett mérkőzések miatt a srácok magabiztossága megcsappant, de mondtam nekik, hogy nem érdekel az eredmény. Küzdelmet akartam. Amikor a korongot bedobták, már láttam, hogy küzdeni is fogunk" – dicsérte fiait Boucher.

Steven Stamkos meglőtte 31. találatát a szezonban, amivel továbbra is vezeti az NHL-t a góllövő listán, igaz ez a mostani üreskapus gól volt, de semmit nem von le az ifjú csatár érdemeiből. Dominic Moore 4 perccel a lefújás előtt juttatta előnyhöz csapatát a 3-3-as döntetlen után, és végül ez bizonyult a győztes találatnak is.

Seidenbergék a gyengébb csapatok ellen hullajtottak pontokat - Fotó: nhl.com

A Boston nem sokat gondolkozhat a vereségen, hiszen a héten még háromszor fognak játszani, de négymeccses idegenbeli túrájukból már csak a New Jersey van hátra, akiket az év első meccsén 6-1-re legyőztek Newarkban. Az is segíteni fog rajtuk, hogy visszatérhet eltiltásából Brad Marchand, akit a Vancouver elleni meccs után tiltottak el 5 mérkőzés erejéig.

A New York nem tud hibázni kétszer egymás után

A Rangers ismét csak elfeledtette az előző meccs szomorú emlékét a szurkolóival, és Henrik Lundqvist, a Parkőrök svéd kapusa is túl tudott lépni a minapi gyenge teljesítményén. Lundqvist 27 védést mutatott be szezonbeli 4. shutoutját szerezve ezzel, a Rangers pedig Dan Girardi, John Mitchell, illetve Ryan Callahan góljaival 3-0-ra nyert, és ezzel ismét a liga élére ugrott a csapat.
Igazából Callahan be sem talált az üres kapuba, de a szabályok szerint ha a csatárt szabálytalanul szerelik, amikor rávezeti a korongot az üres kapura, akkor az automatikusan gólt eredményez. Tavaly Ilja Kovalcsuk is hasonló találatot szerzett a Toronto Maple Leafs ellen.

A Nashville 5 mérkőzés után kapott ki, és csak a Rangers tudott a három atlanti csapat közül (Flyers és Islanders a másik kettő) felülkerekedni rajtuk, de ez idén nem meglepő. A New York utoljára december közepén, a Dallas és a St. Louis ellen kapott ki kétszer egymás után rendes játékidőben, azóta pedig mindig egy domináns teljesítménnyel javítottak a mérlegükön esett csorbán.

Nabokov megbabonázta Ovecskinéket

Jevgenyij Nabokov végre adott alkalmat az Islandersnek, hogy fellélegezhessenek a kisebbik New York-i csapat fiataljai. A 36 éves kapusnak 17 védést kellett bemutatnia a Washington otthonában pályafutása 51. shutoutjáért,  a gólokat pedig P. A. Parentau (2) és John Tavares szolgáltatták.
Pedig nem túl jó előjellel kezdtek neki a mérkőzésnek az Islandersnél, hiszen egy nappal korábban hiába nőttek a Nashville fölé mezőnyben, mégis kikaptak Tavaresék. A mezőnyfölény ismét megvolt, 28-17-re lőtték túl a hazaiakat – igaz hat alkalommal is emberelőnybe kerültek, míg a hazaiak csupán háromszor – de ezúttal a góllövés sem esett nehezükre Tomas Vokoun ellen.

Az Islanders 2007 októbere óta nem volt képes nyerni Washingtonban, és ez a siker egyben a Capitals 7 meccse tartó otthoni veretlenségét szakította meg, valamint Ovecskinék először zártak lőtt találat nélkül egy mérkőzést a szezonban. Tavareséknek azonban még így is sokat kell küzdeni, ha idén fel akarnak mutatni valami eredményt, az elmúlt hetek felemás sikereinek köszönhetően is még 10 pont választja el őket az éppen legyőzött Washingtontól, akik a keleti 8. helyet birtokolják.

A játéknap további mérkőzései

Ha ilyen eredményeket hoznak a továbbiakban is a Wildnál a csapatkapitány, Mikko Koivu hiányában, akkor nem sok sikerre van kilátás Minnesotában. A december elején még a ligát vezető Minnesota első meccsét játszotta a legalább két hétre kidőlő finn csapatkapitány nélkül, és sima 5-1-es vereséget szenvedtek a Philadelphia Flyerstől.

A hétfői shutoutját nem tudta meglovagolni Chris Mason, aki négy gólt is beengedett a New Jersey csatárai ellen, majd a váltótársa, Ondrej Pavelec is tehetetlen volt Elias gólja előtt. A Jets továbbra is keresi a decemberben hátrahagyott győzelmi ösvényt, míg a Devils 7-2-1-re javította az utolsó 10 mérkőzésének mutatóját.

Ismét Jevgenyij Malkin volt a nyerőember a többi sztárját nélkülöző Pittsburgh Penguinsnél. Az orosz sztárcsatár rendes játékidőben betalált a Cam Ward kapujába – aki egyébként 40 védéssel zárta a mérkőzést – majd a szétlövésekben is eredményes tudott lenni, azonban a döntő szó James Nealé lett a rávezetéseknél, akinek találatára már nem tudtak válaszolni a hazaiak. A Pittsburgh számára a legjobbkor érkezett a floridai kitérő, a Washingtonon kívül nyertek Floridában, Tampa Bayben és most a Carolina ellen otthon, azonban csütörtökön a ligaelső New York Rangers ellen kell megütközniük.

Az Edmonton fiataljai hiába vezettek 2-0-ra, végül 4-2-es vereséggel távozhattak Columbusból. Az Oilers, a Wildhoz hasonlóan kezd visszasüllyedni abba a pozícióba, ahova sok szakértő várta őket, köszönhetően a sok sérültnek és a hanyatló formának.

Az Ottawa nyerte az északkeleti csoport kanadai rangadóját Torontóban. A hazaiak pedig 16 perc után már mentek 2-0-ra, azonban Daniel Alfredsson, a vendégek csapatkapitánya még a harmad lefújása előtt szépíteni tudott, ami megalapozta a fordítás lehetőségét a Szenátoroknak. Jason Spezza és Kyle Turris góljaival, valamint Craig Anderson 37 védést bemutató produkciójával pedig sikerült is elhozni a két pontot a gyűlölt rivális otthonából.

Rossz hír a nyugati csapatok számára: a Detroit már megint nyert, de ezúttal idegenben, a Dallas ellen szétlövésekkel, amivel a nyugati főcsoport élére kerültek. A hétfői Buffalo elleni sikerrel 15 mérkőzésre növelték a hazai győzelmi szériát, de már akkor is úgy nyilatkoztak a Red Wings játékosai, hogy az idegenbeli mutatóikon akarnak javítani. Ez rögtön sikerült, igaz megszenvedtek vele, hiszen szétlövésekkel sikerült kicsikarni a győzelmet, mellyel 12-13-ra javult a Red Wings mérlege a hazai pályától távol.

A Los Angeles Kings ismét erődemonstrációt tartott. Mióta Darryl Sutter átvette a Királyok irányítását, szárnyal a csapat, és ezúttal a Vancouver tapasztalhatta meg a különbséget a mostani és az év első felében megismert Kings között. Roberto Luongo 39 lövést hárított, de a szétlövésekben ő sem tudta megmenteni a kanadai együttest, és a Los Angeles távozhatott a két ponttal.

Szintén szétlövésekbe torkollott a Sharks-Flames derbi, ahol mindkét kapus parádézott a rendes játékidőben és a hosszabbításban – azonban míg Antti Niemi eszén nem tudtak túljárni a rávezetések során, Miikka Kiprusoffot Michal Handzus és Brent Burns is mattolta a Sharks részéről, eldöntve a mérkőzést a hazaiak javára.

NHL
101. játéknap
Philadelphia Flyers – Minnesota Wild 5-1
New Jersey Devils – Winnipeg Jets 5-1
Washington Capitals – New York Islanders 0-3
Pittsburgh Penguins – Carolina Hurricanes 2-1 szétlövés után
Columbus Blue Jackets – Edmonton Oilers 4-2
Toronto Maple Leafs – Ottawa Senators 2-3
New York Rangers – Nashville Predators 3-0
Tampa Bay Lightning – Boston Bruins 3-0
Dallas Stars – Detroit Red Wings 2-3 szétlövés után
Vancouver Canucks – Los Angeles Kings 2-3 szétlövés után
San Jose Sharks – Calgary Flames 2-1 szétlövés után