Király Kupa

Két védője góljával nyert és szerzett előnyt a Barcelona a Bernabéuban

Az egy hónappal ezelőtt bajnoki mérkőzéshez hasonló forgatókönyve szerint zajlott a spanyol Király Kupa negyeddöntőjének első felvonása a Real Madrid és a Barcelona között: a hazai pálya előnyét élvező madridiak szereztek vezetést Cristiano Ronaldo parádés szólója után, de az addig is mezőnyfölényben futballozó katalánok Carles Puyol fejesével egyenlítettek, majd egy másik védő, Éric Abidal higgadt góljával fordítottak a második félidő derekán. José Mourinho együttese továbbra sem kapja el a fonalat a Barca ellen, mostani vereségével a kiesés szélére sodródott. Pep Guardiola győzelemmel ünnepelt, a gránátvörös-kékek mestere ma ünnepelte 41. születésnapját. Folyatás egy hét múlva Barcelonában.

Bő egy hónappal ezelőtt a bajnoki rangadón lehengerlően kezdett a Madrid, már az első percben vezetést szerzett, de ezúttal kissé pontatlanul, sok eladott labdával játszott a hazai gárda, és a Barcelona is számára megfelelően tördelte a játékot. A gyors gól azonban most sem maradt el, a 11. percben Ronaldo kontrázott, és gurított José Pinto lábai között a hálóba (1-0).

Pár perccel később Alexis Sánchez egyenlíthetett volna, de a felső kapufa megmentette a madridiakat a chilei fejesénél. A Barcelona ugyanakkor a kapott gól ellenére az első félidőben is fölényben futballozott, Sánchez fejesén kívül Iniesta, Messi, majd ismét Iniesta előtt adódott gólhelyzet.

A második félidőben tovább nőtt a katalánok nyomása, és egy rögzített helyzetből egyenlítettek, bal oldali szöglet után Puyol fejelt Vasillas kapujába, Pepe maradt le az ellenfél csapatkapitányáról (1-1). A gól megfogta a királyiakat, a második játékrészben csak egy Benzema-kapufát tudtak felmutatni, vendégek pedig felőrölték ellenfelüket, és a 77. percben Éric Abidal győztes gólt szerzett (1-2).

José Mourinho madridi karrierje során kilencedszer csapott össze Pep Guardiolával, ötödször kapott ki, és egymás után másodszor hazai környezetben. A portugál "Special One" továbbra sem találja az ellenszerét a katalánok futballjának. Ezúttal 73 százalék volt a labdabirtoklás aránya katalánok javára, a Realnak 2, a Barcának 6 kapura tartó lövése volt öt, illetve 11 kísérletből.

Az El Clásico visszavágóját egy hét múlva rendezik a Cam Nouban, ahol legutóbb 2007-ben tudott győzni a Madrid.
    
A Barcelona sikerével kiegyenlítette a két csapat örökmérlegét: a 217 tétmérkőzésen mindkét gárda 86-86 alkalommal diadalmaskodott, emellett 45 döntetlen született. Josep Guardiola 2008-as kinevezése óta a katalánok még nem szenvedtek vereséget a Santiago Bernabeu Stadionban.

Király Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés:
REAL MADRID-FC Barcelona 1-2 (1-0)
Madrid, Estádio Santiago benabéu, vezette: César Muñiz Fernández
 
REAL MADRID: Casillas - Altintop, Ramos, Carvalho, Coentrao - Alonso, Pepe (Granero, 80.), L. Diarra (Özil, 66.) - Higuaín (Callejón, 66.), Benzema, Ronaldo. Cserepad: Adán, Albiol, Marcelo, Granero, Özil, Kaká, Callejón.
 
BARCELONA: Pinto - Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Busquets, Xavi (Thiago, 86.), Iniesta - Fabregas (Cuenca, 88.), Messi, Sánchez (Adriano, 82.). Cserepad: Valdés, Montoya, Adriano, Dos Santos, Mascherano, Sergi Roberto, Thiago, Cuenca. Vezetőedző: Pep Guardiola.
 
Gólszerző: Ronaldo (11.), illetve Puyol (49.), Abidal (77.)
Sárga lap: Pepe (17.), Coentrao (59.), Callejón (68.), Carvalho (87.), illetve Piqué (20.), Busquets (55.)
 
További eredmények:
Athletic Bilbao-Real Mallorca 2-0 (1-0)
Kedden játszották:
Espanyol-Mirandes (III. osztályú) 3-2 (0-1)
Csütörtök:
Valencia-Levante 21:30

93. perc: Vége a mérkőzésnek! A Barcelona megismétli az egy hónnappal ezelőtti bravúrt, hátrányból fordított a Bernabéuban. A Real Madrid továbbra sem találja a katalánok játékának ellenszerét.

91. perc: A portugálok nagyon nem szeretik Messit, az imén Coentrao tette helyre.

90. perc: 3 perc a hosszabbítás.

88. perc: Cuenca váltotta Fabregast.

87. perc: Carvalho rúgott oda a meglóduló Messinek, sárga.

86. perc: Xavi hagyta el a pályát, Thiago Alcántara érkezett a helyére.

82. perc: Adriano állt be Sánchez helyére.

80. perc: Granero váltja Pepét.

79. perc: Callejónt Sánchez szerelte, majd Puyol kapott sárga lapos figyelmeztetést reklamálás miatt.

77. perc: GÓÓLL! Messi tette ki a labdát balra Éric Abdalnak, a francia védő külsővel, csatárokat megszégyenítően helyzett Casillas mellett a hosszú alsó sarokba (1-2). A decemberi bajnoki mérkőzéshez hasonlóna ismét fordít a Barcelona a Bernabéuban, ráadásul két védő góljával!

74. perc: Puyol megint érkezett volna a szögletre, de Casillas is, a kapusé lett a labda. 

A gól után kissé visszavett a tempóból a Barca, de az utóbbi percekben ismét tekert a fokozaton.

72. perc: Sánchez lépett ki óriási helyzetben, Casillas nem a legtökéletesebb ütemben mozdult ki, de les miatt lengett a partjelző zászlaja.

69. perc: Jobb oldali szabadrúgása után Busquets emelkedett középen tökéletes ütemben, felülről súrolta a hálót fejese.

68. perc: Callejón tarolta le Messit, sárga, majd Pepe lépett rá sportszerűtlenüll a földön heverő Messi kézfejére. Jogos lett volna a második sárga és piros, de a bíró nem vette észre.

66. perc: Lassana Diarra helyére Mesut Özil érkezik, Gionzalo Higuaínt José Callejón váltja.

65. perc: Higuaín adott egy bodicseket Busquetsnek.

64. perc: Pepe csillantotta meg színészi képességeit Fabregas szorításában.

70 százalékban a Barcelona birtokolja a labdát.

60. perc: Iniesta jobbra, kissé kiszorított szögben találta el borzalmasan a labdát.

59. perc: Fabio Coentrao kaszálta el Sánchezt, sárga.

58. perc: Kapufa a másik oldalon, Altintop keresztlabdáját Benzema fejelte balról a rövid sarokra, de Pinto is rajta volt.

55. perc: Busquets akadályozott meg egy szabadrúgást, sárga a jutalma.

54. perc: Fabregas adott forintos labdát Iniestának, aki lendíti bal lábát, a labda végül Ramosról pattant a felső lécre.

Az argentin éppen ma öltötte magára 300. alkalommal a Barcelona mezét. 2004. október 16-án debütál a katalánoknál, eddigi 299 fellépésén 213 gólt szerzett.

54. perc: Pepe állította meg szabálytalanul Messit.

50. perc: Ramos lépett oda keményen Sáncheznek, egyből összeszaladt mindenki a pályán egy kis kakaskodásra.

49. perc: GÓÓL!! Balról szállt a szöglet, középen Carles Puyol nagyon üresen maradt, és a 3-4 méterről fejelt a hálóba. Pepe ezúttal nagyon beragadt (1-1).

48. perc: A vészjobbhátvéd Altintop blokkolt szögletre Iniesta elől.

47. perc: Fabregas beadása után mentett Ramos, majd Alexis Sánchez rúgott össze Alonsóval.

46. perc: A Real kezdte a második játékrészt.

Vezet a Real Madrid 45 percnyi játékot követően. A Barcelona van mezőnyfölényben, több helyzete is volt, de a blancók gólra váltották egyetlen komoly lehetőségüket.

45+1. perc: Vége az első félidőnek.

45. perc: 1 perc a ráadás.

45. perc: Fabregas tüzelt 22 méterről a kapu fölé.

44. perc: Pepében akadt el a katalánok akciója. 

41. perc: Messi elől tisztázott Carvalho szögletre.

40. perc: Sánchezt állították meg lesen.

36. perc: A real kontrázott volna, de elakadt a vendégvédelemben.

34. perc: Nagy a zavar a hazaiak térfelén, az imént Fabregas bal oldali keresztlabdája után Messi lőtt a kapu mellé jobbról, de "amúgy" les volt.

33. perc: Hoppá! Iker Casillas csukafejessel tisztázott Fabregas elől.

30. perc: A katalánok leginkább a bal olalon próbálkoznak lövéssel, a nem épp született jobbhátvéd Hamit Altintop hibáira alapozva.

29. perc: Xavi-Sánchez-Iniesta volt a labda útja, a világbajnoki döntőt eldöntő középpályás az ötös bal sarkáról a kapu fölé durrantott.

28. perc: Ramos lest reklamál, de szöglet következik, ami veszélytelen.

26. perc: Messi eresztett meg élterős lövést balról, tíz méterről a rövid sarokra, Ramos még a kezeit is hátratette nagy igyekezetében, de Casillas vetődött.

24. perc: Ronaldo kontrázhatott volna, de csapattárs helyett az ellenfélhez passzolt.

24. perc: A Bernabéu közönsége "élteti" az ellenfelet, sejthetjük, milyen jelzővel...

20. perc: Piqué sem kegyelmezett Pepének, a világbajnok védő is besárgult.

19. perc: Higuaín indította Pintót.

17. perc: Pepe öklelte fel Sánchezt, sárgát kapott.

16. perc: Kevésen múlott az egyenlítés, Alexis Sánchez fejelt a felső lécre Fabregas passzából, Casillas ezt a helyzetet nagyon benézte.

15. perc: Benzema indítása ezúttal hosszú volt Ronaldónak.

14. perc: Iniesta előbb kicselezte Altintopot, majd balról, 14 méterről tesztelte Casillast, a kapus szögletre tolta a labdát.

11. perc: GÓÓÓL! Vezet a Real Madrid! Benzema indította mélységből Ronaldót, a portugál megiramododott a bal szélen, elvitte Piqué mellett a labdát, majd 10 méterről, Pinto lábai között lőtt a hosszú alsóba (1-0).

9. perc: A Real ígéretes támadása hamvába holt, feltűnően sok labdát szór el a hazai csapat, míg a Barcelona tördeli a játékot.

7. perc: Higuaín lépett volna ki, de lesen tartózkodott.

6. perc: Iniesta Fabregast kereste beadásával, de Iker Casillast találta meg.

2. perc: Karim Benzema rekordja ma biztosan nem dől meg, a királyiak francia támadója decemberben a bajnokin 21 másodperc után szerzett vezetést.

1. perc: A Barcelona kezdte a mérkőzést!

22:00 - A Realban és a Barcelonában is három-három hiányzó van, a hazaiaknál Sami Khedira és Ángel Di María sérült, Álvaro Arbeloa eltiltott, a vendégeknél David Villa lábtöréséből, Ibrahim Afellay térdszalag-szakadásából lábadozik, Pedro meghúzódott az Osasuna ellen.

21:59 - A tavaly nyáron a Dortmundtól 10 millió euróért szerződtetett Nuri Sahin még a keretbe sem került be a Madridban.

21:59 - A csapatok az öltözőfolyósón várkoznak.

21:55 - A madridiak jelen pillanatban vezetik a bajnokságot a katalánok előtt, ráadásul legutóbbi 23 tétmérkőzésükből egyetlen kivételével mindegyiket megnyerték, igaz, az az egy éppen az ősi rivális elleni bajnoki volt, amelyet december 10-én a 3-1-re nyert vendégként a Bajnokok Ligája-győztes gránátvörös-kék alakulat.

21:54 - Ez lesz a két csapat történetének 217. tétmérkőzése: a Barca 85 alkalommal diadalmaskodott, emellett 86 Real-győzelem és 45 döntetlen született. Érdekesség, hogy Josep Guardiola 2008-as kinevezése óta a katalánok még nem szenvedtek vereséget a Santiago Bernabéu Stadionban.

21:52 -  José Mourinho madridi karrierje alatt már nyolc alkalommal "próbálkozhatott" a Barcelona ellen, de csak egyetlen egyszer, tavaly a Király Kupa döntőjében tudta győzelemre vezetni csapatát.

20:47: A Barcelona kezdőcsapatában nincs meglepetés, a hálót a "kupakapus" José Pinto védi. José Mourinho viszont felforgatta a Real Madridot, Hamit Altintop a jobbhátvéd, Özil és Kaká is csak pados, viszont egyszerre lesz a pályán a bajnokságban együtt 45 gólnál járó Cristiano Ronaldo, Karim Benzema és Gonzalo Higuaín.

20:46: Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a real Madrd-Barcelona összecsapás a Király Kupa negyeddöntőjében!

Király Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés:
REAL MADRID-FC BARCELONA 1-2 (1-0)
REAL MADRID: Casillas - Altintop, Ramos, Carvalho, Coentrao - Alonso, Pepe (Granero, 80.), L. Diarra (Özil, 66.) - Higuaín (Callejón, 66.), Benzema, Ronaldo. Cserepad: Adán, Albiol, Marcelo, Granero, Özil, Kaká, Callejón.
 
BARCELONA: Pinto - Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Busquets, Xavi (Thiago, 86.), Iniesta - Fabregas (Cuenca, 88.), Messi, Sánchez (Adriano, 82.). Cserepad: Valdés, Montoya, Adriano, Dos Santos, Mascherano, Sergi Roberto, Thiago, Cuenca. Vezetőedző: Pep Guardiola.
 
Gólszerző: Ronaldo (11.), illetve Puyol (49.), Abidal (77.)
Sárga lap: Pepe (17.), Coentrao (59.), Callejón (68.), Carvalho (87.),  illetve Piqué (20.), Busquets (55.)