Férfi kézilabda Eb

Értékes döntetlen után kissé viharverten megyünk a spanyolok ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott az orosz csapat elleni döntetlen után az Eb-, vb- és olimpiai bajnoki címvédő franciákat legyőző Spanyolország együttesével mérkőzik az Európa-bajnokság C csoportjában. A papírforma alapján eleve erősebbnek tűnő ellenfél mellett több sérüléssel is meg kell küzdeni Mocsai Lajos tanítványainak, akiknek esélyeit a korábbi szövetségi kapitány, Skaliczki László segítségével próbáljuk megjósolni.

Magyarország-Spanyolország
20:15 Tv: m1

A mieink Oroszország ellen jó védekezéssel és gyors, dinamikus támadójátékkal kezdtek, azonban idővel elfáradtak, és a második félidőben sokáig hátrányban küzdöttek. A végjátékban volt esély a győzelemre, végül 31-31-e döntetlennel ért véget a meccs.

A spanyolok Franciaország ellen végig jó teljesítményt nyújtottak, a kapujukban Hombrados remekelt, támadásban pedig a rendezetlen védelem ellen és az egy-egy elleni párharcokban is eredményesek tudtak lenni. A franciáknál eközben Omeyer és Karabatic is nagyon gyenge napot fogott ki, de a többi mezőnyjátékos sem nagyon parádézott.

A magyar válogatottnak esetleg jól jöhet, hogy az ibériai együttes szerzett két olyan pontot, amivel nem számolhattak biztosan a torna előtt, de - ahogy azzal Skaliczki László is egyetért - nagyon egyik csapat hozzáállását sem fogja befolyásolni az első forduló.

"Elképzelhető, hogy a spanyolok egy kicsit elkényelmesednek, és volt már rá példa, hogy sikerült őket meglepnünk, de ők nagyon sok hangszeren játszanak. A fontos, hogy a fiúk az első fordulót úgy éljék meg, hogy szereztünk egy pontot, és ne úgy, hogy elveszítettünk egyet. Valószínűleg a franciák sem indulnak a Szajnának, hanem kielemzik a játékukat, és megpróbálnak javítani" - mondta a Pick Szeged vezetőedzője.

Nagy csatár számíthatunk a spanyol válogatott elleni Európa-bajnoki mérkőzésben - Fotó: AFP

A korábbi kapitány szerint a mieinknek támadásban jó átlövőteljesítményt kell mutatniuk, és a széleken kell keresniük a helyet a betörésekhez a szerda esti mérkőzésen.

"A spanyolok védekezésben jól lépnek ki mélységben, és a kilépő mögött a biztosításra is odafigyelnek, emiatt nehéz egy-egyes játékot játszani ellenük. Viszont az oroszok ellen is voltak szép kombinatív kollektív akcióink, amikből lendületet lehet szerezni, amiből jöhetnek a jó lövések. Emellett fontosak lesznek a kinti, főleg a test melletti lövések, és a kilépő ketteseket kívülről meg lehet kerülni, és a széleken lehet keresnivalónk. A keddi mérkőzésen a bal szélen már nagyon jók voltunk, sikerült réseket találnunk, ehhez még a jobb oldalnak kell egy kicsit javulni, mert azok a csapatok tudnak sikeresek lenni, amelyek a pozícióharcba is jól be tudják vonni a szélsőket, és így szélesen tudják tartani a védelmeket."

Skaliczki László szerint az ellenfél kombinatív, gyors támadójátéka ellen a leghatékonyabb ellenszer az lesz, ha gyorsan rendezni tudjuk a falunkat.

"Védekezésben nagy erényünk, ha rendezni tudjuk a védelmünket, mert nagyon komoly falunk van, a spanyolok pedig rendezetlen védelem ellen jó effektivitással támadnak, ez a franciák ellen is látszott. Tehát a mi visszafutásaink döntőek lesznek. Abban is bízom, hogy a kapuban majd többet tudunk, mint az első meccsen tudtunk."

Az egyébként sem legerősebb összeállításában játszó csapatunkból az oroszok elleni találkozón ketten is kidőltek. A jobbszélső Iváncsik Tamás súlyos sérülést, keresztszalagszakadást szenvedett a térdében, így ő már kedden el is hagyta a csapatot, hogy Tatán megoperálhassák.

A beálló Zubai Szabolcsnak a ferde hasizma sérült meg, és Mocsai Lajos beszámolója szerint az ő állapotának ugrásszerűen kellene javulnia, hogy a csoportmérkőzéseken még beszálhasson.

"Örülök, hogy hallgatva a megérzésemre 16 fő helyett 15 főt neveztem. Ilyenformán a balszélső, a kapus és a beálló poszton van mód cserére. A kapusteljesítményünk nem volt megnyugtató, azonban valószínűleg kényszerpályára kerülök, mert Iváncsik Gergőnek a vádlijával többször volt probléma, beállóban Zubai lesérült és Szőllősi Szabolcs játéka előtérbe került" - mondta a szövetségi kapitány a hatharom.com-nak.

A C csoport másik szerdai mérkőzésén Franciaország Oroszországgal csap össze, és a papírforma természetesen a gallok győzelmét sugallja. Skaliczki László is meglepődne, ha másképp alakulna.

"Karabaticnak és Omeyernek nagy formajavuláson kell átesnie. Az első mérkőzésen nem találták a ritmust, amit tudnak, túlságosan Jérome Fernándezre volt kihegyezve a dolog. Ráadásul védelemben sem tudták a rájuk jellemző keménységet megcsinálni. Az orosz csapat egy jó játékerőt képviselő együttes, és döntő lesz a kapusteljesítmény. Két éve Omeyer ellenünk négyet védett, a következő mérkőzésen pedig huszonnégyet. Az oroszoknak ugyanakkor Lavrov óta csak jó kapusaik vannak, de klasszisaik nincsenek. Összességében nagy meglepetés lenne számomra, ha a franciák nem nyernének."

A játékosok, az edző és a szövetség elnökségi tagja az elutazás előtt így vélekedtek a spanyolokról

Férfi kézilabda Európa-bajnokság
C csoport
    M Gy D V Gk P
1. Spanyolország 1 1 0 0 29-26 2
2. Magyarország 1 0 1 0 31-31 1
  Oroszország 1 0 1 0 31-31 1
4. Franciaország 1 0 0 1 26-29 0