Eurochallenge Kupa

A 112 pontot dobó szolnokiak nem találják a szavakat

  • 63/MTI

A Szolnok hazai pályán fölényes győzelmet aratott a belga Aalstar felett kedden, a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakaszának második fordulójában. A magyar bajnok vezetőedzője, Pór Péter szerint elképesztő teljesítményt nyújtott csapata, míg a válogatott Horváth Ákos nem találja a szavakat.

A nyolcaddöntős etapot egy hete 85-64-es franciaországi vereséggel kezdő szolnokiak a magyar válogatott Trotter és Horváth révén 19-11-re is vezettek már, ám az Aalstar felzárkózott, így döntetlenre végződött az 56 pontot hozó nyitónegyed. A folytatásban Mills is elkapta a fonalat, így Pór Péter keményen védekező együttese fantasztikus játékrészt produkálva faképnél hagyta ellenfelét, s a félidőben 56-44 volt az állás.

A nagyszünet után tovább brillíroztak a Tisza-partiak, Horváth és Trotter (a képen pirosban) ontották a kosarakat, így a 27. percben már 20 pontra nőtt a különbség, ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs. Hazai részről három 28 pontos negyed után, a 84-64-ről induló zárószakaszban már csak egy csapat volt a pályán, s 4:15 perccel a vége előtt meglett a mezőnyből 60 százalékosan célzó magyar bajnok századik pontja is. Báderék végül egy negyedik 28 pontos játékrésszel és vastaps közepette fejezték be a találkozót.

"Nagyon jól játszottunk, 112 pontot dobni óriási teljesítmény, ezen felül sikerült kevés ponton tartani ellenfelünket, hiszen a 76 pont önmagáért beszél. Máskor ez a csapat átlagban 90-et dob. Amikor meg tudtuk állítani az ellenfél könnyű gólszerzéseit és 5-5 elleni játékra kényszerítettük őket már a kezünkben volt a meccs, emellett nagyon extrán dobtunk. A fiúk betartották, amit megbeszéltünk, tudtuk, hogy a pick n' roll szituációkat hogyan védik le, és maximálisan ki tudtuk használni, hogy behúzódtak, ezáltal a mezőny embereinknek sok dobása lett." - mondta a mérkőzésről a Tisza-partiak mestere, Pór Péter.

"112 pontot dobtunk egy ilyen csapat ellen, nem is találom a szavakat... Az ellenfél nagyon atletikus csapat, az első félidőben látszott, hogy rohannak is rendesen. Arra készültünk, hogy a 2-2-ket úgy védik, hogy a külső dobásokat viszonylag feladják, szerintem ők sem számítottak ilyen szintű büntetésre. Ilyenkor igen erős mentális pörgés van a játékosokban, hogy jön egy neves klub, akivel még nem találkoztunk. Ezzel a játékkal jó üzenetet adtunk a többi csapatnak." - ezek pedig már a 29 pontos Horváth Ákos szavai.

Férfi Eurochallenge Kupa
J csoport, 2. forduló:
Szolnoki Olaj-Okapi Aalstar (belga) 112-76 (28-28, 28-16, 28-20, 28-12)
a magyar csapat legjobb dobói: Horváth 29, Trotter 28, Mills 16, Nikolov 13