NHL

T.J. Oshie góljával a liga élén a St. Louis - videó

  • Molnár Dávid

Elérkezett a 100. játéknapjához az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), mely nem hozott sok mérkőzést, azonban annál jelentősebb események történtek. A Detroit 15. alkalommal nyert egymás után hazai pályán, a Winnipeg idegenben győzte le a szárnyaló Ottawát, a Florida tovább bukdácsol, a Bluesnál pedig egyre jobban érződik Ken Hitchcock munkája, miután legújabb győzelmükkel már holtversenyben vezetik a ligát a New York Rangersszel.

Hazai dominancia

Új franchise rekordot állítottak fel a Detroit játékosai, miután zsinórban tizenötödször nyert hazai pályán a csapat, megdöntve az 1965-ös Red Wings játékosok által tartott rekordot. Henrik Zetterbergék mostani szériája a leghosszabb 1976 óta, akkor a Philadelphia Flyers 20 meccset nyert otthoni jégen, beállítva a Boston hasonló sorozatát még az 1929-30-as szezonból.

A Detroit november 3-a óta nem kapott ki hazai pályán, ettől függetlenül nem bízták a véletlenre a dolgot a Buffalo Sabres ellen sem, már az első harmadra nagy elánnal jöttek ki a hazai játékosok, és a svéd-kontingens (Zetterberg, Johan Franzen, Nicklas Lidström) révén az első 20 perc alatt 3 gólos előnyre tettek szert. Ryan Miller a folytatásban sem tudott ura lenni a helyzetnek, 13 másodperc alatt kapott két újabb gólt a második játékrész elején, melyet már Lindy Ruff is megelégelt, és lehozta az agyrázkódása óta gyengélkedő kapust.

Több gól már nem született, Jhonas Enroth a rá zúduló mind a 12 lövést hárította, míg a túloldalt Jimmy Howard szezonbeli 5. shutoutját jegyezte a meccs lefújását követően. „El kell kezdenünk a Dallasra koncentrálni” - nyilatkozta a detroitiak fiatal kapusa. „Eddig nem teljesítettünk olyan jól idegenben, mint azt szeretnénk.”

Ez valóban így van. Míg hazai pályán 18-2-1 a csapat mutatója, addig otthontól távol mindössze 11 győzelemre futotta eddig a Detroittól 24 mérkőzésen, ami nagymértékben megmagyarázza, hogy miért nem vezeti még simán a csoportját a Red Wings.



A liga élén a Blues

Jaroslav Halak kezdi elfeledtetni a Blues kapusproblémáit, melyekkel a lockout óta küszködött a csapat. T.J. Oshie pedig kezdi azt a játékot képviselni, ami miatt a Blues berkein belül oly nagyra értékelték még azelőtt, hogy egy másodpercet is az NHL jegén töltött volna.

A St. Louis Blues a Dallas Starst fogadta a nyugati főcsoport rangadóján, Halak pedig 22 védéssel járult hozzá karrierje 19. shutoutjához. A szlovák kapus az elmúlt 12 mérkőzésén 9 győzelemmel és 3 hosszabbításos vereséggel gyarapította mutatóit, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy a Blues minél jobb legyen.

T. J. Oshie, a St. Louis Blues jégkorongozója örül a Dallas Starsnak lőtt góljánakA góllövés azonban továbbra sem Halak erőssége, erről viszont T.J. Oshie gondoskodott, aki a találkozó egyetlen találatát szerezte. A Blues újabb győzelme után (6-0-1 eddig januárban) pedig lassan felmerül, hogy a Bluesnak már nem a többi csapathoz kell viszonyulnia, hanem saját magával kell csupán törődnie, hiszen a csapat a 60 pontjával beérte a keleti első New York Rangerst, illetve a csoportrivális Chicago Blackhawkst.

„Betörni a 60 pontos zónába jó dolog” - kezdte értékelését Ken Hitchcock, a Blues vezetőedzője. „Ha gyorsan találunk egy utat a 70 ponthoz, akkor már látni fogjuk a fényt az alagút végén. Számomra csak a pontok a lényegesek.”

A St. Louis Blues erre a teljesítményre talán a liga legerősebb csoportjában volt képes. A központi divízió idei erősségét jól mutatja, hogy két 60 pontos, illetve egy 59 pontos Detroit is ott található, valamint a Nashville sincs nagyon lemaradva a maga 56 pontjával.



A játéknap további mérkőzései

Ha már a Nashville szóba került, a Ragadozók a New York Islanders ellen három gólt rámoltak be az első harmadban, és ezek a találatok kitartottak a lefújásig. Pekka Rinne 36 védéssel szerezte meg szezonbeli 24. győzelmét, mely a második legtöbb az egész ligában.

A Phoenix egy nagyon fontos győzelemmel vetett véget az elmúlt mérkőzések vergődéseinek. A Coloradót 6-1-gyel küldték haza a Prérikutyák, Shane Doan pedig egy héten belül második mesterhármasát szerezhette volna, de ezúttal megelégedett karrierje 40. kétgólos estéjével.

A Winnipeg is egy rossz szériát zárt le a 2012-ben szárnyaló Ottawa ellen, idegenben. Jim Slater és Tobias Enström szállították a gólokat az idén visszatérő kanadai együttes számára, míg a kapus, Chris Mason 25 védéssel lehúzta a rolót. Az Ottawa először zárt lőtt gól nélkül meccset az idényben, és az elmúlt 10 mérkőzés során először veszített rendes játékidőben.

Szétlövések döntöttek a Panthers-Boston találkozón, miután mindkét fél kapusa kitett magáért. Tuukka Rask, a címvédő Boston portása 38, Scott Clemmensen pedig 33 védést mutatott be 65 perc játék után. A rávezetéseknél azonban az amerikai kapus eszén jártak túl többször, két bostoni játékos is betalált, míg a hazaiak részéről csak Stephen Weissnek sikerült eredményesnek lennie. A Panthersnek sok más csapattal ellentétben nem jött jól az újév, az eddigi 5 találkozóból mindössze egyet nyertek meg.