NBA

Rém gyenge szezonkezdet a Celticsnél - 3. heti erőrangsor

  • Barcsai Róbert

Eltelt három hét az NBA csonka szezonjából, az eddigi legnagyobb negatív meglepetést pedig a Boston Celtics szolgáltatta, hiszen sorozatban öt vereség után 4-8-as mutatóval csupán a 10. helyen állnak Garnették. Magazinunkban ismét górcső alá vesszük a hét legfontosabb történéseit.

Miért szenved a Celtics?

A szezon előtt rápillantva a sorsolásra nagyjából mindenki tisztában volt azzal, hogy a feszített tempó miatt az idősebb átlagéletkorú együtteseknek nem sok beleszólása lesz a bajnoki címért folytatott küzdelembe, de valljuk be őszintén, Doc Rivers legvadabb rémálmaiban sem juthatott eszébe, hogy ennyire gyengén startol majd együttese…

A szezon első két mérkőzését elveszítette a Celtics, ami nem meglepő, hiszen a New York, majd a Miami volt az ellenfél (mindkettő idegenben), ráadásul Paul Pierce sem játszhatott, akit Rivers edző nem tudott minőségi játékossal pótolni, a vészmegoldást Aleksandar Pavlovic jelentette. A két „kötelező” vereség után New Orleansba utazott az együttes, ahol az újjáépülő Hornetsszel szemben még Pierce nélkül is elvárható lett volna egy győzelem, de a siker helyett egy 19 pontos verésbe szaladtak bele Ray Allenék. A negyedik mérkőzésre már visszatérhetett Pierce is, meg is lett az eredménye, hiszen hazai pályán 96-85-re sikerült megverni a Pistonst, sőt ezt a győzelmet még további három követte, bár hozzá kell tenni, hogy a liga leggyengébbjei ellen (Washington oda-vissza, New Jersey).

Sokan gondolhatták volna, hogy innentől kezdve sínen van a Boston, azonban a következő öt mérkőzésüket átlagban 10 pontos különbséggel, ráadásul egy kivétellel hazai pályán bukták el Doc Rivers fiai, legutoljára kedd hajnalban, az Oklahoma verte őket mindennemű megerőltetés nélkül.

A baj tehát nem kicsi, a dolgok jelenlegi állását elnézve nem csoda, ha a szurkolók egyre türelmetlenebbek, ráadásul az a legelszomorítóbb az egészben, hogy a Celtics idén még nem tudott megverni egy olyan csapatot sem, akik pozitív mérleggel álltak az aktuális mérkőzés előtt!

Paul Pierce, a Boston Celtics kosárlabdázója

A probléma forrását úgy gondolom, hogy több oldalról kell megközelíteni. Elsősorban azt emelném ki, hogy a Celtics kulcsjátékosai - Rajon Rondo kivételével - nem mai srácok. Ray Allen 37, Kevin Garnett 36, Paul Pierce pedig 35 éves, ráadásul nem feledkezhetünk meg a szintén kezdő Jermaine O’Nealről sem, aki idén tölti be 34. életévét. Az öregséggel együtt jár az is, hogy nehezebben találják meg a formájukat a játékosok, ráadásul idén nagyon rövidek voltak az edzőtáborok, előszezon mérkőzésekből is csupán kettőt játszottak, de 12 mérkőzés után már illene villantani valamit.

A másik fő probléma véleményem szerint a magasemberek hiánya, amellyel már évek óta szenvednek Bostonban, idén azonban kicsúcsosodott ez a tendencia. A tavalyi szezon átigazolási határidejének lejárta előtt a sérüléséből visszatérő, tudása alatt játszó Kendrick Perkinst Jeff Greenért cserébe Oklahomába küldték, ezzel az egyetlen használható centerétől vált meg a csapat. Az idei holtszezon során távozott Glen Davis is, a helyét pedig Brandon Bass vette át, amely utólag jó cserének bizonyult. Szintén a holtszezonban történt még, hogy sajnálatos módon szívproblémákat diagnosztizáltak Jeff Greennél, akinek a teljes szezont ki kell hagynia.

Jelen pillanatban Jermaine O’Neal a Celtics kezdő centere, az a JO, akinek karrierjét sorozatos sérülések kísérik végig, teljes értékű centerként nagy valószínűséggel az NBA egyik csapata sem számítana rá. Cseréje igazán nincs, talán a fiatal Greg Stiemsma és a veterán Chris Wilcox használható, aki jelenleg sérüléssel bajlódik. Az erőcsatár poszt erősnek mondható, hiszen a Kevin Garnett-Brandon Bass duót, azt hiszem, hogy minden együttes szívesen alkalmazná. Véleményem szerint elsősorban a center poszt hiányosságai miatt tart itt a Boston, ugyanis a csapat évek óta elsősorban a védelmével nyeri a mérkőzéseit. De hogyan lehet használható center nélkül jó védelmet építeni?

A legutolsó, de nem elhanyagolható problémát a cserék minősége jelenti. Az irányító és a dobóhátvéd poszton nincsenek akkora problémák, a Keyon Dooling, Avery Bradley, Marquis Daniels trió közepes cseresornak mondható, azonban a csere kiscsatár, Sasha Pavlovic már régóta nem üti meg azt a szintet, amire a Celticsnek igazán szüksége lenne. A magasemberek cseréit már korábban tárgyaltuk, de itt is megemlíteném, hogy Brandon Bass kiválóan helyettesíti pihenői során Kevin Garnettet, azonban a két cserecenter továbbra is kevésnek tűnik, bár Stiemsma-ban látok némi potenciált. A kispad jelenlegi állapotát elnézve nagyon távolinak tűnik már az a szezon, amikor még James Posey, Eddie House vagy épp Leon Powe a padról beszállva meccseket nyert a bostoniaknak…

Összességében úgy gondolom, hogy amennyiben ez a tendencia folytatódik és Rivers mester nem talál megoldást együttese problémáira, akkor év végén komoly változásokat eszközölnek majd a kereten, hogy elkezdődhessen a Celtics újjáépítése.

A hét témája után lássuk a hét legszebb jeleneteit:



A hét játékosa

Kobe Bryant

Bryant a héten überelni tudta eddigi kiváló teljesítményét, hiszen zsinórban négy alkalommal dobott legalább 40 pontot, ebből hármat az előző heti rovatunk megjelenése után. A csodának úgy tűnik, vége, hiszen kedden hajnalban Bryant csupán 14 pontra volt képes, ennek ellenére ezen a héten is megérdemli a Fekete Mamba a hét legjobbja címet.

A hét mérkőzése

2012.01.14. Atlanta Hawks-Minnesota Timberwolves 93-91

Ezúttal a választásunk a szombati Hawks-Wolves mérkőzésre esett, ahol all-star centere nélkül 18 pontos hátrányból tudott felállni az Atlanta. Aki esetleg nem látta volna a mérkőzést, tekintse meg az összefoglalót!

NBA
3. heti erőrangsor
Aktuális helyezés Múlt heti helyezés Csapat Heti mutató Mutató
1 2 Chicago Bulls 4-1 13-3
2 3 Oklahoma City Thunder 3-0 12-2
3 9 San Antonio Spurs 3-0 9-4
4 1 Miami Heat 0-2 8-4
5 6 Philadelphia 76ers 3-1 10-3
6 7 Los Angeles Lakers 3-1 10-5
7 5 Atlanta Hawks 3-1 10-4
8 13 Orlando Magic 3-0 9-3
9 10 Los Angeles Clippers 3-0 7-3
10 12 Indiana Pacers 3-0 9-3
11 4 Portland Trail Blazers 1-3 8-5
12 8 Denver Nuggets 2-1 8-5
13 15 Dallas Mavericks 3-1 8-6
14 16 Utah Jazz 2-1 8-4
15 18 Memphis Grizzlies 3-0 6-6
16 11 New York Knicks 1-3 6-7
17 21 Houston Rockets 3-1 6-7
18 14 Boston Celtics 0-4 4-8
19 17 Phoenix Suns 0-3 4-8
20 20 Cleveland Cavaliers 2-1 6-6
21 19 Minnesota Timberwolves 2-1 5-8
22 23 Golden State Warriors 1-2 4-8
23 26 Milwaukee Bucks 1-2 4-8
24 24 Sacramento Kings 1-3 4-10
25 22 Toronto Raptors 0-4 4-10
26 25 New Orleans Hornets 0-4 3-10
27 28 Detroit Pistons 1-2 3-10
28 29 New Jersey Nets 1-3 3-11
29 27 Charlotte Bobcats 1-3 3-11
30 30 Washington Wizards 0-4 1-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rangsor a csapatok papírforma szerinti erősségét a sorsoláshoz képest elért eredménnyel veti össze. Egyenlő állás esetén az egymás elleni eredmény (ha van ilyen), valamint a sorsolás nehézsége (az aktuális héten milyen helyen rangsorolt csapatok ellen lépett pályára az adott együttes) dönt.