Vízilabda Eb

Imponáló magabiztossággal vertük meg a házigazda hollandokat

  • MTI
megosztom

A magyar férfi vízilabda-válogatott kedd este 19-6-ra legyőzte a holland csapatot az eindhoveni Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában.


Álmos kezdést, helyzet nélkül lepergett három percet követően Kásás Tamás villant először: lövése a felső léc alsó lapjáról vágódott a hálóba (1-0). Váratlan egyenlítés után Hosnyánszky Norbert szinte ugyanonnan bombázott a holland kapuba, büntetőből azonban jött az újabb jó válasz (2-2).

Az első negyed bágyadtsága nem akart tovaillanni a második nyolc percben sem, bár Hárai Balázs hatásos centerezése (3-2) akár fel is pörgethette volna a csapatot. Három perc volt hátra a nagyszünetig, amikor újfent a háromszoros olimpiai bajnok Kásás mutatta meg, hogy kell látványosan és jól is lőni: elhajlásos löketével szemben nem volt ellenszere a hazai kapusnak (4-2). Ahogy Hárai csavarjával sem tudott mit kezdeni a holland hálóőr (5-2). A játékrészt két ötméteres zárta le: a magyarokét Varga Dénes értékesítette pontos pattintással (6-3).

A folytatásban Szivós Márton alkalmi centerként jeleskedett, a rá kijátszott figurát tökéletesen fejezte be. Kevéssel utána a három ötkarikás aranyéremmel bíró Kiss Gergely balkezes bombája ért célt (8-3). Született egy holland találat is, majd Kiss – Kásás parádés passzából – pazar gólt szerzett (9-4). Hosnyánszky szokásos védhetetlen lökete jelentette a 10-4-et, de a negyed hajrájában volt minek örülniük a hazai nézőknek is (10-5). Lelkesedésüket azonban gyorsan lelohasztotta Kiss, aki harmadjára a bal felső sarkot "pécézte ki" magának (11-5).

A befejező játékrészt Kiss nagy gólja vezette be (12-5), aztán  Hárai szép megoldással juttatta kapuba saját maga harmadik, s a magyar csapat tizenharmadik gólját (13-6). A háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter ötméteresből első eindhoveni gólját szerezte, utána pedig Katonás Gergő centerpozícióból volt kétszer is eredményes (16-6).  A hajrában megúszás után Biros, majd Szivós duplázott, Kiss pedig jelesre vizsgázva ötödször is betalált a hazaiak hálójába (19-6).                  

A vártnál nehezebben lendült játékba a magyar válogatott a korántsem a világ élvonalába tartozó hollandok ellen, a második félidőben azonban többen is megrázták magukat, és ez bőven elegendő volt a kiütés értékű győzelemhez.

A Kemény-legénység legközelebb csütörtökön száll medencébe Eindhovenben, amikor is – 13 órától – Macedónia csapatával találkozik. Szerdán a magyar női válogatott is elkezdi Eb-szereplését: Merész András alakulata 16 órától Nagy-Britannia legjobbjaival mérkőzik.

 

Vízilabda Eb
A csoport
Magyarország-Hollandia 19-6 (2-2, 4-1, 5-2, 8-1)
a magyar góldobók: Kiss G. 5, Hárai 3, Kásás, Hosnyánszky, Biros, Katonás, Szivós 2-2, Varga Dénes 1

 

megosztom