London 2012

Ha a legjobbamat nyújtom, az elég az elsőséghez - Vajda Attila

  • MTI

A 2004-es athéni ötkarikás játékokon még meglepetésre szerzett bronzérmet Vajda Attila. Szűk négy éve, Pekingben aztán már esélyesként nyert, idén, Londonban pedig kimondva-kimondatlanul a címvédés az elvárás vele szemben. A Démász-Szeged 28 éves kenusát azonban nem nyomasztja a teher, s az ötkarikás döntőkkel kapcsolatban úgy fogalmaz: csak a helyszín változik, szinte minden más ugyanaz.

"Sok különbséget nem érzékelek az olimpiákkal kapcsolatban, gyakorlatilag csak a helyszín változik. Az ellenfelek és az 1000 m-es táv megmaradt, most is úgy gondolom, hogy a spanyol David Cal lehet a legnagyobb rivális, és ott van a németeknél Sebastian Brendel, ő még odapiszkálhat. Ugyanúgy megyek neki ennek az évnek is, mint a tavalyinak vagy a tavalyelőttinek. Nem arra gondolok, hogy ez egy olimpia és meg kell védenem a címemet, hanem, hogy egy világverseny, amelyet meg kell nyerni" - mondta a Peking egyetlen magyar egyéni aranyérmese.
 
Elárulta ugyanakkor, hogy szokott álmodni az olimpiával, hiszen - mint mondta - fontos, hogy elképzelje az eredményeket, a lehetőségeket, a versenyt.

"Hogy mi történik, ha mondjuk megfordul a szélirány, ha valaki a táv során átveszi az irányítást, ilyesmi. Arra azonban figyelni kell, hogy ez az álom mindig pozitív kimenetelű legyen, tehát ne úgy érjen véget, hogy elbuktam. Ahhoz, hogy a címvédés megtörténjen, nem egészen ezt kell kitűzni célként. A címvédés egyfajta görcs, én nem erre teszem a hangsúlyt, hanem arra, hogy magamból a legjobbat adjam. És azt azért ugye tudjuk, hogy ha én a legjobbamat nyújtom, az elég a világelsőséghez..." - fogalmazott.
 
A kajak-kenu versenyeket augusztusban rendezik majd Londonban, addig még jó néhány edzés és verseny vár a kétszeres világbajnok (2007, 2011) sportolóra.

"A november-december kicsit zsúfolt volt számomra a különböző rendezvények miatt, főleg a december sikerült egy kissé fárasztóra, a januárt viszont megpróbálom maximálisan kihasználni. Ezúttal elkerültek a betegségek, bár volt egy időszak, amikor a futást ki kellett hagynom, mert fájt a térdem. A sebész azt mondta, hogy valószínűleg idegi eredetű a gond, de most szerencsére nem fáj, tudom végezni a munkát. Úgy érzem, kicsit hátrébb vagyok, mint szoktam lenni ilyenkor, a keringésemet fel kell hozni, de ez a hónap erre pont jó - mondta a jelenről a klasszis kenus, aki hivatalosan már november eleje óta végzi az ötkarikás felkészülést. - Az edzőm, Vécsi Viktor irányította szegedi csoport január végén utazik Portugáliába, egy olyan coimbrai edzőközpontba, ahol az evezésen kívül mást nem nagyon lehet csinálni, úgyhogy maximálisan a munkára összpontosíthatunk. Február végén négy-öt napra hazajövünk, kicsit megtörjük a monotonitást, akkor csak napi egy edzésem lesz, majd újabb négy hétre visszamegyünk. Eredetileg Floridába vagy Ausztráliába akartam menni meleg égövi edzőtáborba, ez végül - nem tudom miért - nem jött össze. Azért bízom benne, hogy Portugáliában is megfelelőek lesznek majd az időjárási körülmények."



Olimpiai és világbajnoki címvédőként a szegedi kenus az egyetlen, aki a hazai válogatókon részleges védettséget élvez majd, elég ugyanis egyetlen versenyt nyernie ahhoz, hogy bekerüljön a Londonba utazó magyar csapatba.

"Ez könnyebbséget jelent mindenképpen, de az egy kicsit durva, hogy az én versenyem, annak ellenére, hogy a válogatók már májusban elkezdődnek, csak június közepén lesz. Szeretnénk majd meggyőzni Botondot (Storcz Botond szövetségi kapitány - a szerk.), hogy esetleg kicsit korábban legyen számomra ez a válogató. Ráadásul június végén Európa-bajnokság is lesz, úgyhogy a két verseny közelsége miatt megint fennáll a lehetőség, hogy ott majd nem úgy szerepelek, ahogy azt elvárják tőlem. A kontinensviadal után pedig marad körülbelül hat hét az olimpiáig, ami szerintem egy kicsit kevés, hét hét lenne az ideális, néhány napos pihenővel. Az is megfordult a fejemben, hogy esetleg kihagyom az Eb-t, de ez még egyeztetés kérdése. Ehhez persze először meg kell szereznem az indulási jogot az olimpiára. Nem mondom, hogy könnyű dolgom lesz ezzel, de talán kicsit könnyebb lesz kijutni Londonba, mint ott nyerni" - vázolta fel a jövőt a versenyző.
 
A kajak-kenusok eddig egy kenus - éppen Vajda révén -, továbbá hét férfi és hat női kajakos kvótát szereztek a londoni játékokra. A magyar csapat összetétele a május-június-júliusi válogatóversenyek során alakul majd ki.