NHL

A kiscsapatok nagynapja - videó

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 99. játéknapja számos, a liga hátsó fertályában található csapat diadalát hozta. A Montreal 4-1-re nyert a ligaelső Rangersszel szemben, az Anaheim Ducks pedig a nyugati első Vancouver otthonában győzött. A Tampa Baynek azonban továbbra sem megy, Malkin öt pontos estéjével 6-3-ra verték őket hazai pályán a Pingvinek.

Price nélkül nyert a Montreal

Nem túl jó esélyekkel vágott neki a bukdácsoló Montreal Canadiens a New York Rangers elleni hazai találkozónak. Carey Price, miután zsinórban 9 meccsen kezdett, ezúttal a kispadon kapott szerepet, és Peter Budaj kaphatta azt a megtiszteltetést, hogy a liga első helyén tanyázó Rangers ellen kezdhessen. Marian Gaborikék az előző nap 3-0-ra verték idegenben a Torontót, és hasonló folytatásban reménykedtek a kanadai túra következő állomásán.

Azonban számításaikba hiba csúszott, hiszen Budaj cserekapusokat megszégyenítő teljesítménnyel vezette győzelemre a Montrealt. Ugyanakkor az előzményeket figyelembe véve ez nem számít meglepetésnek, hiszen ez volt zsinórban a hatodik győzelme a kanadaiaknak a Bell Centerben a Rangers ellen.

Budaj 28 védést mutatott be, Max Pacioretty pedig két gólt is szerzett Henrik Lundqvist ellen. A második idényét taposó David Desharnais (gól és két gólpassz), valamint Erik Cole (három gólpassz) is három ponttal zárták az estét, melynek során a Montreal megmutatta, hogy csalóka lehet a nagy csapatok számára az a 12. hely, ahol jelenleg található a Canadiens.

Jól éreztük magunkat az elmúlt pár meccsen, és vártunk már egy ehhez hasonló teljesítményre és eredményre. Remélhetőleg, tudunk majd erre építkezni” – nyilatkozta a két gólos Pacioretty.

A Montreal 8 ponttal van lemaradva a keleti 8. Pittsburgh mögött, azonban csak az Ottawa és a Carolina játszott náluk több meccset a főcsoportban.

Kiugrottak a Kacsák a pácból?

Rá sem lehet ismerni az Anaheim Ducksra az újévben. Bár 2012-t egy 3-1-es vereséggel kezdték meg a San Jose ellen, azóta csupán a Calgary volt képes őket megverni, hosszabbításban. Nemcsak az eredmények jönnek a Kacsák számára, hanem a gólok is: a hat győztes mérkőzésen egyszer sem hagyták alább 4 gólnál, ami végre olyan termelés, amit el is vár az ember egy olyan csatárokat felvonultató támadóegységtől, mint Ryan Getzlaf, Bobby Ryan, Teemu Selanne, vagy éppen a tavalyi gólkirály, Corey Perry.

Azonban a Vancouver ellen nem ők villogtak, hanem a január 4-én visszatért Jason Blake, aki 2 gólt rámolt be Roberto Luongónak, és emellett egy assziszttal is kisegítette társait. Bobby Ryan szintén gólt szerzett és gólpasszt adott, a Vancouver pedig azt kapta, amit egy kiábrándító játék után kaphat egy csapat: 4-2-es pofont hazai közönség előtt.

A hazaiak az első két harmad alatt mindösszesen 12-szer találták el a kaput, végül 23 lövéssel zárták a mérkőzést, míg a Ducks 34 alkalommal kísérletezett.

Bár az Anaheim rendkívüli jó formának örvend, kérdés, hogy mire lesz ez elég. 37 pontjukkal csupán a ligautolsó Columbust előzik meg, és 14 pontra vannak a nyugati 8. helytől. Mint tavaly az a New Jersey példáján keresztül is meg lehetett figyelni, egy rossz első 41 meccs után nem elegendő hozni az összes mérkőzést a második etapból, a többi csapatnak is buknia kell ahhoz, hogy sikerülhessen a felzárkózás. Mindenesetre az Anaheim kerete adott egy jó szezonzárásra, és ha Fortuna is velük lesz, akár meglepetést is okozhatnak a végén a többi csapatnak.

A játéknap további mérkőzései

Jevgenyij Malkin mesterhármassal és két assziszttal hálálta meg a Tampa Bay Lightning vendégszeretetét, a csapata pedig 6-3-ra győzte le a keleti utolsó gárdát. A harmadik harmad igazi gólparádét eredményezett, a játékrész elején Neal találatával már 3-0-ra vezetett a Pittsburgh, azonban a hazaiak 5 perc alatt kiegyenlítettek. Ezután azonban Malkin klasszikus mesterhármassal eldöntötte a találkozó kimenetelét.

Tomas Vokoun 43 lövéssel érdemelte ki a meccs hőse címet, miután a Washington otthon tartotta a két pontot a Bostont verő Carolina ellen. A hazaiak részéről Alex Szjomin, illetve Dmitrij Orlov talált be Cam Ward kapujába, míg Vokoun eszén csak Jussi Jokinen tudott túljárni.

Két nyugati nagyágyú csapott össze Chicagóban, ahol a Blackhawks a San Jose Sharkst fogadta. Bár a 4-3-as eredmény szoros meccset sugall, valójában lövések tekintetében lemosta a pályáról a hazai együttes a Cápákat, azonban Antti Niemi nem engedte, hogy a kapusmutatóin nagyobb csorba essen. A négy kapott gól ellenére 90%-os hatékonysággal hárított, azonban a csatároktól nem futotta egy negyedik találatra az egyenlítéshez.

Két emberelőnyös találattal nyert az Oilers a Kings ellen. Sokáig úgy tűnt, hogy a kapusok parádéja miatt kihúzzák a csapatok a szétlövésekig, de Justin Williams hosszabbításban történő szabálytalankodása emberelőnyhöz juttatta a hazaiakat a ráadás felénél, amit az Oilers a másodéves Taylor Hall révén ki is használt, ezzel megszerezve mindkét pontot a kanadai gárda számára.

NHL
99. játéknap
Montreal Canadiens-New York Rangers 4-1
Chicago Blackhawks-San Jose Sharks 4-3
Tampa Bay Lightning-Pittsburgh Penguins 3-6
Washington Capitals-Carolina Hurricanes 2-1
Edmonton Oilers-Los Angeles Kings 2-1 - hosszabbítás után
Vancouver Canucks-Anaheim Ducks 2-4