Hathárom TV

A csajoknak sokkal nehezebb lesz a négy közé kerülni, mint ott nyerni - Faragó Tamás

Faragó Tamás, olimpiai bajnok vízilabdázó, a női válogatottal Európa- és világbajnoki címet nyerő egykori szövetségi kapitány a Hathárom TV-nek elmondta, hogy a hétfőn kezdődő hollandiai Európa-bajnokságon a férfiaktól aranyat, a lányoktól pedig a legjobb négybe kerülést várja.

A férfi vízilabda-válogatott a kanadai (11-6), az olasz (9-8) és a német (9-8) válogatott elleni győzelmekkel nyerte meg a hazai rendezésű Volvo Kupát, majd az utolsó felkészülési mérkőzésen 12-10-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok horvátok ellen. A mieink Olaszország, Hollandia, Macedónia, Törökország és Görögország legjobbjaival kerültek egy csoportba az Eb-n. Faragó Tamás szerint az olaszok ellen a Volvo Kupán elért győzelemből hiba lenne most kiindulni.

"Az olaszok mindig cseleznek, ráadásul a magyar válogatotton kívül minden csapat megengedhette magának, hogy kisérletezésnek fogja föl a felkészülési tornákat. Egyrészt mindkét csapat jobb formában lesz, mint a Volvo Kupán voltak, másrészt mivel az olaszoknál Tempesti nem fog védeni, így azt gondolom, hogy egyértelműen a magyar válogatott a mérkőzés esélyese. A végső győzelemre még mindig a délszláv országok, az olaszok és természetesen a mieink a legnagyobb esélyesek."

A női válogatott is remek felkészülésen van túl. A világbajnok görögök után (10-8) az Európa-bajnok oroszokat is legyőzte (14-13) Merész András alakulata. Faragó szerint a lányoknál sincs jelentősége a felkészülési meccseken nyújtott teljesítménynek.

"A csajok is megszerezhetik a csoportgyőzelmet, és bejuthatnak a legjobb négy közé. A legnagyobb gond, hogy a nagy tornák két hétig tartanak, és nagyon nehéz formában tartani a játékosokat valamint a mentális koondíciót fenntartani. A férfi válogatottnál azért, mert nem mai gyerekek, a lányoknál meg azért, mert ők nők, tehát náluk nem lehet abból kiindulni, hogy tegnap mi történt. A csajoknak sokkal nehezebb lesz a négy közé kerülni, mint ott nyerni. Nekik az olasz, a görög és az orosz csapat lehet a legnagyobb ellenfelük."

Az interjút teljes egészben alább meghallgathatod.