Australian Open

Wozniacki és Kvitová párharca a világelsőségért

  • VNA/MTI

A szokásosnál is nehezebb jósolni az Australian Open női tornájának győztesére - egy biztos, idén is nagy harc várható.

Az idei év első Grand Slam-tornáján ugyan négy magyar induló is volt, de mivel Babos Tímea, Jani Réka Luca és Czink Melinda is elvérzett a selejtező második fordulójában, így a 128-as főtáblán már csak az alanyi jogon induló Arn Grétáért szoríthatunk.  A 33 esztendős és ezzel a jelenlegi női mezőnyben lassan korelnöknek számító Arn Gréta nagyon gyengén kezdte az idei évet: a múlt héten címvédőként már az első körben kiesett az aucklandi tornán és vasárnap Hobartban is a nyitófordulóban búcsúzott. Jelenleg csak a 92. a rangsorban, ezzel együtt azonban alapvetően szerencséje volt a sorsolásnál, roppant erős rivális helyett a 20 éves kanadai Rebecca Marino lesz ugyanis az ellenfele az első fordulóban.

A múlt héten Sydneyben zajló tornát is a világelsőség kérdése tette érdekessé és nem lesz ez másképp az Australian Openen sem. A jelenleg a rangsor második helyét elfoglaló Petra Kvitová a sydney-i győzelemmel a rangsor élére ugorhatott volna, de a kínai Li Na elleni elődöntős veresége miatt ez végül nem történt meg, így továbbra is a dán Caroline Wozniacki áll az élen. A Radwanska elleni meccsén csuklósérülést szenvedő dán játékos még nem nyert Grand Slam tornát, aki most Murrayhez hasonlóan szintén új edzővel próbálja megtörni az őt ilyen szempontból sújtó átkot. A dán játékosnak amúgy Murrayhez hasonlóan nincs könnyű sorsolás, hiszen az ő negyedében van a legutóbbi finálé két résztvevője, Kim Clijsters és a kínai Li Na is.

Kvitová és Wozniacki nagy harca várható Melbourne-ben - Fotó: heraldsun.com.au

Legfőbb ellenfele természetesen a tavaly Wimbledonban győztes (ily módon a GS-sikert már elég hamar kipipáló), az évvégi világbajnokságon és a cseh válogatottal a Federation Kupában is győztes Petra Kvitová lesz majd. Tavaly mind ő, mind pedig Wozniacki 6-6 tornát nyert meg, így teljesen megérdemelten birtokolták a rangsor első két helyét. Tavaly a dán az elődöntőben, cseh vetélytársa pedig a negyeddöntőben búcsúzott Melbourne-ben, idén hasonló mérleget mindketten csalódásként élnének meg. Amúgy a női rangsor szorosságára jellemző, hogy az Australian Open utáni időszakra vonatkozóan jelenleg még hat játékosnak (Wozniacki, Kvitová, Azarenka, Sharapova, Stosur, Radwanska) is van - matematikai - esélye arra, hogy a világelső legyen, igaz vélhetően Kvitová és Wozniacki közül kerül ki a rangsor első helyezettje.

A női mezőny erősségére (vagy gyengeségére) jellemző, hogy hat korábbi világelső (Wozniacki, Sharapova, Clijsters, Williams, Jankovic, Ivanovic) és kilenc korábbi Grand Slam győztes (Kvitová, Sharapova, Li, Stosur, Schiavone, Clijsters, Williams, Kuznetsova, Ivanovic) neve szerepel a főtáblán.

A címvédő Kim Clijsters sokat volt sérült az utóbbi fél évben, de a belga teniszcsillag bármikor képes kiemelkedő szereplésre. Csakúgy, mint az amerikai Serena Williams, aki Clijstershez hasonlóan - tenisztudásban - magasan kiemelkedik a hölgymezőnyből. A US Openen győztes Samantha Stosur a hazai közönség biztatása mellett szintén eljuthat a legjobb négy közé. Ott lehet a végső elszámolásnál a Sydney-ben győztes fehérorosz Viktorija Azarenka és az orosz Marija Sarapova is, utóbbi négy esztendeje volt verhetetlen a Melbourne Parkban. A világranglista negyedik helyén álló orosz szépség kapcsán ugyanakkor kérdés, hogy tavaly Tokióban megsérülő bokája - ami miatt Brisbane-ben vissza is lépett idén januárban - miként bírja majd a terhelést. Idén is jó lehet a kínai Li Na, aki 2011-ben még meglepetésre jutott el a fináléba, párizsi győzelme után viszont most már ezt is elvárják tőle a kínai szurkolók, akik olykor illetlen módon is buzdítják kedvencüket.

Tavaly négy különböző hölgy nyerte a Grand Slam tornákat (Kim Clijsters, Li Na, Petra Kvitová, Samantha Stosur), nincs kizárva, hogy most egy ötödik játékos ér fel a csúcsra két hét múlva. Ha kiváncsi vagy rá, hogy a versenyt közvetítő Eurosport kommentátorai a rajt előtt miként látják az esélyeket, akkor nézd meg az alábbi videónkat.