Dakar-rali

Ez a sivatagi verseny sokkal rosszabb, mint egy maraton - Despres

A Dakar-rali motoros kategóriájának győztese, Cyril Despres, és az autósok között legjobbnak bizonyuló Stéphane Peterhansel is különlegesen boldognak nevezte magát a sivatagi verseny utolsó, 14. szakasza után.

Despres végig kiélezett versenyt folytatott márkatársával, a spanyol Marc Comával, aki az utolsó előtti szakaszon eltévedt, majd műszaki problémája is akadt, és a francia végül ennek köszönhetően tudott győzni.

"Mindig odafigyelek a részletekre, elvégzem a házi feladatomat, és amikor ebben a sportágban minden passzol, akkor nyersz. Egyszerűen fantasztikus, hogy ez ma is sikerült" - utalt Despres arra, hogy a technikának és a kemény munkának nagy szerepe volt győzelmében.

Despres (balról a második) kemény Dakar után kezdhet felszabadult ünneplésbe - Fotó: AFP

Az újdonsült bajnok elmondása szerint soha nem vett még részt olyan kemény versenyen, mint a mostani sivatagi túra.

"Kétségtelen, hogy ez volt a legnehezebb Dakar, amin valaha versenyeztem. Fizikailag és szellemileg is nagyon megterhelő volt. Ez rosszabb, mint egy 42 kilométeres maraton. Itt minden nap újra meg kell küzdenek a helyedért. Minden győzelem különleges, de ez még inkább az, hiszen kiélezett volt a verseny, és csak az utolsó pillanatban dőlt el. Egész pályafutásom során most kellett a legnagyobbat küzdenem."

Peterhansel jubileumot ünnepel, hiszen már tizedszer nyerte meg a Dakart, és ebből negyedszer volt sikeres autóval.

"Belegondolva, hogy mennyire nehéz megnyerni a Dakart, hihetetlen, hogy nekem tizedszer is sikerült. Sokat kellett erre a győzelemre várnom, hiszen már öt éve, hogy legutóbb sikerült. Különösen értékes, hogy végre Dél-Amerikában is összejött, ez a legfontosabbak közé emeli a sikeremet. Hirtelen nem tudom, hogy mit kell tennem, hogy még egyszer nyerni tudjak, nehéz lesz megjavítani ezt a rekordot - a többieknek..." - tért ki a francia viccesen az elől, hogy képesnek tartja-e magát egy újabb diadalra.

Az mindesenetre bevallotta, hogy némi önbizalomhiánnyal küzdött az utóbbi években, mivel legutóbb 2007-ben tudta megnyerni az akkor még Afrikában rendezett versenyt: "Kezdtem már kételkedni magamban, azt hittem, már túl öreg vagyok ehhez, hogy már nem elég a tudásom, vagy hogy Dél-Amerika nem az én terepem. De végre minden összejött."

A Dakar-rali utolsó szakaszán a Szalay Balázs-Bunkoczi László páros a 15. helyen végzett, összetettben pedig a 21. pozícióban zárta a viadalt.

Dakar-rali
14. szakasz (Pisco-Lima)
autósok
1. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 22:43 p
2. Ricardo Leal Dos Santos (portugál, Mini) 0:21 perc hátrány
3. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 0:38 p. h.
összetett végeredmény
1. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 38:54.46 ó
2. Nani Roma (spanyol, Mini) 41:56 p h.
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:13:25 ó h.
...21. Szalay Balázs (Opel) 18:23:33 ó h.
motorosok
1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 22:26 p
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:08 perc hátrány
3. Stefan Svitko (szlovák, KTM) 1:43 p.h.
összetett végeredmény
1. Cyril Despres (francia, KTM) 43:28:11 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 53:20 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 1:11:17 ó h.