NFL előzetes

A nagyok árnyékában – esélylatolgató

Fel sem ocsúdhatnak a nézők a 49ers drámai továbbjutásából, illetve Tom Bradyék kiütéses győzelméből, vasárnap este máris két újabb mérkőzés veszi kezdetét az NFL rájátszásában a főcsoportdöntőért. Nincs irigylésre méltó helyzetben sem a Texans, sem a Giants, ugyanis olyan csapatokhoz látogatnak, melyek idén nem kaptak ki hazai pályán.

Ravens-Texans



 

Az előzmények

A Houston sikerrel debütált története első playoff-mérkőzésén, a hazai nevelésű játékosok nagy elánnal kezdték meg életük első rájátszását, és megérdemelten jutottak tovább a Cincinnati ellen a múlt héten. T.J. Yates remekelt a Bengals ellen, Andre Johnson és Arian Foster pedig azt nyújtották, ami tőlük elvárható meccsről meccsre, de igazán az a jó hír a Texans számára, hogy Johnsont láthatólag nem viselte meg sem testileg, sem lelkileg, hogy sérülései miatt kevés szerep jutott neki a szezon során.

Azonban a Ravens teljesen más dimenziót képvisel az AFC-ben, mint a Cincinnati. Ráadásul a baltimore-iak a múlt héten hátradőlve szemlélhették leendő ellenfelüket, köszönhetően annak, hogy 2006 után ismét az AFC északi kontingensének élén végeztek, kitűnő mérleggel (6-0) abszolválva a csoportrangadókat. Mindemellett pedig a franchise történetében először hibátlanul zárták a hazai mérkőzéseket a szezonban. Ugyanakkor ez még nem jelent semmi biztosat, hiszen a playoffban csupán egyszer sikerült győzniük hazai pályán, igaz az később olyan lendületet adott a Ravensnek, hogy megnyerték a Super Bowlt 11 évvel ezelőtt.

A párharc

Ha az egymás elleni mérleget nézzük, akkor a Ravens játékosai keresve sem találhattak volna jobb ellenfelet a Houstonnál, akiket eddig mind az öt alkalommal legyőztek. A magyar idő szerint vasárnap kora este rendezendő playoff mérkőzés lesz mindösszesen a hatodik találkozó a két csapat között, és ezzel együtt az első playoff-párharc is.

A Texans idén is megismerkedhetett azzal, hogy milyen nehéz a Ravens ellen hazai pályán - október 16-án a Baltimore sima 29-14-gyel küldte haza az akkor még Matt Schaubbal felálló houstoniakat. Főleg a védelemmel akadtak gondjai a Texans támadóinak, kezdve a Pro Bowl résztvevő Arian Fosterrel, aki bár ötödik helyen végzett a ligában a futott yardokat tekintve, azon a bizonyos Ravens elleni meccsen mindössze 49 yardot engedélyeztek neki a hazaiak. Mindez nem csoda, hiszen a Ravens második helyen zárt az NFL-ben azzal, hogy meccsenként csupán 92.6 yardot tudtak megtenni ellenük az ellenfelek futójátékosai. A Texans sem volt ebben a tekintetben nagyon lemaradva a Ravenstől, ők 96 yardot engedélyeztek a futóknak, azonban Ray Rice-szal meggyűlt a bajuk, aki 161 yardot tett meg a labdával a Texans ellen.

Ami a két csapat irányítóit illeti, T.J. Yates jól vette élete első playoff-akadályát, főleg a 40 yardos passza Andre Johnsonnak ment élményszámba. Azonban már az alapszakasz folyamán sem tudott ficánkolni stabilabb védelmek ellen - a Ravens védelme pedig 48 sackkel vezette a ligát.
Joe Flacco sem sorolható az igazi playoff-hősök közé, annak ellenére, hogy ő az egyetlen irányító, aki első három szezonjában képes volt egy playoff-meccset megnyerni. Hét mérkőzésen 4 TD-passzig, 7 interceptionig és két fumble-ig jutott, ugyanakkor az összes alkalommal idegenben lépett pályára - ez a sorozat most megszakad, a Ravens legnagyobb örömére, hiszen Flacco az elmúlt négy hazai meccsen 96.1-es irányítóértéket átlagolt, és Baltimore-ban joggal reménykedhetnek, hogy folytatódik a jó széria otthon.

A kulcsfigurák

Arian Fosternek felül kell emelkednie a Ravens-védőkön, és legalább egy múlt heti színvonalhoz közeli teljesítménnyel kell előhozakodnia, ha a Texansnak meg akar adni minden esélyt a továbbjutásra. Mint azt az imént írtuk, nem lesz könnyű dolga a Ravens védelme ellen, azonban benne nagyobb potenciált látunk, hogy áttöri ezt a falat, mint T.J. Yatesben, akit előreláthatólag rendesen meg fognak szorongatni a védők.

A hazaiaknál Joe Flacco lehet az aduász, aki Ray Rice futómunkája mellett egy újabb dimenziót nyithat a Ravens támadásainak, ezt a kettőt szépen összevegyítve pedig nagyon nehéz feladat elé állítanák a houstoni védőket.

Tipp

A Houston túl van az első playoff-meccs előtti felhajtáson, és bár a Bengals elleni győzelemből erőt meríthetnek, kevés lesz ez egy olyan stabil védelem ellen, mint amellyel a Ravens büszkélkedhet. A Texans így sem szomorkodhat majd, hiszen történelmi tettet hajtottak végre a szezonban azzal, hogy kivívták történetük első rájátszását, a Ravens pedig szép reményekkel vághat neki a Patriots-cal vívandó főcsoportdöntőnek.

Fotó: AFP

Packers-Giants




Előzmények

Ki gondolta volna a tavalyi szezonban, hogy a Packers Giants felett aratott 45-17-es győzelme majd elindítja a Green Bay 19 mérkőzéses győzelmi sorozatát? Pedig így történt. A címvédő Packers sokáig versenyben volt idén a hibátlan alapszakasz mérlegért, azonban a Kansas City végül belecsúfított Rodgersék törekvéseibe. Ami nem feltétlenül baj, tekintve, hogy igen ritka, hogy egy csapat úgy nyerjen Super Bowlt, hogy a szezon és a rájátszás összes meccsét sikerrel tudja le.

Ezzel szemben a New York Giants bukdácsolva jutott be a playoffba, de az első körben mégsem egy ennek megfelelő csapatképet mutattak magukról. Eli Manningék pontot sem engedtek az Atlanta Falcons támadóegységének a wild card körben, csupán egy safetyért járó két ponttal távozhattak Matt Ryanék a MetLife Stadiumból. Olyan meggyőző teljesítményt nyújtottak az Óriások, hogy a szakértőket sikerült elbizonytalanítani a Packers elleni derbi kimenetelét illetően.

A párharc

A Packers utolsó hazai playoff-meccsét pont a Giants ellen vívta, de akkor még Brett Favre állt a karmesteri poszton, nem Rodgers. Eli Manningék hosszabbításban diadalmaskodtak 23-20-ra, később pedig a Super Bowlt is megnyerték, de ennek már 4 éve.

Rodgersszel az élen azóta kétszer ütközött meg egymással a Giants és a Packers, és mindkettőt a címvédő nyerte meg. Legutóbbi találkozójukat az idei szezonban vívták, december 4-én egy fordulatos meccsen nyertek Rodgersék 38-35-re idegenben.

Mindkét csapat leginkább az irányítóira hagyatkozik, ami nem csoda, hiszen Manning és Rodgers képességeit sem vitathatja senki. A címvédőnél Jordy Nelson vezeti az elkapókat 1263 yarddal, míg Manningnek két játékostársa is 1000 yard fölött zárt, Victor Cruz 1536, Hakeem Nicks 1192 egységgel büszkélkedhetett a 17. forduló után. Nicks folytatta jó formáját a múlt héten, 2 touchdownnal járult hozzá a Giants fölényes győzelméhez.

Ami a futójátékot illeti, a Giants mindenkit meglepett a múlt héten, miután 172 yardot tettek meg a labdával a földön, hiszen az alapszakaszban az ő futóik teljesítettek a leggyengébben az egész ligában. A Giants támadások eme újdonsága nagy bizakodásra adhat okot a New York-i szurkolók körében, főleg hogy a Green Bay védői első helyen végeztek 31 interceptionnel, ami óva intheti Manninget a passzok erőltetésétől.

Kulcsfigurák

Ahmad Bradshaw sokat segíthet csapatán, ha labdahordásaival hosszú yardokat lesz képes megtenni. Nem feltétlenül kell touchdownig jutnia a Giants running backjének, elég ha a Packers végzónájának közelébe juttatja a játékszert - Nickst vagy Cruzt ha nem is mindig, de az esetek többségében meg fogja találni Manning.

Aaron Rodgers teljesítménye mindig nagy kihatással van az egész csapatra, és most is olyan produkcióval kell előrukkolnia, amitől tátva marad a szánk. Még jobb, ha a Giants védők szája is tátva marad, mert az akkor biztos pontokat ígér a hazaiak számára. Emellett az sem fog ártani, ha a védőknek sikerül néhány Manning átadást lefülelni, és a fordulásból pontokat szerezni.

Tipp

Biztosan égnek a vágytól az Óriások, hogy megbosszulják a december 4-i és a tavalyi szezonban esett vereséget, de ez egyedül nem lesz elég. Manningtől tökéletes mérkőzés kell, lehetőleg nulla labdaeladással, de tekintve a hazai védők szemfülességét valószínűleg erre nem kerül sor. Rodgersék a Detroit elleni szezonzárón megmutatták, hogy még tartalékosan is mennyi erő van ebben a csapatban, most pedig kulcsfontosságú játékosaikat is be fogják vetni a siker érdekében. A múlt és a jelen is azt súgja nekünk, hogy a Packers megőrzi 13 mérkőzés óta tartó hazai veretlenségét, és főcsoportdöntőbe jut.

NFL főcsoport-elődöntők
Baltimore Ravens – Houston Texans vasárnap 19:00 TV: Sport2
Green Bay Packers – New York Giants vasárnap 22:30 TV: Sport2