Forma-1

A Mercedes is a Lotus-féle stabilitási rendszeren dolgozik

  • Kele János

A Lotus után a Mercedesről is kiderült, trükközne az autó magasságával fékezéskor. A találmány kulcsa az a Bob Bell lehet, aki éppen tavaly tette át a székhelyét Schumacher csapatához.

 


 

Alig néhány napja robbant a bomba, miszerint a Renault-ból átvedlett Lotus alakulat csodafegyvert talált a 2012-es szezonra, s máris itt a hír a riválisok lépéseiről: Giorgio Piola, az eredeti hírt is megszellőztető, neves olasz szakújságíró ugyanis tudni véli, a Mercedes GP főhadiszállásán is éjt nappallá téve dolgoznak a fékstabilitási rendszer megvalósításán. De vajon miért nem védette le találmányát a Lotus-brigád? Okfejtés a szabadalmak feleslegességéről.

Sok fórumban szétnéztem a minap napvilágra került Lotus-találmányt taglaló cikkem után, és meglepődve tapasztaltam, hogy ezek szinte mindegyikében csak egyetlen kérdés foglalkoztatja a hozzászólókat: miért nem védeti le trükkjét szabadalommal Eric Boullier istállója? Nem tagadom, a felvetés az én fantáziámat is megmozgatta, lelkes kutakodásba kezdtem – s kisvártatva a választ is megtaláltam a kérdésre, méghozzá nem is akárhol, James Allen kiváló blogjában. Nézzük tehát, mi akadályozza meg az F1-es csapatokat, hogy levédessék találmányaikat és elvágják az azok lemásolása felé vezető utat a riválisok elől.

Egy neve elhallgatását kérő, idősebb mérnök szerint triviálisan egyszerű oka van annak, hogy a csapatok nem erőltetik a szabadalmaztatást F1-es projektek esetében: a bosszútól való félelem. A Formula-1-es közeg ugyanis már csak olyan, hogy ha egy gárda elvágja a saját fejlesztése felé vezető utat a többiek elől, azok kíméletlenül összezárnak ellene, s máris kész a baj – ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a szezon végén az FIA Technikai Munkacsoportjában különösebb szívfájdalom nélkül megegyeznek arról, hogy a szóban forgó technikai megoldást nem használják a rá következő évadban. Egy mindenki ellen, mindenki egy ellen. Kegyetlen világ ez, kérem szépen…

A trükkös, innovatív csapatoknak tehát jószerivel nincsen más esélyük, mint összeszorított fogakkal dolgozni, és szentül hinni abban, hogy az általuk kitalált rendszerből majd a versenypályán is ők lesznek képesek kihozni a legtöbbet. Ez egyébként az esetek többségében működik is, nem nehéz belátni, mennyivel nagyobb esélyekkel indul egy berendezés alkalmazáskor az a mérnök, akinek a fejéből kipattant az ötlet, mint az, amelyiknek a közvetlen felettestől kapott néhány tervrajz és elcsípett félinformációk alkalmazása révén kell eredményeket felmutatnia.

Mindenesetre úgy hírlik, a Ferrari már akcióba is lépett, a vörösök jó szokásukhoz híven az elsők között kopiznák le a Lotus találmányát, de arról is hallani, hogy szinte minden csapat érdeklődését felkeltette a fékstabilitási rendszer. Már megszokhattuk, hogy januárban semmi sem biztos a Formula-1 körül, én azonban amondó vagyok, egyet száz százalékos biztossággal kijelenthetünk: az idei tesztszezon slágere a fékstabilitási rendszer lesz.

Hacsak a Red Bull másképp nem gondolja, az osztrákok egyelőre nagyon csendben készülnek az új idényre, ez pedig sok jót alighanem nem tartogat a riválisok számára Adrian Newey zsenijét, és az RB7-es erejét figyelembe véve valószínűleg nagyon erősek lesznek, már a szezon elején, és mivel a Lotus által generált találmány-vitára sem reagáltak érdemben, félő, már a tarsolyukban 2012 csodafegyvere, ezért nincsen szükségük Räikkönenék találmányára.

Emlékezhetünk, tavalyi is az akkor még Renault néven szereplő istálló robbantotta az első bombát az előszezonban a trükkös kipufogó-rendszerével, a szezon slágere mégis az a befújt diffúzor lett, amelynek létezéséről januárban még nem lehetett tudni.

Közben Giorgio Piloa újfent életjelet adott magáról, az olasz újságíró ezúttal azt szellőztette meg, hogy a Mercedes kezében is formálódik a fékstabilitási rendszer, mégpedig a Renault-tól tavaly megléptetett Bob Bell információinak köszönhetően. A brit szakember állítólag több olyan kollégát is Brackley-be csábított a Lotus főhadiszállásáról, akiknek kulcsszerepe volt a rendszer kifejlesztésében, és felbecsülhetetlen értékű információkkal rendelkeznek a szisztémai működési elveiről, valamint azok gyakorlati jelentőségéről.

Ezeket a pletykákat erősíti az a tény is, hogy a Mercedes már korábban bejelentette, az első közös februári teszten nem vesz részt, sőt, az idei autóját sem mutatja be addig. Bennfentesek szerint ennek elsősorban a fékstabilitási rendszer fejlesztése az oka, de egyes informátorok szerint a csapat a 2011-es Japán Nagydíj szabadedzései során már használt, továbbfejlesztett F-csatornát sem vetette még el – Ross Brawn ugyanis úgy látja, csak abban az esetben van remény jelentős fejlődésre az előző két esztendőhöz képest, ha a gárda valamilyen innovatív újítással meg tudja lepni a legnagyobb ellenfeleit.

Az pedig, hogy a stuttgartiak egyszerre két vasat is a tűzben tartanak, olyan rosszat nem jelenthet…