NFL

A Baltimore lesz Tom Bradyék ellenfele a főcsoportdöntőben

  • Molnár Dávid

A vasárnapi főcsoport-elődöntők a Baltimore és a Houston összecsapásával kezdődtek meg az NFL-ben. A Houston története első playoff szereplésének sikeres debütálását igyekezett meglovagolni, azonban a Ravens védői semlegesítették T.J. Yates passzjátékát, és Arian Fosternek, a Houston futójának is beletört a bicskája a védőfal feltörésében. Joe Flacco ezzel szemben 2 TD-passzal javította playoff-mérlegét, és így 2001 után ismét hazai győzelmet ünnepelhetett a Baltimore a rájátszásban.

Azzal a tudattal léphettek a csapatok az M&T Bank Stadium gyepére, hogy amelyik gárda nyer, az a főcsoportdöntőben a szombaton gálázó Tom Bradyék otthonába látogathat majd. Ez természetesen egyelőre sem a Ravenst, sem a Texanst nem érdekelte igazán, inkább egymással voltak elfoglalva.

A Texans kezdhette meg a mérkőzés első támadását, és T.J. Yatesék már az első percekben megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz a Ravens védelme ellen yardokat nyerni. Miután a második 10 yardot három próbálkozás után sem sikerült megtenniük, a Baltimore 20 yardos vonalánál negyedik alkalomra a speciális egységet küldték be, majd Neil Rackers 40 yardos mezőnygóljával megszerezte a vezetést a Texans, mint később kiderült, utoljára a mérkőzés során.

Joe Flacco tisztában volt vele, hogy ha tovább akar menni a csapatával, akkor javítania kell eddigi gyenge playoff-mutatóin (mindösszesen 4 TD-passz, és 7 interception 7 mérkőzésen), és ennek megfelelően foglalta el a karmesteri pozíciót Rackers találatát követően. Bár a Texans úgy tűnt, hogy rögtön az első 10 yardnál megakasztja Flaccóékat, a puntot követően visszakerült a játékszer a hazaiakhoz, majd Flacco Kris Wilsonnak adott 10 yardról touchdown-passzt, amivel át is vették a vezetést. A Ravens következő támadása is pontokkal végződött, Billy Cundiff 48 yardos mezőnygóljával már 10-3-ra vezetett a hazai gárda.

A Baltimore hazai pályán harcolta ki a részvételt a főcsoportdöntőben - Fotó: AFP

Egyre nagyobb nyomás nehezedett az újonc T.J. Yatesre, és ennek jelei már az első negyed végén megmutatkoztak, amikor is elszórta a labdát az ellenfélnek. A fordulásból Joe Flacco ismét magára irányította a reflektorfényeket, ezúttal Anquan Boldint szolgálta ki touchdownnal, és egy negyed után 17-3-ra vezetett a Ravens.

A folytatás azonban már a Houstoné volt. Rackers újabb mezőnygóllal kezdte meg a felzárkóztatást, majd a játékrész 11. percében Arian Foster megszerezte a Houston első idegenbeli playoff touchdownját. Minden adott volt, hogy a második félidő kellőképp izgalmas legyen, azonban pontzápor helyett az utolsó két játékrészben a védők játéka csúcsosodott ki.
Rackers megszerezhette volna harmadik mezőnygólját a mérkőzés harmadik negyedében, azonban 50 yardos kísérlete célt tévesztett. Ezután a Houston védelme 1 yarddal a végzóna előtt állította meg Ray Rice futásait, és ezzel mintha a Ravens támadásoknak erejét vették volna, hiszen közelebb a meccs hátralévő részében már nem tudtak férkőzni Flaccóék. Azonban a houstoniak támadóegysége sem tudta megtalálni a második félidőben a Ravens védelmének ellenszerét, és Cundiff újabb 3 pontot érő találata tett róla, hogy legrosszabb esetben is döntetlenül érjen véget a rendes játékidő. A Ravens játékosok félelme viszont nem igazolódott be, a Houston pont nélkül zárta az utolsó 30 percet, és így története első playoff-szereplése két kör után véget ért.

Számítani lehetett rá, hogy T.J. Yates számára nem lesz kellemes ellenfél a Ravens védelme, és a három interceptionje, valamint nulla touchdown-passza is jól szemlélteti, hogy alaposan megszenvedett ellenük. Lardarius Webb mintha belelátott volna a Houston újonc irányítójának fejébe, kétszer is megkaparintotta Yates átadásait.

A Houston védelme jól muzsikált, öt alkalommal sackelték Flaccót, aki az első negyed pompás teljesítménye után beleszürkült az eredménytelenségbe - azonban hibázni sem hibázott. Ezt a jó védekezést viszont nem tudta meghálálni a Texans támadóegysége. Arian Foster 27-szer futott a labdával, 132 yardja mellett touchdownt is szerzett, de egyedül őt lehetett csak kiemelni a Texans támadói közül, és egy ilyen komplett Ravens védelem ellen egy ember kevésnek bizonyult.

Bár biztosan hosszú rájátszást szerettek volna a houstoniak, sérüléseiket tekintve így is kihozták ebből a szezonból a maximumot, és reményteljesen tekinthetnek a jövőbe. A Baltimore 2001 után pedig ismét nyerni tudott hazai pályán - 11 évvel ezelőtt az a hazai győzelem egészen bajnoki címig repítette a Ravenst, és valami hasonlóban reménykedhetnek most is Flaccóék. A dolguk nem lesz egyszerű: jövő héten Tom Bradyék ellen kell kivívniuk a Super Bowlba jutást.

NFL
Főcsoport-elődöntő
Baltimore Ravens – Houston Texans 20-13 (17-3, 0-10, 0-0, 3-0)

 

 

 

 

AFC
Főcsoport-döntő
New England Patriots-Baltimore Ravens január 22. 21:00 TV:Sport 2