Ifjúsági olimpia

Minden, amit az innsbrucki versenyekről tudnod kell!

  • VNA

Pénteken este az innsbrucki Bergisl stadionban kerül sor az első téli ifjúsági olimpia megnyitójára.

Bár a téli sportokban Magyarország nem számít meghatározó nemzetnek és a 2010-es szingapúri nyári ifjúsági olimpiához hasonló sikersorozat az osztrák városban sem vár ránk, azért a sportkedvelők számára akad így is érdekesség a január 13-22 között sorra kerülő versenyek kapcsán:

- Innsbruck városa korábban kétszer (1964, 1976) rendezett téli olimpiát, így most harmadszor lesz téli esemény kapcsán olimpiai helyszín. A helyszínről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai még 2008. december 12-én – levél útján történő szavazással – döntött. Eredetileg további három város - Lillehammer (NOR), Kuopio( FIN) és Harbin (CHN) - jelentkezett a rendezésre, de a szavazásnál már csak a finnek mérettettek meg, akik elég egyértelmű módon (15-84) maradtak alul.

- A rendezés talán némi vigasz ad az osztrákoknak azért, mert a téli olimpia rendezéséről az utóbbi években többször is lemaradtak. Hiába próbálkozott korábban a 2002-es játékokra Graz, majd Klagenfurt (2006) és Salzburg (2010, 2014) kétszer is a kandidációval, a sógorok egyszer sem tudták maguk mellé állítani a NOB döntéshozóinak többségét. Az osztrákok - nyilván a korábbi két téli olimpia okán is - minden szükséges létesítménnyel rendelkeztek, így csupán egy olimpiai falu építését kellett (121 millió dollárért) megoldaniuk. A szervezők viszonylag alacsonyabb szervezési és rendezési költségvetéssel számolnak, amelyet 22,5 millió dollárosra terveztek.

- Az Athénban meggyújtott olimpiai láng december 27-én érkezett meg Ausztriába, majd az egész országot bejárva jutott el végül a rendező városba, Innsbruckba.

Ausztria szinte teljes területét bejárta az olimpiai fáklyaváltó a játékok előtt - Grafika: insidethegames.org

- Kifejezetten energiakímélő Olimpiai Falut építették meg az osztrák építészek a résztvevők számára. "A magyar csapatot sikerült a lehető legjobb helyen elszállásolni közel a reggeliző helyhez, a falu bejáratához és a buszok indulásához. A hétemeletes csodálatos és vadonatúj apartman házat a dán, izlandi, norvég és a svéd csapattal osztják meg" - írja dr. Nagy Zsigmond csapatvezető a mob.hu oldalon írt rövid helyzetjelentésében.

A magyar csapat tagjai                           Alpesi sí: Kékesi Márton (Fullsport SE), Úry Zsuzsanna (Kárpát SE). Biatlon: Panyik Dávid (Honvéd Zalka). Jégkorong, skills challenge: Kovács Attila (MAC), Gasparics Fanni (Budapest Stars). Rövidpályás gyorskorcsolya: Farkas Tamás (SZKE), Tóth Tímea (PKSE). Sífutás: Bodnár Zénó (Vasas SC); Síugrás: Szilágyi Ákos.

- A verseny- és edzés helyszínek a világ bármely téli sportlétesítményével vetekszenek. A megnyitó napjára mindenki megérkezett: a világ 70 országából 1059 versenyző fogja össze mérni tudását 6 sportág, 15 szakágának, 63 versenyszámában, 10 napon keresztül, 1400 önkéntes segítségével és 3000 szervező munkájának köszönhetően. A magyar csapatot kilenc sportoló alkotja, az esküt még a múlt hét pénteken tették le a fiatalok, akiknek részletes bemutatása ITT található.

- Az esemény rangját jól mutatja, hogy jelenleg Innsbruckban tartózkodik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes vezérkara, a nemzetközi sportszövetségek elsőszámú emberei és az olimpiai mozgalom meghatározó személyiségei, példaképei. Már most ismert egyébként a következő téli verseny helyszíne, december elején ugyanis a NOB a norvégiai Lillehammert bízta meg a 2016-os téli ifjúsági játékok megrendezésével.

- A négyévenként sorra kerülő versenyeken 15-18 éves fiatalok vehetnek részt, akik a sportversenyek mellett kulturális programokon is részt vesznek majd. Utóbbi programok hangsúlyozottan kiemelt szerepet kapnak az olimpiai nevelés szempontjából.

- Aki nyomon kívánja követni az eseményeket az a http://www.innsbruck2012.com/ és a http://www.youtube.com/Innsbruck2012 oldalakon akár élőben is nézheti az eseményeket és figyelemmel kísérheti az eredményeket.

A 2012-es téli ifjúsági olimpia helyszínei
Létesítmény Hely Sportágak Kapacitás
Bergiselschanze Innsbruck megnyitó 28,000
Olympic Sliding Centre Innsbruck Innsbruck bob, szánkó, skeleton 1,500
Seefeld Arena Seefeld biatlon, sífutás, északi összetett, síugrás 2,500
Eisschnellaufbahn Innsbruck gyorskorcsolya 2,900
Kühtai Innsbruck szabadstílusú sí, snowboard 1,000
Tyrolean Ice Arena Innsbruck jégkorong 3,130
Olympiahalle Innsbruck műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya 10,000
Patscherkofel Tyrol alpesi sí N/A
Innsbruck Exhibition Centre Innsbruck curling 1,000