NBA

Az Orlando centere közel 50 éves rekordot adott át a múltnak - videó

  • Barcsai Róbert

Dwight Howard nem akármilyen teljesítménnyel tette emlékezetessé a csütörtöki Golden State-Orlando mérkőzést, hiszen 45 ponttal és 23 lepattanóval vette ki részét együttese 117-109 arányú sikeréből, emellett megdöntötte gyerekkori példaképe, az egykori legendás center, Wilt Chamberlain büntetőzési rekordját is.

Howard (12) tarthatatlan volt a Golden State ellen - Fotó: nba.com

Az Orlando Magic klasszisáról mindenki tudja, hogy gyenge büntetőző, amelyet az ellenfelek alkalmanként ki is használnak, hiszen bizonyos szituációkban előszeretettel szabálytalankodnak Howarddal szemben, csütörtökön azonban a Warriors együttese kissé talán túlzásba is esett. Superman összesen 39 alkalommal állhatott a büntetővonalra, bár ebből csupán 21 dobást értékesített, de önmagában a 39 büntetőkísérlet NBA-rekordot jelentett, amelyet korábban a legendás center, Wilt Chamberlain tartott, aki 1962 február 22-én a Philadelphia Warriors színeiben, a St. Louis csapata ellen 34 büntetőkísérletet jegyzett.

Howard így nyilatkozott a rekorddöntésről: "Próbáltam agresszív lenni és gyakran odakerülni a büntetővonalra, az sem érdekelt, ha kihagyok vagy 30-at, a következő dobáshoz is ugyanolyan magabiztosan álltam oda."

A 40 pont és 20 lepattanó feletti teljesítmény sem mindennapos, legutoljára erre Shaquille O’Neal volt képes, aki 2003-ban a Celtics ellen 48 pontot és 20 lepattanót szerzett.