NHL

A Senators lenullázta a Rangerst - videó

Újabb meccsdömpingen van túl az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), a 96. játéknapon megint tizenegy mérkőzésre került sor. Az Ottawa egyre jobb formában van, mutatja ezt New York-i győzelmük is, mely már sorozatban az ötödik volt a Rangers otthonában. A Vancouver a Bluest verte a fontos nyugati rangadón, míg a Dallas szétlövésekkel múlta felül csoportriválisát, a Los Angeles Kingst.

Milan Michalek, a góllövőlista éllovasa is beköszönt a Rangersnek - Fotó: AFP

Nulla a Rangers részéről

Craig Anderson és Jason Spezza tettek róla, hogy a csütörtöki játéknapon kivételesen ne a Rangersről szóljon minden. A tavaly a Coloradótól érkezett kapus, Anderson 34 védéses shutoutot mutatott be, az elsőt március óta, amikor is 44 védéssel harcolt ki magának shutoutot a Washington ellen. Szerencsére a góllövés nem rajta múlott, arról Jason Spezza gondoskodott, aki két góllal keserítette meg a hazai szurkolók életét az este folyamán. Spezza mellett az ottawai góllövőlista éllovasa, Milan Michalek is betalált, szezonbeli 23. találata a harmadik harmad közepén kést döfött a hazai szívekbe.

Bár sokan Spezzát gondolták a nagyobb hősnek, az Ottawa centere nem hagyta szó nélkül kapusuk teljesítményét: „Jelenleg egy biztos pontot jelent számunkra ott hátul, és lerí róla a magabiztossága. Amikor a kapusod ilyen magabiztosságnak örvend, az átragad a csapatra. Jó munkát végez, amikor le kell minket nyugtatni, ha nagyon kapkodnánk. Mindig is lesznek a meccsnek olyan pillanatai, amikor az ellenfél átveszi az irányítást, és remek munkájával segít nekünk, hogy visszaszerezzük azt.”

Egyébként a Rangersnek nem megy mostanában az Ottawa ellen. Ez volt zsinórban az ötödik vereségük ellenük hazai pályán, míg összességében az utóbbi 8 összecsapást 7 alkalommal a Sens nyerte, és a Rangerstől csupán egy hosszabbításos győzelemre futotta a kanadaiak ellen. A Senators öt napon belül három atlanti csoportbeli csapatot győzött le, de a ligaelső ellen aratott győzelmük koronázta meg igazán az újév óta tartó jó szériájukat.



Duplák éjszakája St. Louisban

Hiába lőttek csupán 21 alkalommal kapura a Canucks játékosai - ami egyébként idén a legkevesebb tőlük - mégis ők örülhettek a két pontnak a végén. Alexandre Burrows és Jason Arnott is két-két gólig jutott, előbbi a Canucksból, utóbbi pedig a hazai Bluesból, azonban a show-t mégis Daniel Sedin emberelőnyben szerzett találata lopta el, aki a hosszabbítás 46. másodpercében eldöntötte a mérkőzést.

A gól egyébként a svéd fenomén 700. pontja volt az NHL-ben, aki az első Burrows találatnál is asszisztot jegyzett. Ennek ellenére a meccset követően nem magát, hanem a csapatot dicsérte:
„Az egy nagyon jó csapatnak a jele, ha közepes játékkal is az eredmény jó oldalára tudunk kerülni.”
A Rangers bukásának és ennek a győzelemnek köszönhetően a Vancouver átvette a vezetést az NHL-ben, 59 pontjával, igaz négy meccsel játszottak többet, mint az 58 ponttal büszkélkedő Parkőrök. A St. Louisnak sincs miért szomorkodnia, hiszen csupán 3 ponttal vannak lemaradva a Canucks mögött, igaz az ő csoportjuk sokkal szorosabb, mint a Vancouveré.



A játéknap további mérkőzései

A Philadelphia folytatta a Winter Classic óta nyújtott jó formáját, ezúttal a New York Islanderst verték el úgy, hogy a hazaiak majdnem másfélszer annyit lőttek kapura, mint a Philly, azonban Szergej Bobrovsky megállta a helyét a kapuban. Nem mellesleg ez volt a Flyers 26. győzelme az elmúlt 28 Islanders elleni találkozón, ami elképesztő dominanciát sugall a Philadelphia részéről a kisebbik New York-i csapattal szemben.

Bostonban a szurkolókat annyira nem izgatta a Montreal, hogy a mérkőzés során Tim Tebow nevén gúnyolódtak, hiszen a Denver irányítója a hétvégén New Englandbe látogat az NFL rájátszásának második körében. A Bocsok 2-1-re győztek, a Montreal ezúttal sem tudott meglepetést szerezni ellenük.

A Carolina nyerte a délkeleti sereghajtók csatáját, 5-2-es győzelemmel csúfítottak bele a Tampa Bay hazai mérlegébe. Az első harmadban négyszer is eredményesek voltak a vendégek, a harmadik találat után lekergették a pályáról Mathieu Garont, de a váltótársa sem úszta meg kapott gólok nélkül. Ez volt csupán a Hurricanes második győzelme csoportrivális ellen az idény során.
Szétlövéseket hozott a Detroit-Phoenix találkozó, és ismét csak Mike Smith húzta a rövidebbet, pedig ezúttal is kulcsfontosságú szerep hárult rá az 1 pont kiharcolásában - 40 védést mutatott be, azonban Zetterberg lövését a szétlövés negyedik körében nem tudta hárítani.

A Nashville fontos mérkőzést nyert meg a Colorado ellen, amivel továbbra is versenyben tartja magát a szoros nyugati playoff küzdelemben. 52 pontjuk a nyugati hatodik helyre elegendő, azonban csak 3 pont választja el őket így is a nyugati 8. Los Angeles Kingstől.

Az All-Starra igyekvő Logan Couture és Brad Winchester találatai elegendőnek bizonyultak a Sharksnak a Winnipeg ellen idegenben. Niemi lehúzta a rolót, 24 védést bemutatva könyvelhette el szezonbeli második shutoutját.

A szezon során ligaelső pozíciót is megjárt Wild újabb méretes pofonba szaladt bele a Chicago ellen. A Szeles városban 5-2-re nyertek a hazaiak, Dave Bolland 2 gólt és 1 gólpasszt szállított a Blackhawks számára.


Védekező játékot hozott a Flames-Ducks találkozó, mindössze 42 lövésre tellett a csapatoktól, ennek megfelelően kevés gólt is hozott az összecsapás - egyetlen egyet, az is a hosszabbításban esett. Blair Jones szezonbeli 3. találata eldöntötte a két pont sorsát, a Calgary hirtelenjében pedig a nyugati rájátszásért küzdők mezőnyében találja magát az elmúlt hetek eredményeinek köszönhetően.

A Kings-Stars derbi ezzel ellentétben gólzáport hozott, 8 találatig jutottak a csapatok a rendes játékidő során, de az ötperces ráadás nem volt elegendő ahhoz, hogy valamelyik csapat kiharcolja a két pontot. Kari Lehtonen a szétlövéseknél mind a három hazai játékost megbabonázta, így elegendő volt csupán Loui Erikssonnak betalálnia a Stars győzelméhez.

NHL 96. játéknap
New York Islanders – Philadelphia Flyers 2-3
Boston Bruins – Montreal Canadiens 2-1
New York Rangers – Ottawa Senators 0-3
Tampa Bay Lightning – Carolina Hurricanes 2-5
Detroit Red Wings – Phoenix Coyotes 3-2 szétlövésekkel
Nashville Predators – Colorado Avalanche 3-2 h.u.
St. Louis Blues – Vancouver Canucks 2-3 h.u.
Winnipeg Jets – San Jose Sharks 0-2
Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 5-2
Calgary Flames – Anaheim Ducks 1-0 h.u.
Los Angeles Kings – Dallas Stars 4-5 hu.