Férfi kézilabda Eb

Az első nyolcba kerülés a cél

  • MTI

Az első nyolc hely valamelyikének elérése a cél a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a vasárnap kezdődő szerbiai Európa-bajnokságon – jelentette be Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke a tornát felvezető szerdai sajtótájékoztatón. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csütörtökön, a Bahrein csapata elleni utolsó felkészülési mérkőzést követően hirdeti ki 18 fős utazó keretét.

Jelenleg 19-en vannak a jelöltek, Grebenár Gábor már visszatért spanyol klubjához, Lékai Máté pedig térdsérülése miatt hiányzik. Az Eb-re 16 fő nevezhető, a csoportkör zárását követően két játékost lehet cserélni. Már a bő keretben sem kapott helyett a 40 esztendős Perez Carlos, rá az áprilisi olimpiai selejtezőn számít a kapitány.

A magyarok az oroszok után két nappal a vb-harmadik spanyolokkal, január 20-án az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciákkal találkoznak.

Szeretnénk a csoportból minél tovább jutni, de ez nem lesz egyszerű - jelentette ki Mocsai. - Az oroszok kvalifikációs kényszer alatt játszanak, a spanyolok az utóbbi évtizedben rendre dobogóra állnak világversenyen, a franciák pedig minden létező címet birtokolnak” – fogalmazott Mocsai. Hozzátette: várhatóan 3-6 ezren szurkolnak majd a helyszínen a válogatottnak, és szeretnék meghálálni a bizalmat, a szeretetet.

A világbajnokságon a hetedik helyen zártak a mieink
A csapatkapitányként most debütáló Ilyés Ferenc kiemelte: ez egy egységes, szerethető csapat, mindenki örömmel jön a válogatottba, a játékosok soha, semmilyen körülmények között nem adják fel, és függetleníteni tudják magukat a kluboknál történtektől. Újságírói kérdésre, hogy van-e fizetési elmaradás a Veszprémnél, az a válasz hangzott el: ez a szövetség sajtótájékoztatója és nem a klubé.

Az együttes - amelynek Európa-bajnoki támogatója a MOL Nyrt. - szombaton utazik Újvidékre, két nappal az első, oroszok elleni találkozója előtt. A Mocsai-gárda csütörtök 18:15 órától Bahrein legjobbjai ellen vívja záró felkészülési meccsét Szegeden. A játékosok ezen a meccsen gyászszalaggal lépnek pályára a kedden elhunyt Klembucz Ferencnek, a válogatott korábbi masszőrének emlékére.

A belgrádi A csoportban a lengyel, a dán, a házigazda szerb és a szlovák, a nisi B-ben a német, a svéd, a cseh és a macedón, a verseci (Vrsac) D-ben pedig a horvát, a norvég, az izlandi és a szlovén együttes találkozik. Minden kvartettből az első három együttes jut a középdöntőbe. Az A és B csoport továbblépői Belgrádban, az újvidéki C, valamint D kvartett első három helyezettje pedig Újvidéken folytatja. Ezt követően a két-két legjobb középdöntős kerül az elődöntőbe.

Vetési Iván a premizálási rendszerről szólva azt mondta, ha az Eb-ről olimpiai kvótát szerez a csapat, 20 millió forintot kap. Az Eb-aranyérem 15, az ezüstérem (ha nem ér olimpiai kvótát) és a bronzérem 12-12, a 4-6. helyezés 8, a 7-8. helyezés pedig 5 millió forintot ér. Ha a csapat a franciák mögött lesz második, és ezzel olimpiai kvótás, ez is 15 milliót jelent. Amennyiben pedig az áprilisi selejtezőről jut ki a londoni játékokra, azt 20 millió forinttal honorálja a szövetség. A játékosok napidíját érintve az elnök azt mondta: a korábbi világversenyhez képest jóval magasabb, 40 euró lesz, és mindenki rendelkezik majd az MKSZ, valamint az európai szövetség (EHF) által megkötött biztosítással is. A napidíj és a biztosítás kérdését korábban Nagy László, a Barcelona sztárja hozta szóba mint a válogatott csapatkapitánya, ő azóta lemondta a válogatottságot. Az elnök újságírói kérdésre jelezte: Nagy László ügye nem aktuális, „a játékosnál a labda, ő dönt arról, hogy jelentkezik-e.”

Az elnök hangsúlyozta: az sem aktuális kérdés, hogy Mocsai Lajos miért lehet klubedző és kapitány egyszerre, amikor a női válogatottat vezető Karl Erik Böhnnek csak ideiglenesen engedélyezte a szövetség, hogy a Győr vezetőedzője is legyen.

A magyar nemzeti együttes a tavalyi vb-hetedik helyezésével - már Nagy László nélkül - biztos résztvevője az április 6-8. közötti olimpiai selejtezőnek, ahol három másik csapattal találkozik. Az az Eb után derül ki, kik ellen kell pályára lépni. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a Mocsai-csapat vagy Dániában, vagy Spanyolországban, vagy Svédországban vívja a kvalifikációt. A 2013-as spanyolországi vb-re is lehet indulási jogot szerezni Szerbiából. A rendező spanyolok és a címvédő franciák mellett a további három legjobb csapat jut ilyen lehetőséghez.    

Az MKSZ értesülése szerint több ezer magyar szurkolóra lehet számítani az újvidéki találkozókon, nekik a szövetség könnyített határátlépést kért, a rendszámokat az mksz@handballnet.hu címen lehet leadni.

A szerb szervezők tájékoztatása szerint a csarnokokba nem lehet bevinni fémpénzt, öngyújtót, pirotechnikai eszközt, sprayt, üvegpalackot, hirdetőeszközt, transzparenst. Kisebb méretű zászlók, összesen három dob és egy hangosbeszélő viszont bevihető. A helyszínen és a pályák 1 km-es körzetében alkoholt árusítani és fogyasztani tilos.   

Az EHF a kontinensviadal nyereségének tíz százalékát arányosan szétosztja majd a tornára játékosokat adó klubok között.

A magyar együttes valamennyi összecsapását és a döntőt az M1 élőben közvetíti, további 23 meccset pedig a Sport TV ad.

A magyar válogatott
19 fős kerete
kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Szeged)
balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Vadkerti Attila (Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (Veszprém), Katzirz Dávid (Csurgó), Putics Barna (Gummersbach)
irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque)
beállósok: Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Szeged)
jobbátlövők: Krivokapics Milorad (Koper), Ancsin Gábor (Szeged), Laluska Balázs (Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg-Handewitt)
jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex), Iváncsik Tamás (Veszprém)