NHL

A Rangers bajnoki formában - videó

  • Molnár Dávid

Négy csapat kivételével minden együttes pályára lépett az NHL 94. játéknapján. A Boston 5 gólos produkcióval feledtette el szurkolóival a Vancouver elleni bukást, de ugyanennyit lőtt az Islanders és az Anaheim is, előbbi a Detroitnak, utóbbi pedig a Dallasnak. Pittsburghben egyre nagyobb problémát okoznak a sérülések, ezúttal sima vereséget szenvedtek a Senators ellen, a New York Rangers pedig hazai pályán győzött szétlövésekkel, mellyel a szezon első felének teljesítménye az utolsó bajnoki címük alapszakaszát idézi.

Stepané volt a végső szóAlaposan megszenvedett a ligaelső New York Rangers a Phoenix Coyotes ellen hazai pályán. A gólszegény találkozón Ruslan Fedotenko a harmadik harmad elején szerezte meg a mérkőzés első találatát, és ezzel együtt a vezetést is a Rangers számára, azonban 9 perccel később Radim Vrbata szezonbeli 20. góljával kiegyenlített.
Ezúttal kivételesen nem Henrik Lundqvist védéseiről zengett az óda, hanem a vendégek kapusának teljesítményétől. Mike Smith a hosszabbítással együtt 31 lövést hárított, ez 96.9%-os védési hatékonyságot jelent az amerikai hálóőrtől. Miután a ráadás sem hozott újabb gólt, szétlövések következtek.

A New York Rangers csapata örül a győzelemnek a Phoenix Coyotes ellen az NHL-ben

Az első két hazai rávezetés során nem született találat, azonban Radim Vrbata találatával megszerezte a vezetést a szétlövés második körének a végén a Phoenix, ezzel nem akármilyen terhet róva a Rangers harmadik lövőjére, Marian Gaborikra. Ha a szlovák klasszis egyáltalán felfogta kísérletének súlyát, nem mutatta, holott biztos élt benne a bosszúvágy, ugyanis a hosszabbításban egy büntetőlövést már egy hatalmas védés kíséretében hárított ellene Smith. Gaborik kiegyenlített, majd ezt követően további két kör ment le gólok nélkül, azonban hatodik nekifutásra a Rangers aktuális lövője, Derek Stepan megtörte a gólínséget, akinek példáját Shane Doan, a vendégek csapatkapitánya nem tudta követni. A Rangers nyert szétlövésekkel 2-1-re, és 27-9-4-es mérlegükkel vezetik az NHL-t. A klub történetének ez a legjobb első 40 mérkőzéses mutatója az 1993-94-es szezon óta, amikor is a Rangers bajnoki címig jutott a Vancouver elleni nagydöntőben.

A Detroit igazi mumusaiAz Islanders fiataljai alaposan belekontárkodtak a Detroit Red Wings veteránjainak idegenbeli túrájába - Matt Moulson és John Tavares összesen 6 pontot gyűjtöttek össze a Detroit elleni 5-1-es siker során. Moulson gólja kezdte, és az ő találata fejezte be a találkozót: szezonbeli 20 góljával toronymagasan vezeti a házi góllövő listát a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése, akinek nehezen indult be a gólgyártás az idei szezonban, de úgy tűnik, hogy sikerült megtalálnia a gólvágó ütőjét.

A hazaiak fiatal játékosai harapós kedvükben voltak, az első harmadban 17-8-ra hozták a lövési mutatót, de csupán egyszer mattolták Ty Conklint. Ironikus módon, a folytatásban a Red Wings átvette a mérkőzés irányítását a lövések tekintetében, csupán négy próbálkozást engedélyeztek a hazaiaknak, azokból azonban három alkalommal is gól született. A meccs utolsó periódusában Abdelkalder révén szépítettek a vendégek, azonban nem tudták megtörni az Isles elleni átkot, mely a lockout óta sújtja a Red Wingst – az Islanders mérlege 5-0-1 a lockout óta lejátszott hat találkozón a Detroit ellen.
A Red Wings négymeccses idegenbeli túrát zárt New Yorkban, és továbbra sem képesek idegen jégen olyan meggyőző teljesítményt nyújtani, mint hazai pályán. Míg otthon övék az egyik legjobb mutató 15-2-1-gyel, addig idegenben csak 11-13-ra futotta eddig tőlük.

Visszatért az erőA Bostonra az októberi teljesítményüktől eltekintve nem volt jellemző, hogy sokáig rágódtak volna egy vereségen, még ha azt egy olyan felfokozott hangulatú mérkőzésen is szenvedték el, mint a szombati Vancouver elleni rangadón. Azonban a Sami Salora mért ütközés miatt az NHL eltiltotta Brad Marchandot 5 mérkőzésre, és kérdéses volt, hogy az ő kiesése miképpen bolygatja meg a bostoni sorok harmóniáját.

Mint kiderült, sehogy. Bár a vendég Winnipeg két harmadon keresztül felvette a kesztyűt a bombaformában lévő Bostonnal, a harmadik harmadban lemosták a jégről a kanadaiakat Nathan Hortonék. A recept ugyanaz volt, mint eddig: Horton duplája mellett három másik Bocs is betalált, köztük volt Shawn Thornton is, aki büntetőlövésből egyenlített ki a második játékrész 6. percében.
A címvédő mind a négy sort aktívan felhasználó játékára eddig kevés csapatnak volt ellenszere, és a Winnipegnek sem sikerült ez. A Boston 55 ponttal keleti második, köszönhetően az október óta tartó félelmetes sorozatukkal, mely során 20-4-1 a mérlegük.

NHL
94. játéknap
New York Rangers-Phoenix Coyotes 2-1, szétlövés után
Boston Bruins-Winnipeg Jets 5-3
Toronto Maple Leafs-Buffalo Sabres 2-0
New York Islanders-Detroit Red Wings 5-1
Pittsburgh Penguins-Ottawa Senators 1-5
Carolina Hurricanes-Philadelphia Flyers 1-2
Montreal Canadiens-St. Louis Blues 0-3
Tampa Bay Lightning-Vancouver Canucks 4-5, sz. u.
Minnesota Wild-San José Sharks 5-4, sz. u.
Chicago Blackhawks-Columbus Blue Jackets 5-2
Colorado Avalanche-Nashville Predators 1-4
Calgary Flames-New Jersey Devils 6-3
Anaheim Ducks-Dallas Stars 5-2