Olimpiai sztorik

Falábbal is lehet aranyérmet nyerni

  • Vásárhelyi Tamás

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most egy olyan sportember bemutatása következik, aki bal lábának elvesztése után is háromszoros olimpiai bajnok lett.

George Eyser háromszoros olimpiai bajnok amerikai tornászAz olimpiák történetében több olyan sportoló is ismert, akik különböző testi fogyatékosságuk ellenére lehettek sikeresek. Olyasfajta bravúrra, amit az amerikai George Eyser ért el, viszont csak a játékok hőskorában lehetett példa, hiszen ma már elképzelhetetlen (vagy lehet, hogy a dél-afrikai atléta, Oscar Pistorius majd hamarosan megcáfolja?), hogy valaki falábbal szerezzen olimpiai bajnoki címet.

George Eyser 1871-ben a németországi Kielben született, majd 14 éves korában családjával emigrált az Egyesült Államokba. Előbb Denverben éltek, majd átköltöztek a Missouri államban található St. Louisba, ahol huszonhárom évesen már az amerikai állampolgárságot is megkapta. Gyerekkorában egy vonat ment át a bal lábán, így amputálni kellett a testrészt, amelyet később egy fa protézis pótolt. Eyser könyvelőként dolgozott egy gyárban, de emellett - fizikai hátránya ellenére is - szeretett sportolni, így hamarosan a helyi Concordia Turnverein Saint Louis névre hallgató tornaklubban találta magát, ahol a sportág európai gyökerei miatt különösen sok német származású fiatal sportolt.

George Eyser az USA-ban is folytatta a német torna hagyományait

Az 1904-es olimpián St. Louisban versenyzett is az amerikai tornász, aki ráadásul egyetlen nap alatt (!) hat érmet nyert, közte három aranyat szerzett. A mindössze 170 cm magas Eyser 1904. október 28-án megnyerte ugyanis az akkor még az olimpiai programban szereplő kötélmászást, majd a korlát és bármilyen meglepő, az ugrás versenyszámot is - igaz holtversenyben az amerikai Anton Heidával. Ez utóbbi győzelem volt az igazán nagy bravúr, lévén akkoriban nem voltak a maihoz hasonló dobbantók, így saját erőből kellett megoldania a lovon történő átugrást és az érkezés sem lehetett egyszerű egyetlen használható lábbal. A hat olimpiai érem mellett a Concordia csapatával (akkoriban még nem csak országok csapatai között zajlottak a versenyek) a torna csapatversenyben egy negyedik helyezést is szerzett. Bár a következő években is nyert versenyeket az Egyesült Államokban, érdekes módon Eyser 1910 utáni sorsáról nem tudunk semmit. Az akkori amerikai népszámlálási listán még szerepel a neve, de később már nincsenek róla fellelhető adatok, így halálának időpontja is ismeretlen.

A háromszoros olimpiai bajnok George Eyser utolsó ismert adata
A 2008-as pekingi olimpiát megelőzően George Eyser volt az egyetlen, aki művégtaggal versenyzett olimpián, a kínai fővárosban viszont a dél-afrikai úszónő, Natalie du Toit követte őt ebben a sorban. A bal lábát egy 2001-es motorbaleset következtében elveszítő versenyzőnő a 10 km-es nyíltvízi úszásban lett 16. a kínai fővárosban. A kép teljességéhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy du Toit a vízben már nem visel(het)te a protézist, de az olimpiai verseny rajtjáig még műlábbal ballagott ki.

George Eyser olimpiai eredményei
1904 - St. Louis aranyérem kötélmászás
1904 - St. Louis aranyérem korlát
1904 - St. Louis aranyérem ugrás
1904 - St. Louis ezüstérem lólengés
1904 - St. Louis ezüstérem 4 számból kombinált egyéni verseny
1904 - St. Louis bronzérem nyújtó