Serie A

Vasárnap milánói derbi, továbbra is a Milan-Juventus duó az élen - lapszemle

  • Bodnár Gergő

A torinói Tuttosport a "Vai Ranieri!" vagyis "Gyerünk Ranieri!” címmel jelent meg - nem véletlenül.

"Nehéz meccs lesz, de győzni fogunk mivel jobbak vagyunk." Zlatan Ibrahimovic a Milan játékosa ezzel a rá jellemző magabiztos mondattal üzent a városi riválisnak, rögtön az Atalanta elleni meccs lefújását követően.

A címvédő vasárnap 2-0-ra nyert Bergamóban - a svéd támadó góljának és gólpasszának köszönhetően - így a Milan továbbra is a Juventussal holtversenyben vezeti a tabellát.
Az első idei fordulóban az összes nagycsapat győzni tudott (a Milan mögött 8 pont hátránnyal álló Inter a Parmát verte 5-0-ra) így lényeges változás nem történt a bajnokságban., viszont megint egy lépéssel közelebb kerültünk a vasárnap esti milánói városi derbihez. "Egy jó Atalantát vertünk meg, teljesen megérdemelt a győzelmünk. Sok játékosom hiányzott főleg a középpályáról, Boateng sem a helyén szerepelt, de a téli szünet utáni első körben mindig a győzelem a legfontosabb" - mondta Massimo Allegri a Milan edzője, aki Pato és Emanuelson jó játékát is kiemelte értékelésében. Ibrahimovicsra visszatérve: a svéd játékos 12. gólját szerezte a szezonban (a hatodik zsinórban!) ezzel a Di Natale-Denis kettőssel holtversenyben vezeti a góllövőlistát.

"Nekem mindegy ki lövi a gólokat, én nyerni akarok. Akár Pato,akár Inzaghi, akár más talál be, lényeg a győzelem"-nyilatkozta Ibra, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta biztos benne, hogy Tevez is képes lenne eredményesen játszani a Milanban. Az Inter által is szerződtetni kívánt argentín játékossal kapcsolatban Allegri csak ennyit mondott.  "Biztos vagyok benne hogy az összes edző szívesen látná a csapatában, de ő még a City labdarúgója".  A továbbra is veretlen Juventus, ha nem is túl jó játékkal de elhozta a 3 pontot az utolsó helyen álló Lecce otthonából.

TuttosportA győztes gólt Matri szerezte, igaz a találkozó inkább a Juve szurkolók által kifeszített transzparensről marad emlékezetes.  "Borriello: zsoldos tisztesség és méltóság nélkül”.  Az ultrák ezzel a kiírással fogadták az egyenlőre keretbe sem nevezett Marco Borriellot, csapatuk Romától érkezett új csatárát. Tény a 29 éves támadó pályfutásának már a kilencedik klubja a Juventus, de nem szabad elfelejteni, hogy a Milan nevelésű labdarúgó korábban pályafutása elején a Trevisoban és a Triestinában, majd később az Empoliban a Regginában illetve a Sampdoriában is csak kölcsönjátékosként szerepelt.

Azon egyszerű oknál fogva, hogy nevelőegyesületénel hosszú ideig nem számoltak vele. A római és a milánói múltat valamint néhány kétértelmű nyilatkozatot viszont nehéz elfelejteni, talán ezért is 'köszöntötték' ilyen keményen a Juve szurkolók Borriellot. Antonio Conte véleménye az eset kapcsán: "Marco a Juventus játékosa, mindenben segítenünk kell. Ő soha nem utasította el a Juventus, viszont csak most állt módunkban megszerezni".

A szakvezető szavaihoz Beppe Marotta is csatlakozott, a torinói klub általános igazgatója elmondta, biztosan nem igazoltak volna le egy olyan játékost aki korábban határozottan elutasítja a Juve megkeresését. A vasárnapi idegenbeli siker után La Gazzetta dello Sport értékelése szerint a volt Lecce csatár Mirko Vucinic lett a mezőny legjobbja 6.5-es osztályzattal, a győztes gólt szerző Matri 6-os, a megérdemelt győzelemről nyilatkozó, ugyanakkor a gyenge játékot elismerő szakvezető Antonio Conte szintén 6.5-es osztályzatot kapott.   A találkozó krónikájához tartozik egy sajnálatos sérülés is. Fabio Quagliarellát arccsonttörés miatt már húsz perc után le kellett cserélni.

A támadó hétfőn egy rövid műtéten esett át, az első hírek szerint Quagliarella egy hét pihenő után kezdheti el újra az edzéseket. Azt követően pedig jó ideig biztosan maszkot kell viselnie, az ebben a szezonban sérülések miatt mindössze 9 meccsen játszó csatárnak.
Végül egy érdekesség.  A hétfői Tuttosport a "Vai Ranieri!" vagyis "Gyerünk Ranieri!” címmel jelent meg. A torinói lap még első oldalán adott magyarázatot az első olvasatra furcsának tűnő címre: a Juventus szurkolók a következő hétvégére egy nagy szívességet (győzelmet) szeretnének kérni csapatuk volt edzőjétől. Amennyiben Claudio Ranieri mostani együttese az Inter megnyerné a városi derbit, a Juve egy Cagliari elleni sikerrel átvehetné a vezetést a Serie A-ban.