Ifjúsági olimpia

Sport-kultúra-szórakozás - ez vár a fiatalokra Innsbruckban

  • VNA

Hétfőn elindult Innsbruck felé az első téli ifjúsági olimpiára utazó magyar küldöttség.

Szilágiy János síugró edző az innsbrucki ifjúsági olimpiánA kilenc sportolóval felálló csapat egyik tagja Szilágyi Ákos, a kőszegiek síugrója, akit edző-édesapja, Szilágyi János kísér majd el az eseményre. A szakemberrel a hatharom.com még az elutazás előtti órákban beszélgetett a mieinkre váró eseményekről:

- A következő napokban mi vár a küldöttségre?
- Hétfőn korán reggel a csapat közösen utazik el Ausztriába, majd szerdán már szabadedzés vár ránk a síugró versenyek helyszínén. Csütörtökön hivatalos edzésre kerül sor és pénteken pedig már a megnyitó következik a legendás innsbrucki Bergisl stadionban. A síugró versenyeket a seefeldi fennsíkon rendezik, ahol egy HS-75-ös sáncon ugranak a fiatalok.

- Bizonyos sportágakban nem nevezési alapon működött a kijutás Innsbruckba, hanem kvalifikációhoz volt kötve. Ez hogy nézett ki síugrásban?
- Most az 1995/96-os korosztály legjobbjai versenyezhetnek majd a téli ifjúsági olimpián, ahova országonként 1-1 versenyzőt várnak. A lányoknál 20, a fiúknál pedig 25 résztvevő lesz. A kvalifikáció a tavalyi junior világbajnokságon volt, ahol sikerült megszereznünk egy indulási jogot Magyarországnak.

- Milyen elvárásokkal utaztok ki? Vannak-e helyezésbeli célok?
- Mi magunk és a Magyar Olimpiai Bizottság sem támasztott konkrét helyezésre vonatkozó elvárásokat a fiatalokkal szemben. A szakemberek részéről csupán annyi kérés volt, hogy a sportolók próbálják meg azt nyújtani, amit tudnak és saját magukhoz képest szerepeljenek megfelelő szinten. Ákos esetében ez azt jelenti, hogy neki ezen a sáncon 60-70 méter közötti ugrás lehet a reális. Erre minden esélye meg is van, hiszen a közelmúltban voltunk kint Seefelden két alkalommal is rövid, 3-4 napos edzőtáborban, így alaposan megismerhettük a sáncot. Volt szerencsénk mindenféle időhöz, hiszen volt szél, hóesés, napos idő, így mindenre fel vagyunk készülve. Most amúgy hóviharról jönnek a hírek és állítólag lavinaveszély is van a környéken, igaz a versenyt ettől függetlenül is meg fogják rendezni.

A magyar küldöttség hétfőn indult el az innsbrucki ifjúsági olimpiára
- A két évvel ezelőtti szingapúri nyári ifjúsági olimpián különböző kísérő rendezvények is voltak, ahol a fiatal sportolók kulturális programokon, előadásokon vettek részt. Ti erről előzetesen tudtok már valamit?
- Konkrét programunk még nincsen, előzetesen csak annyit tudunk, hogy a fiatalok idejét, a pihenés mellett a sport, a kultúra és a szórakozás egyenlő arányban tölti majd ki. A hírek szerint lesz a magyar csapat mellé külön kijelölt felelős személy, aki majd a kiegészítő programjainkat szervezi.

- Szingapúrban voltak olyan versenyek is (pl. triatlonban), ahol különböző országok fiataljai egy csapatban szerepeltek és lettek később bajnokok. Ez a koncepció Innsbruckban is megjelenik majd?
Szilágyi Ákos lesz a magyar csapat egyetlen síugrója Innsbruckban- Az általam most ismert hivatalos verzió arról szól, hogy lesz ugyan csapatverseny, ahol egy lány, egy fiú és egy északi összetettes ugrik majd együtt csapatként - de azonos országból. Remélem, hogy ez megváltozik, mert jó lenne, ha több versenyt is ugorhatna Ákos, nem csak egyéniben indulna el. A többi fiatalnak is segíthet a plusz versenyzés, ahol oldott légkörben tudnának ugrani.

- Pénteken került sor az eskütételre, hogyan élték meg a fiatalok?
- Nem csak nekik, de természetesen nekünk idősebbeknek is nagy élmény volt az eskütétel. Mivel hazánkban a síugrás nem annyira közismert sportág, így meglepő volt az, hogy 4-5 különböző televízió és számos riporter is kíváncsi volt ránk az esemény kapcsán.

- Kevés igazi síugró szakember van hazánkban, így megkerülhetetlen a kérdés, hogy miként láttad a közelmúltban véget ért Négysáncversenyt?
- Az első két németországi versenyt tudtam csak teljesen végig nézni, mert az ausztriai versenyek idején már szerveztük az utazásunkat. Bár előzetesen azt várhattuk, hogy más is beleszól az osztrákok csatájába, végül mégis hármas osztrák siker született. Annak örültem, hogy egymás között is nagy volt a rivalizálás és a nagy pénzdíj ellenére Kofler illetve Morgenstern nem adta oda Schlierenzauernek a két hazai versenyt. Örömmel láttam, hogy vannak fiatalok, akik a jövőben meg fogják szorítani a sógorokat, igaz ehhez még talán pár évet várni kell.