NFL

Még nincs vége a Tebow-varázslatnak

Magyar idő szerint vasárnap este hét órától vette kezdetét a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) Wild Card hétvégéjének második napja, amely során az Atlanta New Yorkba látogatott a Giantshez, később pedig a Denver fogadta a Pittsburgh-öt.

New York Giants-Atlanta Falcons 24-2Az New York Giants-Atlanta Falcons minden bizonnyal a nap legjobban várt mérkőzése volt, szinte mindenki kiegyensúlyozott, izgalmas összecsapásra számított, ez azonban csupán az első félidőre volt igaz.

Az első negyedben tapogatózó játék folyt, a védelmek nagyon jól működtek, first downt is alig láthattunk. A második negyedben aztán az Atlanta egy Eli Manning hibájából adódó safetyvel megszerezte a vezetést, ekkor azonban kevesen gondolták volna, hogy ezek lesznek Ryanék utolsó pontjai… A safetyre Manningék egy touchdownnal válaszoltak, az irányító Hakeem Nickset találta meg a negyed közepén egy 4 yardos touchdown passzal, ezzel kialakítva a félidei 7-2-es eredményt.
A mérkőzés sorsa aztán a harmadik negyedben dőlt el, ahol előbb Lawrence Tynes mezőnygóljával, majd egy újabb Manning-Nicks passzjátékból adódó touchdownnal növelte előnyét a Giants. Az Atlanta támadói egyik pontra sem tudtak válaszolni, a Giants védelme nagyon jól kontrollálta a mérkőzést.
A záró játékrészben Manning még kiosztott egy TD-passzt, ezzel az utolsó szöget is beverve az Atlanta koporsójába.

Az alapszakaszban a leggyengébb futójátékkal rendelkező hazaiak 172 yardot futottak, amely nagyban hozzájárult a csapat sikeréhez. Eli Manning így nyilatkozott a csapat teljesítményéről: „A mai játékunk kiválóan ötvözte a futást és a passzjátékot, mindenki megértette, hogy mi a szerepe a támadásainknál. Ha minden meccsen olyan futójátékot tudunk produkálni, mint a második félidőben, akkor sok ajtó megnyílhatna számunkra.”

Természetesen Eli Manning is szolid teljesítményt nyújtott, a futók által rendkívül jó támogatást kapó irányító 33 passzkísérletéből 23 sikeres volt, ezzel 277 yardig jutott, valamint kiosztott 3 TD-passzt, és egy alkalommal sem adta el a labdát. Manning két legkeresettebb célpontja közül ma inkább Hakeem Nickset találta meg a labdával, Nicks 115 yardig jutott, míg társa, Victor Cruz csupán két elkapást jegyezhetett, ezzel pedig 28 yardot ért el.

A vendégek támadójátéka nagyon gyenge volt, Michael Turner 15 próbálkozásból csupán 41 yardot futott, Matt Ryan pedig 24 sikeres átadásból csak 199 yardra volt képes, a mérkőzésen Manninghez hasonlóan ő sem dobott interceptiont.

A Falcons tight-endje, Tony Gonzalez így értékelte a vereséget: „Nagyon jól védekezett a Giants, főleg a második félidőben. Ez nem történhet meg egy olyan csapattal, mint a miénk, sokkal jobbak vagyunk ennél.”

A Giants ellenfele a Green Bay Packers lesz a következő körben.

Denver Broncos-Pittsburgh Steelers 29-23 hossz. utánA nap második mérkőzésére előzetesen mindenki sima Steelers-győzelmet jósolt, amely a játék képe alapján egészen a második negyed elejéig jó tippnek is tűnt.

Az első negyedben semmi sem utalt arra, hogy a Pittsburgh lenne az a csapat, amelyik kiesne, hiszen két szép drive-ot is vezettek, mindkettőt pontokkal fejezték be, igaz csak mezőnygólokig jutottak. A Denver az első negyed során nem volt képes normális támadást építeni, a labdát is csupán 3 percig birtokolták.

A második negyed azonban rémálom szerűen alakult a Steelers számára. Tebow összeszedte magát, és 185 yardot passzolt ebben a játékrészben, ráadásul tovább nehezítette az acélvárosiak dolgát, hogy előbb Brett Keisel, majd Casey Hampton is sérülés miatt hagyta el a pályát, továbbá egy játékos csúnyán ráesett Roethlisberger sérült bokájára Az irányítót láthatóan zavarta a sérülés, hiszen BigBen rögtön dobott egy interceptiont, sőt egy másodikat is, azt azonban visszafújták egy korábbi szabálytalanság miatt. A félidő vége előtt 20-6-os állásnál még lehetősége nyílt volna a Pittsburghnek felzárkózni, azonban egy rossz snap következtében kikeültek abból a távolságból, ahonnan még érdemes lett volna megpróbálni egy mezőnygólt.

A harmadik negyed inkább a Pittsburghé volt, a Denver támadójátéka visszaesett, így 7-0-ra nyerte ezt a játékrészt a Pittsburgh egy Mike Wallace-féle trükkös, egy yardos futással.

A negyedik negyedben aztán végleg megőrült a meccs, előbb Mike Prater talált be 35 yardról, ezzel három pontot szállítva a Denvernek. Erre a Steelers szintén három ponttal tudott válaszolni, ezzel 23-16-ra alakítva az eredményt, BigBenék azonban 4 perccel a vége előtt egyenlíteni tudtak.
Mivel a játékrész hátralévő részében egyik csapat sem tudott pontot szerezni, így következhetett a hosszabbítás, amely csupán egyetlen játékból állt, ugyanis Tebow első passzából egy 80 yardos TD született, ezzel a Broncos kiharcolta a továbbjutást.

A Denver győztes TD-je a hosszabbításban

A mérkőzés meglepetésembere az a Tim Tebow volt, aki 316 yardot passzolt, kiosztott két touchdown passzt, valamint egyszer sem adta el a labdát. Tebow ezen kívül 10 alkalommal futott, amiből 50 yardot és egy touchdownt ért el. Tebow az utolsó, mindent eldöntő passzáról: „Amikor láttam, hogy beér (Demaryius Thomas) először arra gondoltam, hogy köszönöm Uram! Ezután futni kezdtem, üldöztem, majd beugrottam a nézők közé, hihetetlen érzés. Majd visszatértem a pályára, még egyszer megköszöntem Istennek, majd együtt ünnepeltünk a szurkolókkal és a csapattársakkal.” Thomasnak egyébként négy elkapása volt, amelyből 204 yardot szerzett.

Tim Tebow
Willis McGahee, a Denver legjobb futója ma szenvedett, csupán 61 yardig jutott.

A vendégek irányítója Ben Roethlisberger 289 yardot passzolt, egy alkalommal TD-passzt adott, viszont egyszer eladta a labdát. A Steelers futójátéka Mendenhall hiánya ellenére is jól működött, Redman 121 yardot tett meg lábon.

A rendkívül izgalmas mérkőzésen a Broncos kiválóan élt a kínálkozó lehetőségekkel, kihasználták a második negyedben a Steelers hibáit, onnan pedig már nem volt visszaút az acélvárosiak számára.

A Denver Broncos a következő fordulóban a New England Patriotshoz látogat majd.

Eredmények:
New York Giants-Atlanta Falcons 24-2 (0-0, 7-2, 10-0, 7-0)
Denver Broncos-Pittsburgh Steelers 29-23 (0-6, 200, 0-7, 3-10, 6-0) - hosszabbítás után