Atlétika

ATOM100 néven új futósorozat indul a Dél-Dunántúlon

  • MTI

ATOM100 néven új versenysorozattal jelentkezik négy, a paksi atomerőmű térségében fekvő dél-dunántúli város. A helyszíneken a maraton távjának meghatározott töredékét - felét, háromnegyedét - teljesítve összesen 100 km-t futhatnak a résztvevők. Az ATOM100 fővédnöke Kovács Antal, az Atomerőmű SE ügyvezető elnöke, olimpiai és világbajnok cselgáncsozó.

Kaposvár, Baja, Nagyatád és Paks szövetkezve egymással egy maraton-sorozatot indít útjára 2012-ben. A versenysorozat az ATOM100 nevet kapta, mert a paksi atomerőmű körzetében lévő négy helyszín távjai összesen 100 kilométert tesznek ki.

A programhoz a már hagyományokkal rendelkező, nagy múltú futóversenyek mellett új helyszínként társul Paks - számoltak be a szervezők hétfői, paksi sajtótájékoztatójukon.

"Kaposváron és Baján félmaratont, azaz 21 kilométert lehet teljesíteni, Nagyatádon kétharmadnyi távot, tehát 27 kilométert futhatnak a nevezők, míg Pakson háromnegyed maratonnyi, azaz 31 kilométeres táv vár a futókra" - mondta el Péter Attila, az ATOM100 egyik szervezője. Hozzátette: azok, akik teljesítik az össztávot, emlékérmet kapnak, a legjobbakat pedig pénzdíjban részesítik.

A versenyek minden helyszínen kapcsolódnak az adott város már hagyományos programjaihoz, így a sport mellett kulturális és turisztikai szerepet is játszanak; segítenek a régió értékeinek megismertetésében.

Scheffer István, a paksi verseny szervezője kifejtette, hogy a 3 marATOM névre keresztelt paksi állomáson több futó és egy nordic walking versenyszám várja majd a nevezőket. A futófesztivállal egy időben zajlik majd a város önkormányzatának hagyományos rendezvénye, a Kenyér, hal és bor ünnep is - tette hozzá. Scheffer István kiemelte, hogy bár a paksi maraton új, hiszen először rendezik meg, a Budapest Marathon hivatalos felkészítő versenyének minősül.

Az ATOM100 fővédnöke, Kovács Antal azt emelte ki, hogy a program több, fontos célt is szolgál. Egyrészt népszerűsíti a sportot és a mozgást, másrészt lehetőség arra, hogy megmutassák a város értékeit és elősegítsék a paksi atomerőmű társadalmi elfogadottságának növelését.

A sorozat első állomása a Kaposvár Dombjai Farsangi Félmaraton lesz február 5-én, míg a bajai Kikelet Félmaratont március 24-én, a nagyatádi ExtremeMant július 28-án, a paksi 3 marATOM-ot pedig szeptember 15-én rendezik meg.