NFL

Két mérkőzéssel folytatódik vasárnap a rájátszás

Vasárnap este két mérkőzéssel zárul az profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) wildcard hétvégéje, magyar idő szerint 19 órakor a New York Giants fogadja az Atlanta Falcons együttesét, 22:30-tól pedig Denver Broncos-Pittsburgh Steelers összecsapásra kerül sor. Lássuk mit várhatunk az esti meccsektől!

New York Giants-Atlanta FalconsA várhatóan izgalmas összecsapáson két, a szezon végére jó formába lendülő látványos focit játszó alakulatot láthatunk majd. A Giants az alapszakasz utolsó négy mérkőzését megnyerte, beleértve az utolsó, csoportdöntőnek tekinthető Dallas ellenit is. Az óriási hajrában nagy szerepe volt a támadó egységnek, hiszen Eli Manningék utolsó négy mérkőzésükön minden alkalommal legalább 29 pontot szereztek. A szezon végén Manning rekordot döntött azzal, hogy az alapszakasz mérkőzéseken az utolsó negyedekben összesen 15 touchdown passzt osztott ki. A idény meglepetését Victor Cruz, a másodéves elkapó szolgáltatta, aki gyakran zárt több mint 100 yardnyi elkapással mérkőzéseket, így nem csoda, hogy lassan Manning első számú célpontjává nőtte ki magát.

A vendégek szintén jól hajráztak, 2-3-as rajt után a hátralévő 11 mérkőzésből 8-at megnyertek Ryanék. Az alapszakaszt 10-6-os mérleggel zárta a Falcons, amely bőven elmarad a tavalyi 13-3-as teljesítménytől. Fontos megjegyezni, hogy idei hat vereségből négyet idegenben könyvelhetett el a csapat, ráadásul vendégként évek óta nagyon gyengén szerepel az Atlanta, amely a mai mérkőzésre is komoly hatással lehet majd. Ennek minden bizonnyal az lehet az oka, hogy hazai pályán dómban játszik a Falcons, ellenben a legtöbb csapat nyitott pályán játszik, így nehezen tud alkalmazkodni a csapat a kinti körülményekhez.

Az idény során a komolyabb sérüléshullámok mindkét együttest elkerülték. A Falcons keretében ma három olyan játékos van, akik kisebb sérülésekkel bajlódnak, közülük Kerry Meier (CB-cornerback) és Brent Grimes (WR-wide receiver, elkapó) vélhetően pályára léphet, Stephen Nicholas (LB-linebacker) játéka viszont kérdéses. A Giants oldalán három olyan meghatározó játékost találunk, akikkel a héten foglalkoznia kellett a csapat orvosi stábjának. Justin Tuck (DE-védő falember), Osi Umenyiora (DE) és Corey Webster (CB) nagy valószínűséggel játszhatnak.

Eli Manningék utolsó négy mérkőzésükön minden alkalommal legalább 29 pontot szereztek

A két csapat ritkán találkozott egymással, legutóbbi három ilyen alkalommal a következő eredmények születtek:

Giants-Falcons egymás elleni eredmények:
2009.11.22. Atlanta Falcons-New York Giants 31-34 hossz. után
2007.10.15. New York Giants-Atlanta Falcons 31-10
2006.10.15. New York Giants-Atlanta Falcons 27-14

 

 

 

 

Rájátszásban még sosem találkozott a két együttes.

A hazaiak erőssége, mint már szó esett róla, nem más, mint a passzjáték. A Giants az alapszakaszban 5. helyen végezett megtett yardok tekintetében 4734 megtett yarddal. A futásokat nézve annak ellenére, hogy a Bradshaw-Jacobs páros elsőre hatékonynak tűnhet, valójában a liga utolsó helyén végzett a csapat ebből a szempontból 1427 elért yarddal.

A csapat védelme nem muzsikált túl jól idén, főleg a futás elleni védekezés ment gyengén, ugyanis 126.1 yardot engedtek Umenyioráék az ellenfelek running backjeinek, ugyanakkor a Dallas ellen már mintha valami összeállt volna, hiszen a Dallas csak 49 yardot tudott futni.

A vendégeknek szintén akadhatnak problémái a futásokkal, főleg azért, mert Michael Turner elég gyenge szezont fut, 56 yardot átlagol, 3.3 yard/futással. A passzjáték természetesen jól megy az Atlantának, 4192 megtett yarddal a 8. helyet foglalja el az ide vonatkozó rangsorban. A Falcons védelmének legerősebb része a futás elleni, hiszen csak 1552 tudtak megtenni ellenfeleik lábon, passzok ellen azonban elég gyengén teljesítenek.

Összességében úgy tűnik, hogy a Giants sokkal jobb formában van, valamint az együttes nem is kívánhatott volna jobb ellenfelet az Atlantánál, hiszen mint tudjuk, a Falcons nagyon gyenge idegenben, így jóslatunk szerint szoros meccsen, de hazai győzelem születhet.

Denver Broncos-Pittsburgh SteelersA Broncos rendkívül gyenge szezonkezdést tudhat maga után, öt mérkőzés után 1-4-gyel álltak, azonban ekkor jött Tim Tebow és minden megváltozott. Gyakorlatilag csodával határos módon kezdte el nyerni a meccseit a Broncos, szám szerint nyolcból hetet, azonban az alapszakasz végére véget ért a csoda, ugyanis a csapat elveszítette utolsó két mérkőzését a gyengécske Kansas és Buffalo ellen. Tebow az elmúlt két hétben négyszer, az utolsó öt héten pedig tíz alkalommal adta el a labdát. Utolsó mérkőzésén mindössze 60 yardot passzolt. A csapat igazi erőssége a védelem, valamint a futójáték volt az alapszakasz során. Willis McGahee 1199 yardot futott idén.

A vendégek az utolsó játéknapig versenyben voltak az első kiemelt helyért, azonban végül alulmaradtak a New Englanddel szemben. A Steelers a liga legjobb védelmét tudhatja magáénak, az utolsó hat alapszakaszbeli ellenfeléből ötöt 10 pont alatt tartott az együttes, amely mindenképp figyelemreméltó adat. A Pittsburgh meggyőző, 12-4-es mérleggel jutott a rájátszásba.

A mai mérkőzésen a Denverben biztosan nem léphet pályára Brian Dawkins (S-Safety), rajta kívül pedig Jonathan Wilhite (DB), Russ Hochstein (G-Guard), valamint Spencer Larsen (FB-Fullback) játéka sem vehető biztosra. A vendégek oldalán már sokkal komolyabb hiányzókról beszélhetünk, hiszen biztosan nem játszhat a csapat első számú futója Rashard Mendenhall, valamint Ryan Clark (S) és Maurkice Pouncey (C-Center) sem. Ben Roethlisberger már régóta kisebb sérüléssel bajlódik, azonban ő már az utolsó fordulóban is pályára léphetett, de közel sem volt 100%-os állapotban. LaMarr Woodley (LB) pedig minden bizonnyal játszhat.

A két együttes legutoljára 2005-ben találkozott a rájátszásban, akkor a Steelers nyert 34-17-re.

Broncos-Steelers egymás elleni eredmények:
2009.11.09. Pittsburgh Steelers-Denver Broncos 28-10
2007.10.21. Pittsburgh Steelers-Denver Broncos 28-31
2006.05.11. Denver Broncos-Pittsburgh Steelers 31-20
2006.01.22. Pittsburgh Steelers-Denver Broncos 34-17

 

 

 

 

 

A mai mérkőzésen várhatóan a védelmeké lesz a főszerep. A Denver számra a legfontosabb Ben Roethlisberger sakkban tartása lesz, amelyre minden esély megvan, hiszen a Denver a 15. helyen áll az ide vonatkozó rangsorban, ráadásul Elvis Dumervil és Von Miller már 21 sacknél tart az idény során. A támadásban várhatóan komoly problémái lesznek a Denvernek, mert az impotens passzjáték mellett nagyrészt futásra alapozni kész öngyilkosság lenne a Pittsburgh ellen, ugyanis a Steelers csak 99.8 yardot enged meccsenként ellenfeleinek futásból. A Denver rendelkezik egyébként a második legrosszabb passzmutatókkal a ligában, mindössze 152 yardot átlagol mérkőzésenként, ezzel szemben ligaelső a futójátékuk mérkőzésenkénti 164.5-ös átlaggal.

A mérkőzés kulcsa vélhetően az első félidő lesz. Abban az esetben, ha a Pittsburgh gyorsan előnybe tud kerülni, akkor minden bizonnyal meg is fogják tudni tartani azt az előnyt, mégpedig azért, mert a Broncos gyenge passzjátéka kevés lesz a Steelers védelemmel szemben, a futások pedig viszik az időt, amelyet ráadásul BigBenék is jól tudnak kontrollálni. A mérkőzésen szerintünk sima Steelers siker várható.