Tanulmány

José Mourinho öt millió euróval többet ér Josep Guardiolánál

Egy felmérés alapján José Mourinho a 0-100-as skálán 74, míg Josep Guardiola 56 pontot ért el.

Mourinho és Guardiola az El Clásicón

A portugál IPAM marketingiskola kutatást végzett, amiben a két legnagyobb spanyol klub, a Barcelona és a Real Madrid vezetőedzőjét hasonlították össze. A "sport hírnév index" a szakemberek médiában kifejtett hatása, a társadalmi hálózatok felhasználása, a trófeáék, a ruházati vagy imázs alapján is összehasonlították őket többek között.

Az összpontszám alapján a királyiak trénere, José Mourinho a 0-100-as skálán 74, míg Josep Guardiola 56 pontot ért el. Ez azt jelenti a kutatás végzői szerint, hogy a két szakember között 5 millió euró van piaci értékben a portugál javára.

"José Mourinho előnyét az magyarázza, hogy az üzenetei, a beszédei és a sajtótájékoztatón való fellépései hangsúlyosabbak" - mondta a tanulmány szerzője.

Mourinho fizetésben is felülmúlja a riválisát, ő 13 millió eurót keres évente, emellett a nevéhez fűződő különböző reklámjogokért még 5 milliót kap. Ez a szám a katalán trénernél 12 plusz 3 millió euró. A karrier hossza is a portugál felé billenti a mérleget, mivel ő több, mint 500 meccsel rendelkezik, míg Guardiola csak 200 felett jár.

Ugyanakkor van olyan mutató is, amiben a katalán tréner a jobb: a Barcelona edzője 72 százalékos győzelmi mutatójával felülmúlja a madridi tréner 68 százalékos mérlegét.