NFL

Elmaradt a detroiti csoda

A Houston és a Cincinnati mérkőzése után New Orleans-i Superdome-ra szegeződött az NFL-szimpatizánsok tekintete, ahol a Saints az 1999 után ismét rájátszásba jutó Lionst fogadta. A Detroit az első félidőben Matthew Stafford irányító két touchdown-passzával még vezetett, azonban a folytatásban Drew Brees egy olyan fokozatra kapcsolt, amit kevés QB képes tartani a ligában. Végül a Saints kiütötte a tisztesen helytálló Lionst, és elfeledtette a szurkolóival a tavalyi első körös bakit.

Úgy tűnik, hogy mostanában nem telhet el olyan mérkőzés, amelyen a New Orleans Saints ne döntene meg valamilyen rekordot. Az alapszakasz utolsó három meccsét is beleszámítva zsinórban negyedszer jutottak el 40 pont fölé, azonban nem ez számított 49 év után új csúcsnak, hanem az, hogy a Lions ellen 626 yardot tettek meg a labdával a Saints játékosok – mindezt playoffban. Emellett, talán már nem is tűnik meglepőnek, Drew Brees is új csúcsot állított fel: 466 yardja a legtöbb, melyet irányító egy rájátszás-mérkőzés rendes játékideje alatt összesen passzolt, ezt pedig többek közt három olyan átadással érte el, mely legalább 40 yardot tett ki, ezekből pedig kettő is touchdownban végződött.

De ne szaladjunk annyira előre. A Lions indult az esélytelenek nyugalmával a pályára, és az első félidőben ez a nyugodtság kamatoztatta magát. Matthew Stafford teljesítményét ekkor még semmilyen kritika nem érhette, úgy tűnt, hogy sikerült átmentenie a szezonzáró fantasztikus teljesítményét a Saints védelme ellen is: az első negyedben Will Hellernek, a másodikban Calvin Johnsonnak adott touchdownt érő labdát. A Saints újonca Darren Sproles futásból, John Kasay pedig mezőnygóllal szerzett pontokat a hazaiak számára, amivel tartani tudták a lépést a vendégekkel, akik 14-10-es előnnyel vonulhattak az öltözőbe a második félidő előtt.

Ezt követően azonban Drew Brees megunta, hogy túloldali kollégája van reflektorfényben, és 11 perc alatt kétszer is touchdownig vezette a Saints támadásokat, majd ezt követően még a záró játékrészben is megcsillogtatta átadási képességeit: Robert Meachemnek adott TD-passzt 56 yardról. Bár Stafford a második félidőben is hozzájárult két TD-hez – egyet futással, egyet passzal ért el -, a Saints védők már szemfülesebbekké váltak, és két átadását is megkaparintották a detroiti irányítónak, az első utáni fordulásból született később a Meachem touchdown. A Saints újonca, Darren Sproles pedig, valószínűleg megirigyelve a sziporkázó houstoni rookie-kat, még egy TD-t szerzett futásból a csapatának. A második félidőben végül öt alkalommal értek el touchdownt a hazaiak, ami önmagában elegendő lett volna a győzelemhez, de az első félidő pontjaival együtt így egy nagyarányú győzelemmel kezdték meg a rájátszást a Szentek.

Drew Brees 11 perc alatt kétszer is touchdownig vezette a Saints támadásokat

A két csapat együtt összesen 1038 yardig jutott a mérkőzésen, amivel egy másik rekordot sikerült beállítania a kluboknak – az 1995-ös rájátszás Miami-Buffalo mérkőzése is ennyi megtett yardot tartogatott a nézőknek. Bár a vereség miatt szomorúak voltak a detroitiak, Calvin Johnson, a Pro-Bowl detroiti reprezentánsa mégis boldogan tekint előre.

„Sikerült a rájátszásba jutnunk idén és ez egy nagyszerű eredmény. Van néhány dolog, amin még javítanunk kell, és javítani is fogunk. Szükség van rá, ha a következő lépést meg akarjuk tenni.”

A Saints jövő héten az alapszakaszt azonos mérleggel záró San Fransisco otthonába látogat. Bár Breesék mérlege hazai pályán a rájátszásokban több, mint meggyőző, idegenben koránt sem annyira dominánsak, ettől függetlenül hatalmas csata várható.

NFL, rájátszás:
New Orleans Saints-Detroit Lions 45-28 (0-7, 10-7, 14-7, 21-7)
Korábban:
Houston Texans-Cincinnati Bengals 31-10 (7-7, 10-3, 7-0, 7-0)