Tour de Ski

Dario Colonga is harmadszor nyert összetettben

  • VNA
megosztom

A svájci Dario Cologna megvédte címét a sífutók Tour de Ski sorozatán.

Vasárnap délután a férfiak számára is véget ért a sífutók Tour de Ski sorozata, ahol az olaszországi Val di Fiemmében a kilencedik szakaszra került sor. A kilenc kilométeres etapot hendikep indítással teljesítette a mezőny, ami azt jelentette, hogy az összetettben élen álló Dario Cologna indult elsőként, míg riválisai az eddigi nyolc szakaszon kialakult hátrányuknak megfelelően követték őt. A svájci sífutó majdnem másfél perces előnnyel indult fő riválisa, Petter Northug előtt, ezzel a különbséggel pedig remekül gazdálkodott a táv során.

Dario Cologna harmadszor nyerte meg a Tour de Ski sorozatot

Bár az Alpe Cermis hegy emelkedője (3,7 kilométer alatt 425 méter szintkülönbség) valamennyi sífutót megviselte, végül Colognának nem is igazán kellett kihajtania magát, így is simán őrizte a vezetését és lett végül (2009 és 2011 után) harmadszor is a Tour de Ski sorozat győztese. A második helyet viszont Northug nem tudta megőrizni, mivel a mögötte negyven másodperccel induló Marcus Hellner már az emelkedő közepénél utolérte őt. Hellner így első alkalommal szerzett az összetettben is érmet a svéd férfiaknak, míg Northug az utóbbi három kiírás ezüstérme után most a harmadik helyen végzett a Touron.

A nap legjobb időeredménye az orosz Alexander Legkov nevéhez fűződik, aki egyetlen tizedmásodperccel sífutott jobbat, mint a szintén remeklő, a 14. helyről egészen a hetedikig felfutó francia Maurice Manificat.

Tour de Ski 2011/12
Val di Fiemme (ITA) - 9 km
1. Alexander Legkov (orosz) 30:38,2
2. Maurice Manificat (francia) +0,1 mp
3. Marcus Hellner (svéd) +1,7 mp
4. Roland Clara (olasz) +16,2 mp
5. Thomas Moriggl (olasz) +30,7 mp
6. Matti Heikkinen (finn) +34,1 mp
Tour de Ski 2011/12
az összetett verseny végeredménye
1. Dario Cologna (svájci) 4:33:17,2
2. Marcus Hellner (svéd) +1:01,2 mp
3. Petter Northug (norvég) +1:44,6 mp
4. Devon Kershaw (kanadai) +2:09,4 mp
5. Alexander Legkov (orosz) +2:59,1 mp
6. Lukas Bauer (cseh) +3:22,3 mp
megosztom