FA-kupa

Csak egy manchesteri gigász maradhat talpon

Vasárnap szuperrangadóval folytatódik az angol labdarúgó FA-kupa 3. fordulója: a címvédő Manchester City a városi rivális Unitedet fogadja.

Manchester City-Manchester United Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: x

Bár már közel másfél hónap eltelt az emlékezetes 1-6 óta, az keserű emlék még mindig égeti a Vörös Ördögök és a szurkolók szívet, és örömmel tölti el a kékmezeseket. Október 23-án az Old Traffordon alázta a City a Unitedet, most saját oroszlánbarlangjában tanítaná móresre városi riválisát, de ez az utóbbi két, az Etihadben rendezett mérkőzésen nem sikerült, két éve januárban, Carlos Tévez duplájával diadalmaskodtak itt utoljára a "Polgárok" a Ligakupában. Az FA-kupából viszont szép emlékeket őriznek, áprilisban a Wembleyben Yaya Touré góljával nyertek a United elleni elődöntőben, majd a döntőben sem tudta megállítani őket a Stoke City. Az sem mellékes, hogy az előző öt FA-kupa-találkozón még csak gólt sem kapott a City. Az ellenfél viszont - a tavalyi londoni elődöntőt nem számítva - az utolsó öt idegenbeli fellépését megnyerte a sorozatban.

Nem úgy a bajnokságban, legutóbb 2011 márciusában volt arra példa, hogy a Vörös Ördögök zsinórban kétszer vesztesen hagyták el a pályát, most a Blackburn és a Newcastle ellen is alulmaradtak.

A hazaiak argentin védője, Pablo Zabaleta szerint az eredmény a bajnokságra is kihathat. "Ha kiejtjük a Unitedet, annak nagy jelentősége lesz a Premier League-aranyra is. Az Old Traffordon játszott 1-6 még nagyon friss emlék nekik, amit szeretnének kijavítani. Emiatt még nagyobb nyomás alatt fognak játszani. A hazai pálya nekünk kedvez, a stadionnak igazi erődítménynek kell lennie" - vélekedett a hátvéd.

A United angol válogatott középpályása, Michael Carrick elismerte, hogy fájó a Premier League-ebn leszenvedett két vereség, de nem kell sajnálni őket. "Képesek vagyunk felülkerekedni a kudarcokon, remélhetőleg már a következő mérkőzésen. A vasárnapi egy nagyon kemény csata lesz, a legnagyobb riválisunk ellen, amit már nagyon várunk. A City lenyűgözően erős csapat, kiváló csatárai vannak, akik bármikor gólt szerezhetnek, nagyon egységes alakulat, és ezt az egységet nehéz lesz feltörni. Arra készülünk, hogy egy igazán nagy és emlékezetes meccset játsszunk."

Apropó Touré, az elefántcsontparti szűrő fivérével, Kolóval elutazott az Afrikai Nemzetek Kupájára készülő válogatotthoz, pótlása komoly gondot okozhat Roberto Mancininak, különösen, hogy Gareth Barry eltiltott. Mario Balotelli bokája még nem jött rendbe, míg Edin Dzeko térdével, Samir Nasri betegséggel küzd.

A vendégeknél szinte csapatnyi játékos hiányzik, a védelem a legingatagabb, Nemanja Vidics, Jonny Evans és Chris Smalling sérült, így Antonio Valenciát ismét védőként játszatja Sir Alex Ferguson.

és a Wayne Rooney kontra Sir Alex ügy miatt sem a legnyugodtabb a légkör a rekordgyőztesnél (11 alkalommal hódította el eddig a kupát az MU) - bár a klubnál bőszen tagadják, hogy megromlott volna a viszony a cstár és a menedzser között.

A városi riválisok egyébként az FA-kupában eddig hétszer találkoztak, második felvonásra egyszer sem került sor, négyszer a United, háromszor a City jutott tovább.

A mérkőzésről élő, szöveges közvetítésben jelentkezünk a hatharom.com-n.

A vasárnapi fordulónak magyar résztvevője is lesz, a Chelsea Futács Márkót is foglalkoztató másodosztályú Portsmouth-t látja vendégül. Az utánpótlás-válogatott csatár az elmúlt két bajnokin kezdőként kapott lehetőséget, amit mindkétszer góllal hálált meg. A Portsmouth 1957 óta nem tudta legyőzni a londoniakat, a dél-angliaiak most, remélhetőleg Futáccsal a soraikban - megtörnék a rossz szériát.

FA-kupa, 3. forduló (a 32 közé kerülésért):
A vasárnapi program:
Manchester City-Manchester United 14:00 Tv: Digi Sport
Sheffield Wednesday (III.)-West Ham United (II.) 16:00
Chelsea-Portsmouth (II.) 16:00
Peterborough United (II.)-Sunderland 16:00 Tv: Sport Klub
A továbbjutásról egy mérkőzés dönt, döntetlen esetén rendeznek visszavágót.