Síugrás

Gregor Schlierenzauer nyerte a Négysáncversenyt

  • VNA

Bár pénteken csak egy sorozatot tudtak rendezni Bischofshofenben, a 21 esztendős osztrák tehetség sikerét nem fenyegette veszély.

Az ausztriai Bischofshofenben is zaklatott versenyt rendeztek a síugrók Négysáncversenyén, ahol végül egyetlen sorozat után hirdettek végeredményt. A selejtező már csütörtökön a havazás miatt elmaradt, amelyet hiába írtak ki a szervezők pénteken délután három órára, végül többszöri próbálkozásra sem lehetett azt befejezni. Hiába dolgozott maga Walter Hofer - a Nemzetközi Síszövetség (FIS) versenyigazgatója - is a nekifutó lejtő állapotának javításán, a havazás miatt később a versenyt sem lehetett időben elkezdeni. Az elmaradt selejtező miatt a közel 20 perces csúszással kezdődő első sorozatban - a megszokott ötvenes létszám helyett - így mind a 62 versenyző ugorhatott.

Eddig mindössze háromszor fordult elő a Négysáncverseny történetében, hogy az összetett verseny dobogóján egy nemzet három ugrója végezzen: 2011/12 - Ausztria 1. Gregor Schlierenzauer, 2. Thomas Morgenstern, 3. Andreas Kofler 1974/75 - Ausztria 1. Willi Pürstl, 2. Edi Federer, 3. Karl Schnabl       1954/55 - Finnország 1. Hemmo Silvenoinen 2. Eino Kirjonen 3. Aulis KallakorpiA havazás továbbra is erősen befolyásolta az ugrásokat, de végül legalább egy sorozat rendben lement. A legmagasabb pontszámot érő ugrást a Négysáncverseny címvédője, az osztrák Thomas Morgenstern mutatta be, aki ugyanúgy 135 méterig jutott, mint a mögötte másodikként záró norvég Anders Bardal illetve a szélkompenzációs levonás miatt végül csak a hetedik helyen végző osztrák Michael Hayböck. A három sánc után az összetett verseny élén álló Gregor Schlierenzauer 131 méterig jutott, így harmadik helyen zárt Bischofshofenben, ráadásul karrierje során első alkalommal az összetett versenyt is megnyerte, így most már minden jelentős címmel rendelkezik a síugrósportban. Külön érdekesség, hogy a tavalyi szezonban remeklő Morgenstern a most futó szezonban ezzel az első győzelmét tudta megszerezni csupán a Világkupában.

Sorozatban negyedik éve nyeri osztrák a Négysáncversenyt

Az igazi dráma a sorozatban utolsóként ugró Andreas Koflernél jött, aki - az összetett győzelemre hajtva talán túl sokat kockáztatva - az ugrás első fázisában megbillent, kis híján nagyot esett, de végül sikerült korrigálnia, igaz így is csak a 27. helyen végzett, amivel az összetett verseny második helyét át kellett engednie honfitársának, Thomas Morgensternnek. A sorozat krónikájához tartozik, ahogy a cseh Lukas Hlava a földet érés után elesett, majd hordágyon vitték le őt a hóról. Az első sorozat után a szervezők elindították ugyan a második szériát is (ahol Kofler hatalmasat - 140 méter - ugrott és tíz versenyző után vezetett is), de az ismét fokozódó hóesés miatt végül törölték azt. Az egyetlen sorozatból álló bischofshofeni versenyt tehát Thomas Morgenstern nyerte meg, de az összetett siker a 22. születésnapját éppen szombaton ünneplő Gregor Schlierenzaueré lett.

Külön érdekesség, hogy az idei kiírásban mind a négy sáncon osztrák siker született (Oberstdorf és Garmisch-Partenkirchen - Schlierenzauer, Innsbruck -Kofler, Bischofshofen - Morgenstern), ráadásul ezzel sorozatban negyedszer (2009-Loitzl, 2010-Kofler, 2011-Morgenstern, 2012-Schlierenzaeur) is osztrák siker született az összetett versenyben.

Síugró Négysáncverseny 2011/12
Bischofshofen (AUT) - végeredmény
1. Thomas Morgenstern (osztrák) (135,0 méter) 138,7 pont
2. Anders Bardal (norvég) (135,0 méter) 136,5 pont
3. Gregor Schlierenzauer (osztrák) (131,0 méter) 128,4 pont
4. Robert Kranjec (szlovén) (129,0 méter) 126,8 pont
5. Daiki Ito (japán) (130,5 méter) 126,2 pont
6. Roman Koudelka (cseh) (129,5 méter) 124,0 pont

 

 

 

 

 

 

 

Síugró Négysáncverseny 2011/12
az összetett verseny végeredménye
1. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 933,8 pont
2. Thomas Morgenstern (osztrák) 908,0 pont
3. Andreas Kofler (osztrák) 896,9 pont
4. Anders Bardal (norvég) 895,0 pont
5. Roman Koudelka (cseh) 881,2 pont
6. Ito Daiki (japán) 852,1 pont