Jégkorong

A nemzetközi szövetség a magyar utánpótlásválogatottról áradozik

  • MTI
megosztom

A jelenleg zajló nemzetközi jégkorongszezon eddigi legnagyobb meglepetését produkálta a magyar női U18-as válogatott azzal, hogy megnyerte a norvégiai divízió I-es világbajnokságot, és jövőre a világ legjobb nyolc csapata között szerepelhet - írta csütörtökön a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapja.

Az írás kitér rá, hogy az együttes ebben az idényben indult először a nemzetközi porondon, ezért novemberben vb-selejtezőt kellett vívnia, majd onnan jutott ki a tromsöi tornára. A két viadalon tíz mérkőzés, tíz győzelem a mérleg, és ilyen jellegű "belépőre" bármilyen IIHF-kategóriában a Szovjetunió felbomlása óta nem volt példa.

Az iihf.com oldalon olvasható, hogy a csapat gerince még olyan fiatal, hogy a következő elit vb-n 15-en is szerepelhetnek a mostani húsz fős keretből, így aztán van rá esély, hogy sikerüljön a bennmaradás is. Az élvonaltól az orosz vagy a svájci együttes búcsúzik, Kanada, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország és Németország biztos A csoportos marad.

A tromsöi vb-n Huszák Alexandrát választották a torna legjobb csatárának, ő lett a pontkirály is (7 gól, 3 gólpassz), és ugyanúgy tíz ponttal zárt, mint az ifjúsági olimpiára készülő Gasparics Fanni (2, 8).

A fiatalok sikerén felbuzdulva a magyar szövetség benevezte a felnőtt válogatottat a 2014-es szocsi olimpia előselejtezőjére, amelyre majd idén novemberben kerül sor.

megosztom