Síugrás

Morgenstern még több pénzt akar a győzteseknek

  • VNA

Bár egy Világkupa győzelemért jelenleg több mint két és fél millió forintnak megfelelő összeg jár a síugróknál - Thomas Morgenstern mégis kevesli ezt.

Méltatlanul kevés pénzt kereshetnek a legjobb síugrók, legalábbis Thomas Morgenstern szerint. A sportág egyik meghatározó alakjának számító háromszoros olimpiai bajnok a kereseti lehetőségekről nyilatkozott negatívan. Hiába ugyanis a mostani Négysáncversenyre felajánlott „sosemlátott” egymillió svájci frankos fődíj (amit amúgy nem visz el végül senki), a hétköznapokban nem a kategóriájukat megillető helyen szerepelnek a kereseti listán a legjobb ugrók. „Szerintem emelni kellene a pénzdíjakat. A többi sportággal összehasonlítva lenne mit fejleszteni. Van sok olyan ugró a mezőnyben, akik sok pénzt invesztálnak azért, hogy ide kerülhessenek” - adott hangot egy német újságnak nyilatkozva a közkedvelt „Morgi”.

Jelenleg a Világkupában egy győzelemért 10.000 svájci frankot (kb. 2,6 millió forint) jár. Két évvel ezelőtt még 15.000 frankot kapott az első helyezett, igaz akkoriban még csak az első tíz között osztották fel a díjalapot. Bár Morgenstern szerint jó döntés volt, hogy most versenyenként az első harminc helyezett kap pénzt, a győztesek juttatása mégsem éri el a kívánt szintet. „Az új rendszerrel a győztesek nem járnak jól. Nekik kell a legtöbb munkát végezniük, hiszen számtalan nyilatkozatot adnak, részt vesznek a sajtótájékoztatón. Szerintem a győzteseket ezért kiemelten kellene kezelni és legalább annyi pénzt érdemelnének, mint korábban” - mondta az összetett Világkupa győztes és világbajnok osztrák síugró.