Tour de Ski

Marit Björgen belelendült, harmadik versenyét nyerte sorozatban

  • VNA

A norvég Marit Björgen sorozatban a harmadik szakaszát nyerte meg a Tour de Skin, igaz összetettben még mindig a lengyel Justyna Kowalczyk vezet.

Szerdán az olaszországi Toblachban egy szabadstílusú sprinttel folytatódott a sífutók Tour de Ski sorozata. A hatvan fős mezőnyből ezúttal is a két favorit, Justyna Kowalczyk és Marit Björgen emelkedett ki, akik a sors furcsa fintora miatt háromszor is azonos futamba kerültek. Míg a norvég olimpiai bajnok megnyerte az 1300 méteres verseny selejtezőjét, addig az összetettben vezető lengyel csak a 11. legjobb időt teljesítette a délelőtti kvalifikációban, így ők ketten már a negyeddöntőben összekerültek. Innen, majd a szintén közösen lefutott elődöntőből is továbbjutottak, így a fináléban is közvetlenül egymás ellen versenyezhettek.

Toblachban ismét Marit Björgen nyert, így Kowalczykohoz hasonlóan már neki is három szakaszgyőzelme van az idei Touron.

A döntőben csak az idei sprint Világkupát vezető amerikai Kikkan Randall tudott igazán lépést tartani a két esélyessel és a hajrában végül Kowalczykot megelőzve megszerezte a második helyet. Björgen sorozatban harmadik szakaszát nyerte meg, így tovább csökkentette hátrányát a Tour de Ski összetett versenyében, de 4,8 másodperccel még mindig Kowalczyk mögött van. A norvég Therese Johaug egyik leggyengébb szakágában ugyan bejutott a negyeddöntőbe, de innen már nem tudott továbblépni, így a legjobbaknak kiosztott időjóváírások miatt most már közel két és fél perces hátránnyal áll a Tour de Ski harmadik helyén. Bár a törékeny testalkatú norvég sífutó az utolsó szakaszon vélhetően jobb lesz az előtte állóknál, ez az időhátrány már kezd túl naggyá válni, így a szakértők szerint mostantól inkább csak két fő esélyesről beszélhetünk. Csütörtökön a verseny a hetedik szakasszal folytatódik, ahol 15 km vár a női mezőny tagjaira, ráadásul mindez szabad stílusban és hendikep indítással.

"Nem tudom, hogy ma mi volt velem, de eléggé gyors voltam. Ezen még én magam is meglepődtem, de örültem neki, hogy végül eljutottam a döntőig. A 15 km sem a kedvenc távom szabad stílusban, de biztos, hogy nagyot fogok küzdeni majd Marittal. Megpróbálom vele felvenni a versenyt" - mondta boldogan a piros trikót megőrző Kowalczyk, aki tavaly csupán a 20. helyen végzett a toblachi sprinten. Björgen sorozatban elért harmadik sikere után pedig már arról beszélt, hogy csütörtökön egyértelműen nagy tempót szeretne diktálni, hiszen Kowalczykkal szemben a vasárnapi hegyi-szakasz előtt szeretne mindenképpen jelentős előnyt felépíteni.

Tour de Ski 2011/12
Toblach (ITA) - női sprint
1. Marit Björgen (norvég)
2. Kikkan Randall (amerikai)
3. Justyna Kowalczyk (lengyel)
4. Denise Hermann (német)
5. Vesna Fabjan (szlovén)
6. Marthe Kristoffersen (norvég)
Tour de Ski 2011/12
összetett verseny állása a 6. szakasz után
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1:13:38,1
2. Marit Björgen (norvég) +4,8 mp
3. Therese Johaug (norvég) +2:26,9 mp
4. Kikkan Randall (amerikai) +3:44,1 mp
5. Charlotte Kalla (svéd) +4:12,1 mp
6. Krista Lahteenmaki (finn) +4:13,8 mp