NBA

Derrick Rose 30 pontjával nyert a Bulls

  • Molnár Dávid

Hat mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság csonka szezonja, mely játéknap legnagyobb eseménye a Hawks látogatása volt a Bullsnál. A hazaiak négy, a vendégek három győzelemmel a hátuk mögött kezdték meg a meccset, amit végül drámai feltámadással nyert meg a Chicago. A többi öt találkozón az Oklahoma City kivételével a hazai együttesek győztek, a Thundert azonban a Portland Trail Blazers két vállra fektette, és ezzel átvette a vezetést a nyugati főcsoportban.

Rose vezette győzelemre a Bullst

Derrick Rose vezényelte azt a rohamot a negyedik negyedben a Bulls-Falcons találkozón, mely során a hazaiak megpróbáltak 19 pontos hátrányból felállni. Az NBA tavalyi alapszakasz MVP-je az utolsó játékrészben 17 pontot szerzett, és valószínűleg sokan mertek volna fogadni rá, hogy a döntő dobás is az ő nevéhez fog fűződni, azonban a hős mégis Luol Deng lett, aki 3.7 másodperccel a vége előtt szerezte meg a mindent eldöntő 2 pontot a Bullsnak. A végjáték nagyon izgalmasan alakult. Jeff Teague két büntetődobást is veszni hagyott, amikor még 21 másodperc volt hátra, pedig ha azokat érvényesíti a Hawks sztárja, akkor elhúzhattak volna három ponttal az utolsó másodpercekre. Ehelyett Rose 74-73-ra visszaszerezte a vezetést, majd a fordulásból Josh Smith kiegyenlített egy faltolás után adott büntetődobásból 9.9 másodperccel a lefújás előtt. Az utolsó pillanatokra azonban még Deng tartogatott meglepetést, aminek a hazai szurkolók örülhettek leginkább. Rose 30 ponttal zárt, Deng 21-gyel, a túloldalon Josh Smith pedig dupla-duplát ért el 15 ponttal és 14 lepattanóval. A Bulls ezzel már öt meccses győzelmi szériának örülhet.

A Cleveland újoncai vezették győzelemre a Cavalierst a Bobcats elleni hazai találkozón. Kyrie Irving és Tristan Thompson, akiket a 2011-es drafton első, illetve negyedik helyen húzott a Cleveland egyaránt szezoncsúccsal, előbbi 20 ponttal, utóbbi pedig 16-tal és 9 lepattanóval zárta az estét, amit 115-101-re nyertek meg. A győzelemmel a Cavaliers 2010. november 9. után először került 50% fölé. Mint ismeretes, a Cleveland az előző szezont nagyon gyengén teljesítette, mindössze 19 győzelmet sikerült szerezniük 86 mérkőzésből.

A Memphis Grizzlies is nyerni tudott hazai pályán a Sacramento Kings ellen, köszönhetően Rudy Gay 23, illetve Sam Young 20 pontjának. A hazaiak játéka sokat fejlődött a vasárnapi 104-64-es Bulls elleni vereséget követően, kezdve azzal, hogy rengeteg lepattanót gyűjtöttek be, amelyek élén Marc Gasol járt 15-tel. Az első és harmadik negyedet a Grizzlies egyaránt 30 pont felett zárta, miközben a Kingsnek csupán 17-et, illetve 18-at engedélyezett, így hiába hozta az utolsó játékrészt a Kings 28-26-ra, ennél jóval több kellett volna a fordításhoz. Ez volt a hazaiak második győzelme a friss szezonban, míg a Kingsnek a negyedik veresége.

Folytatta jó szériáját a Portland, mely pont a játéknap előtt még nyugati éllovasnak számító Oklahoma City otthonába látogatott. Az este végére azonban már a Portland ülhetett a nyugati főcsoport csúcsára. LaMarcus Aldridge 30 ponttal és 8 lepattanóval járult hozzá az idegenbeli sikerhez, de mellette még négy portlandi játékos is 10 pont fölött zárta az estét. A hazaiak részéről Harden és Westbrook 23, illetve 22 pontos teljesítménnyel rukkoltak elő, de Durant is közel járt a 20-hoz a maga 19 pontjával, azonban a második félidőre a Portland védelme alaposan redukálta a Thunder dobásainak hatékonyságát és ezzel a ponttermelést is. Míg az első két negyedben majd minden második dobásuk pontot eredményezett (51%), addig a folytatásban csupán 13 kísérletük volt eredményes a 38 próbálkozásból. A Portland az egyetlen csapat nyugaton, mely még nem vesztett két alkalommal.

Al Jefferson kifejezetten örült annak, hogy a Milwaukee Bucks ausztrál centere, Andrew Bogut hiányozni fog a mérkőzésről. Az ausztrál játékos eddigi találkozóikon mindig megkeserítette Jefferson életét, azonban a hazaiak centere most kihasználta Bogut hiányát, és 26 ponttal, valamint 10 lepattanóval zárt, mely teljesítmény a győzelemig repítette a Utah Jazzt. Drew Gooden igyekezett pótolni a Bogut által hátrahagyott űrt, és derekasan helytállt: 24 pontja mellé 12 lepattanót is összeszedett, azonban csapattársai nem tudtak felnőni az ő teljesítményéhez. A Jazz 85-73-ra diadalmaskodott, és zsinórban második győzelmével 50%-osra javította mérlegét (3-3).

A játéknap utolsó találkozóján a Lakers a Houston Rockets csapatával ütközött meg, és a hazaiak részéről nem akármilyen teljesítménnyel állt elő Kobe Bryant, illetve Andrew Bynum. Bryant 37 pontot dobott, Bynum pedig életében először ért el 20-as dupla-duplát: 21 pontja mellé 22 lepattanót is sikerült összeszednie. A harmadik negyed után a Lakers még hátrányban volt, azonban az utolsó játékrészt alaposan megnyomták a hazaiak, és 32-24-re nyerve a negyedet a győzelmet is megkaparintották. 108-99-es diadalával a Lakers ismét 50% fölé lépett, csütörtökön pedig a főcsoportelső Portlandhez látogatva javíthatnak az eddig gyenge idegenbeli mérlegükön Bryanték.

A keddi játéknap 10 legszebb jelenete

NBA
10. játéknap
Cleveland Cavaliers-Charlotte Bobcats 115-101
Chicago Bulls-Atlanta Hawks 76-74
Memphis Grizzlies-Sacramento Kings 113-96
Oklahoma City-Portland Trail Blazers 93-103
Utah Jazz-Milwaukee Bucks 85-73
Los Angeles Lakers-Houston Rockets 108-99