Korcsolyázás

Tizennyolc ország versenyzői vesznek részt a budapesti Gyorskorcsolya Eb-n

  • MTI
megosztom

Tizennyolc ország közel nyolcvan versenyzője érkezik Budapestre, a gyorskorcsolyázók e hét végi Európa-bajnokságára, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendeznek meg.

Tizennyolc ország közel nyolcvan versenyzője érkezik a budapesti Eb-re, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendeznek meg.Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szervezők, akik 3000-3500 fős közönségre számítanak, szeretnék, ha minél több magyar néző is kilátogatna a századfordulós építészeti stílusát megtartott, ugyanakkor modern technológiával felújított színhelyre.
   
"Ennél régebben épült, ugyanakkor ennyire új pálya sehol máshol nincs a világon" - mondta Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) és a szervezőbizottság elnöke. "Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a megújult műjég felavatására, mint egy gyorskorcsolya Eb."
   
Sallak György, a MOKSZ főtitkára, a szervezőbizottság ügyvezetője azt mondta, 2001-ben még 17 centiméter volt a pálya egyik és másik oldala között a szintkülönbség, amely a felújítást követően 1,5 cm-re csökkent.
   
"A MOKSZ a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség alapítói közé tartozik, s mint ilyen, élvezve az ISU támogatását, minden szakág versenyzőinek szeretné megadni a lehetőséget, hogy hazai környezetben vehessenek részt Eb-n vagy világbajnokságon" - mondta az MTI kérdésére a főtitkár. "Jövőre rövidpályás gyorskorcsolya vb-t, 2014-ben műkorcsolya és jégtánc Eb-t rendezünk. Mindemellett a Városligeti Műjégpálya a sportág egyik bölcsője, ennél fogva nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szövetség is kiemelt figyelmet fordít rá, ennek is köszönhető, hogy most gyorskorcsolya Eb-t rendezhetünk."
   
A péntek délutáni megnyitó után a női 500 és 3000 méteres számokat bonyolítják le, majd szombaton és vasárnap déltől már a férfiak is versenyeznek.
   
A kontinensviadalon elindul többek között a férfi címvédő, orosz Ivan Skobrev és a női Európa-bajnok cseh Martina Sablikova, valamint az olimpiai bajnok holland Sven Kramer, illetve honfitársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Ireen Wüst. Az Eb egyetlen hazai indulója a hatszoros magyar bajnok Tóth Ágota.
   
"Köszönettel tartozom a magyar szövetségnek azért, mert segítségükkel Németországban, nagyszerű körülmények között készülhettem, ennek is köszönhető, hogy sikerült megszereznem az indulási jogot az Eb-re" - fogalmazott a 24 éves Tóth. "Nagyon boldog vagyok, hogy hazai környezetben versenyezhetek, igyekszem a lehető legjobb eredményt elérni, ugyanakkor az esélylatolgatást nem szeretem, már csak azért sem, mert jelenleg még nem vagyok a kontinens legjobbjaival azonos felkészültségi szinten."
   
Az m1 mindhárom nap két-két alkalommal jelentkezik élőben a Városligeti Műjégpályáról. Az egy napra szóló jegy 5000 forintba kerül, és ehhez négy darab, közönségkorcsolyázásra jogosító belépő jár.

Az Európa-bajnokság programja:
péntek:
megnyitó 15:10 ó
női 500 m 16 ó
női 3000 m 16:45 ó
szombat:
férfi 500 m 12 ó
női 1500 m 12:50 ó
férfi 5000 m 13:55 ó
vasárnap:
férfi 1500 m 12 ó
női 5000 m 13 ó
férfi 10000 m 14:35 ó
megosztom