NBA

Nincs már hibátlan csapat az NBA-ben

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 9. játéknapjáig kellett várni arra, hogy minden csapat elveszítse veretlenségét. Kedden hajnalban pályára lépett a Miami Heat és az Oklahoma City Thunder is, azonban mindkét eddig hibátlan együttes kikapott soros ellenfelétől. És a meglepetéseknek ezzel még nincs vége, lássuk mi történt kedd hajnalban!

A nap nyitómeccsét Phoenixben rendezték, ahol Grant Hillék szokatlanul korai időpontban (magyar idő szerint 21:30) fogadták a David Lee-t nélkülöző Golden State Warriorst. A mérkőzés állása egészen az utolsó negyed közepéig szorosan alakult, azonban ekkor Nashék egy 11-3-as rohanást indítottak Ellisékkel szemben, ezzel eldöntve az összecsapást. Érdekesség, hogy a két csapat utolsó 14 phoenixi mérkőzéséből mindegyiket megnyerte a Suns.

Két napon belül kétszer találkozott egymással a Washington és Boston, a Celtics pedig kettős győzelmet aratott a Wizards fölött. A legjobb bostoni játékos Ray Allen volt 27 ponttal, míg a Washingtonban az egész eddigi szezon során látványosan szenvedő Andray Blatche 28 pontot süllyesztett el az ellenfél gyűrűjében.

A papírformának megfelelően ismét kikapott a New Jersey Nets, ezúttal az Indiana Pacers hagyta el győztesen az Izod Center épületét. A hazaiaknál az európai kitérője ellenére eddig formán kívül játszó Deron Williams 22 pontig jutott, az újonc Marshon Brooks 21 pontot ért el. A Pacersnél öten jutottak legalább 10 pontig.

Az Amare Stoudemire nélkül felálló New York Knicks hazai pályán a Toronto Raptorstól kapott ki 90-85-re. Carmelo Anthony 35 pontot és 11 lepattanót szerzett, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a Stud nélkül láthatóan szenvedő Knicks megverje a gyengécske Raptorst. A kanadaiak legjobbja a 21 pontig jutó Andrea Bargnani volt, az olasz ezzel zsinórban negyedik mérkőzésén lépte át a 20 pontos határt.

A nap legnagyobb meglepetését a Miami-Atlanta összecsapás szolgáltatta, ugyanis Dwayne Wade-ék az első öt győztesen megvívott mérkőzés után hazai pályán 100-92-re kikaptak, a 92 dobott pont pedig a szezon eddigi legrosszabb teljesítményét jelenti a Heat számára. A Hawks legjobbja Joe Johnson volt a maga 21 pontjával, a Heatnél James 28 egységig jutott, azonban Wade 17 mezőnykísérletéből csupán 4-et értékesített, ezzel idénybeli második legrosszabb produkcióját (12 pont) nyújtotta a klasszis dobóhátvéd.

Larry Drew, az Atlanta vezetőedzője így kommentálta a győzelmet: "Kicsit lassan kezdtünk, eleinte túl lazán védekeztünk. Megengedtük nekik, hogy a palánkhoz vezessék a labdát, nem erőszakoltunk ki nehéz dobásokat. Ekkor időt kértem, és tudattam a srácokkal, hogy mi a helyzet."

A játéknap legszebb támadását LeBron James egy látványos zsákolással fejezte be

A meglepetések sora még nem ért véget, ugyanis az Orlando Detroitba látogatott, ahol Howardék 89-78-ra kaptak ki. A nemrég még önbizalomhiánnyal küszködő Ben Gordon 26 pontot dobott, ellenben az Orlando oldalán nem akadt olyan játékos, aki ezt a produkciót felül tudta volna múlni. A Magic legjobbja a kipontozódott Dwight Howard volt 19 egységgel.

De ezzel még nem volt vége a váratlan eseményeknek: a San Antonio Spurs Minnesotában szenvedett 106-96-os vereséget. A meccset végig uraló T’Wolves legjobbja a dupla-dupláig jutó Kevin Love volt (24 pont, 15 lepattanó). A Minnesota együttesére érdemes lesz odafigyelni, ugyanis két napon belül két óriási skalpot gyűjtött be: hétfőn a címvédő Dallast, kedden pedig a Spurst verte nagyon simán.

Rick Adelman, a Minnesota vezetőedzője így nyilatkozott a győzelem után: „Ez egy nagyon komoly eredmény számunkra… Az első negyedben nagyon jók voltunk támadásban, szépen járattuk a labdát. Az első félidőben 66 pontot szereztünk… de ez csak az érem egyik oldala, hiszen emellett nagyon sok pontot kaptunk. A második félidőben szépen kontrolláltuk a tempót, védekezésben feljavultunk, ellenben a támadásaink ugyanolyan eredményesek voltak.”

A Miami mellett az Oklahoma is elveszítette veretlenségétA Miami mellett az Oklahoma is elveszítette veretlenségét, Kevin Duranték Dallasban kaptak ki 100-87-re. A Mavs legjobbja ismét Dirk Nowitzki volt, a német erőcsatár jó szokásához híven nem kímélte az Oklahomát, klasszishoz méltóan 26 pontot szerzett. Fontos kiemelni a texasiak kispadját: a Carter-Odom-Terry-Mahinmi kvartett 47 ponttal járult hozzá csapatuk sikeréhez. Ugyancsak a címvédőhöz kapcsolódó hír, hogy a mérkőzés előtt Mark Cuban tulajdonos bejelentette, hogy az együttes hétfőn látogatja meg Barack Obamát, ezzel sort kerítve az aktuális bajnokcsapat Fehér Ház-beli látogatására.

Nené nélkül győzte le a Milwaukee-t a Denver Nuggets. A brazil center egy lábsérülés miatt hagyta ki a mérkőzést, ennek ellenére csapata 91-86-os győzelmet aratott. A Bucksban Stephen Jackson 17 pontot termelt, a Denver oldalán pedig Danilo Gallinari jutott 21 egységig. Természetesen megint nem mehetünk el szó nélkül Al Harrington teljesítménye mellett, ugyanis a sokak által már réges-rég elfeledett erőcsatár ma is figyelemre méltó 17 pontot szerzett, ezzel idén már 15.4 pontot és 6.4 lepattanót átlagol a 31 éves játékos. Csak emlékeztetőül: tavaly Lamar Odom 14.4 ponttal és 8.7 lepattanóval lett Az Év Legjobb Hatodik Embere.

A 9. játéknap zárómérkőzésén a Utah Jazz fogadta a New Orleans Hornetset. A várakozásoknak megfelelően szoros mérkőzésen, 94-90-re nyert a Jazz. A hazaiaknál Al Jefferson 21 pontig jutott, a vendégek legjobbja pedig az a Jarrett Jack volt, aki 27 egységet rámolt be a Jazz gyűrűjébe.

A játéknap nap tíz legszebb jelenete

NBA, alapszakasz, 9. játéknap:
Phoenix-Golden State 102-91
Boston-Washington 100-92
New Jersey-Indiana 94-108
New York-Toronto 85-90
Miami-Atlanta 92-100
Detroit-Orlando 89-78
Minnesota-San Antonio 106-96
Dallas-Oklahoma 100-87
Denver-Milwaukee 91-86
Utah-New Orleans 94-90