Darts-vb

Lewis - Hamilton párosítás a vb-döntőben

  • VNA

A címvédő Adrian Lewis mellett Andy Hamilton jutott el a PDC darts világbajnokság londoni döntőjébe.

A cím láttám felületes olvasóink akár Forma-1-es hírre is gyanakodhattak, ezúttal azonban nem az „Ezüst Nyíl”- csapatban szereplő brit versenyzőről lesz szó. Sokkal inkább a dartsban használt nyilakról, amelyeket újév napján is intenzíven használták a londoni Alexandra Palace-ban, az idei PDC (Professional Darts Corporation) világbajnokság helyszínén. A vasárnapi elődöntőkben izgalmasan alakultak a dolgok, mindkét párosítás csak döntő játszmával ért véget.

A világbajnoki címvédő Adrian „Jackpot” Lewis lesz a hétfő esti finálé egyik résztvevője, aki kifejezetten nehéz helyzetben volt James Wade ellen. A klímaberendezés hibája miatt húsz percre megszakított mérkőzésen aztán Lewis 1-5-ös hátrányról fordított és végül 6-5-re legyőzte ellenfelét. Ellenfelének a nyolcadik szettben volt egy nyila a győzelemért is, de azt nem tudta pontosan megdobni, az akkor szinte biztosnak tűnő döntős szereplés pedig elúszott számára. „Talán ez életem egyik legnagyobb győzelme. Mostantól már nem akarom átengedni másnak a trófeát” - mondta Lewis a drámai találkozó után.

Adrian Lewisnak maradt esélye a világbajnoki cím megvédésére
A másik ág a 15-szörös világbajnok Phil Taylor korai kiesése miatt nyitottá vált, így az elődöntőben Andy Hamilton ellenfele az ausztrál Simon Whitlock volt. A „The Hammer” (a kalapács) becenévvel illetett Hamilton remekül kezdte a mérkőzést, 3-1-es vezetése után azonban a jellegzetes szakáll-kompozíciót viselő 42 éves ausztrál is összeszedte magát (3-3), sőt annyira belelendült, hogy 5-3-ra  vezetett. Hamilton azonban nem adta fel és Lewishoz hasonlóan ő is megfordította a találkozót, 6-5-ös sikerével pedig életében először jutott be a PDC világbajnokság döntőjébe. Érdekesség, hogy Whitlock háromnyilas átlaga (98,62) jobb volt végül, mint Hamiltoné (95,61), de így is a befejezéseknél (a duplák megdobásánál) biztosabb kezű angol játékos jutott tovább a hétfőn este 21.15-kor kezdődő, hét nyert szettig tartó döntőbe.