NBA

Először nyert a címvédő Dallas Mavericks

  • Molnár Dávid

Az NBA hatodik játéknapja igen mozgalmasra sikeredett, hiszen 11 mérkőzést rendeztek meg, melyek során pályára lépett a címvédő Dallas, a veretlen Miami-Atlanta-Indiana trió, melynek tagjai folytatták pompás szezonkezdetüket. A Boston végre győzelemnek örvendhetett, ahogy a Phoenix is bezsebelte idegenben első sikerét a szezonban.

Andrea Bargnani ismét magára vette a Raptors vezérének címét, és 30 pontot gyűjtött össze a Dallas Mavericks ellen, de ma sem volt elég ez a ponterős teljesítmény a győzelemhez. Bár a harmadik harmadban egy 17-2-es időszaknak köszönhetően még vezettek a kanadaiak 68-61-re, a harmadot dallasi csattanó zárta, mely során Nowitzkiék 16 pontot dobtak 2 ellenében, és visszavették a vezetést. A meccs hátralévő részében a Raptors már nem tudott 5 ponton belül kerülni, és a Dallas végre fellégezhetett: 1969/70-es Boston Celtics után nem ők lettek az első címvédők, akik 0-4-gyel kezdték meg a szezont.

Nowitzkiék nyertek

Az Atlanta Hawks másodjára is 100 pont fölé jutott a New Jersey Nets ellen, ami ezúttal is győzelemmel zárult, csakúgy mint az Atlanta szezonnyitóján New Jerseyben. A Hawksnak ez volt zsinórban harmadik győzelme, mely sorozattal még veretlenek a frissen indult csonka idényben, míg a Nets a Lakers elleni diadal óta nem tudott győztesen elhagyni pályát. A hazaiaknál Jeff Teague és Joe Johnson tűntek ki 22, illetve 21 ponttal, a vendégeknél Deron Williams 23 egységgel zárt.
LeBron James 27. szülinapjára 34 ponttal, 10 assziszttal és 8 lepattanóval lepte meg csapattársait, azonban kellett Dwayne Wade is ahhoz, hogy a szülinapi ünneplést ne rontsa el a Minnesota Timberwolves. 4.6 másodperccel a vége előtt szerzett pontjai az utolsó pillanatban hozták meg a győzelmet a Miami számára, akik így az Atlanta Hawkshoz hasonlóan veretlenek, igaz az ő szériájuk már 4 meccs óta tart, és ezzel vezetik a keleti főcsoportot.

Már a második mérkőzése ráadásba torkollott az Indiana Pacersnek, azonban Danny Granger tett róla, hogy a vendégek húzzák a rövidebbet. Granger 22 pontjából 9 a hosszabbításban esett, azonban a találkozó legeredményesebbje Roy Hibbert lett, aki dupla-duplával (17 pont, 13 lepattanó) járult hozzá a csapata sikeréhez. Az Indiana eddigi két meccsén 40% alatt dobálta a pontokat, de eddig nem tűnik úgy, hogy hat a tavalyi átok: az előző idényben mind a 19 mérkőzésüket elvesztették, amikor ennyire pontatlanul dobálták a labdát.

Jermaine O’Neal vezette győzelemre az eddig nyeretlen Boston Celticst. A játékost kritikák érték az elmúlt három mérkőzésen mutatott passzív játéka miatt, azonban most sikerült magához ragadnia a stafétabotot, és 19 pontjával nagyban kisegítette a Bostont, hogy elkerülje a ’69/70-es előd csúf, 0-4-es szezonkezdését. A találkozó menete a harmadik negyedben fordult nagyot, amit a Celtics 36-21-re nyert. Ezt követően legfeljebb 11 pontra voltak képesek megközelíteni a Detroit Pistons játékosai a hazaiakat, és a végeredmény is ekkora különbséggel zárult.
Dwight Howard élete egyik legnagyobb meccsén van túl. Az Orlando Magic sztárja 20 ponttal, 24 lepattanóval, 4 assziszttal és 4 blokkolással emelkedett ki az egész mezőny közül. A vendégeknél még Ryan Anderson 23 pontja is csak rátett egy lapáttal a hazaiak szenvedésére, de az igazán nagy fegyverténynek az bizonyult, hogy öten is 10 pont fölött zártak a Magicből. Az elbukott szezonnyitó óta ez volt az Orlando harmadik győzelme zsinórban.

NBA 6. játéknap
Charlotte Bobcats – Orlando Magic 79-100
Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 98-91 h.u.
Atlanta Hawks – New Jersey Nets 105-98
Boston Celtics – Detroit Pistons 96-85
Minnesota Timberwolves – Miami Heat 101-103
New Orleans Hornets – Phoenix Sun 93-78
Memphis Grizzlies – Houston Rockets 113-93
Milwaukee Bucks – Washington Wizards 102-81
Dallas Mavericks – Toronto Raptors 99-86
Utah Jazz – Philadelphia 76ers 102-99
Los Angeles Clippers – Chicago Bulls 101-114