Utánpótlás

Akadémia, ahol cél, hogy jól érezzék magukat a fiatal tehetségek

Napjainkban gombamód szaporodnak a labdarúgó akadémiák, ugyanakkor érdekes egy olyan egyesülettel is közelebbről megismerkedni, amely már régebb óta működik.

A Budakeszi Labdarúgó Akadémia növendékei 2007-ben

Budakeszi Labdarúgó Akadémia

Alapítás éve: 2005
Cím: 2092 Budakeszi, Márity L. u.
Telefonszám: 06-30-9287697
E-mail: info@blafootball.hu
Honlap: http://blafootball.hu
2005-ben, amikor megalakult a Budakeszi Labdarúgó Akadémia, még egyáltalán nem voltak elterjedtek ezek az intézmények. „Megtévesztő az „akadémia” szó , ugyanis akármerre jár az ember a világ különböző részein, akadémia név alatt mást és mást értenek. Mi az elnevezést egy szakmai program alapján alkottuk meg, és így lett bejegyezve egyesületi formában. Szerettünk volna megfelelő feltételeket biztosítani a helyben élő és tanuló gyerekeknek, akik szeretik a labdarúgást. Nem elsősorban elitképzést szeretnénk megvalósítani, ebben alapvetően eltérünk a Magyarországon akadémia néven nyilvántartott intézményektől. Nálunk a legfontosabb, hogy a gyerekek meg tudják teremteni maguknak a tanulásnak, a sportnak és a családi életnek az egységét” - fogalmazott Kiss Baranyi Sándor, a Budakeszi Labdarúgó Akadémia alapítója.

Az alapításakor egy olyan szakmai programot teremtettek, amelyben egyrészt jól érzik magukat az itt sportoló gyerekek, másrészt azok a tehetségek, akik a nagy tömegből kiemelkednek, megfelelően tudnak fejlődni. A struktúra azóta kiépült, megvan a megfelelő létszám, a foglalkoztatás menete, ami az előrelépést biztosítja. A 2005-ös első korosztály, a most 19-20 éves fiatalok négy éve már a felnőtt bajnokságban is szerepelnek, így aki a gyerekek közül felnőttkorában is szeretne futballozni, az kulturált, rendezett keretek között ezt megteheti. A fiatalok erejét mutatja, hogy két év alatt két osztályt ugrottak felfelé, jelenleg a BLSZ másodosztályban szerepelnek. Ez az alattuk jövő korosztályoknak, akik nem kerülnek el az elitképzésbe, de fejlődésük során elértek egy bizonyos pontig, jó színtér lesz a felnőtt pályafutásukhoz.

A Budakeszi Labdarúgó Akadémia kapcsolatai kiterjedtek, minden olyan intézménnyel és sportszervezettel remek viszonyt ápolnak, akik az elitképzésben érdekeltek. Annak ellenére, hogy nekik nem ez az elsődleges céljuk, van már magyar utánpótlás válogatott játékosuk, Erdős Gábor az U-15-ös korosztályban mutatkozott be a nemzeti válogatottban. Az egyesület összesen több mint 200 gyereket foglalkoztat. Az alsóbb korosztályokban teljesen nyílt az Akadémia, aki szeretne mozogni, természetesen korlátolt keretek között, szívesen látják. A felsőbb korcsoportokban viszont szükséges differenciálni, ezt 10 éves korban kezdik meg, a foglalkoztatás során szerzett mért és szubjektív tapasztalatok alapján. Az első lépés, hogy a gyorsan játszókat különválasztják a lassan játszóktól, így biztosítva minden játékos számára, hogy élmény maradjon a foglalkozás. Mire felnőttkorba érnek a labdarúgók, már sok minden eldől, ugyanakkor újabb feladat az Akadémia számára, hogy a különféle korosztályos focistáknak hogyan tudnak lehetőséget biztosítani, hogy megmaradhassanak a labdarúgás mellett. Emellett azt a tényezőt is figyelembe kell venni, hogy akik képesek magas színvonalon játszani, azoknak a fejlődését ne gátolja semmi.

„Küldetésnek fogom fel, amit csinálunk. Alapvetően az én fejemből pattant ki az egyesület megalapításának gondolata. Olyan fiatal edzőkollégákkal szerettem volna magam körülvenni, akiknek a szakmai tevékenysége még formálható, vállalva ennek a pozitív és a negatív kockázatát is. Már kialakult rossz szokásokat nehezebb megváltoztatni, mint megtanítani valakit aszerint dolgozni, ahogy azt a szakmai programunk elvárja. Sportmenedzser, testnevelő tanári szakon végeztem az egyetemen, A-licences edzői végzettséggel rendelkezem, de folyamatosan képezem magam, rendszeresen részt veszek külföldi szakmai utakon is”- mesélte Kiss Baranyi Sándor.

Az Akadémia szakvezetői tanári állásuk vagy egyetemi tanulmányaik mellett tartanak edzést délutánonként, de a lényeg, hogy elhivatottak és nem egyfajta pénzkeresetnek tekintik munkájukat.

Az U-7-es korosztálynak heti két edzése van, ugyanúgy, ahogy az U-8 és az U-9-es csapatoknak is. Az U-10 és az U-11-es korosztályoknál pedig már három edzés van egy héten. Az előbb említett korosztályok még nem nagypályán játszanak, viszont az 12-13 évesek már igen, nekik a heti három edzés mellet egy úszóedzésük is van, ahol a törzsizmok megmozgatása és a gerinc stabilitásának megerősítése a cél. Az U-14-es csapattól felfelé pedig hetente négy edzéssel készülnek a fiatalok, ugyanis az Akadémia fontosnak tartja, hogy a gyerekeknek legyen legalább egy szabad napjuk a héten, amikor az egyéb elfoglaltságaikat vagy más hobbijukat űzhetik.

A Budakeszi Sporttelep, ahol az Akadémia növendékei edzenek, önkormányzati tulajdonban van, de a fűnyíráson át a vonalfestésen keresztül az utolsó izzóig mindent az egyesület fizet, tehát fenn is kell tartania a használt területet. A csapatnak a center- és az edzőpálya mellett már egy műfüves pálya is a rendelkezésére áll. Mint egyesület, természetesen a gyerekek szülei által befizetett tagdíjakból tartják fent magukat, ezen kívül minden olyan lehetőséget megragadnak, ahol némi bevételhez lehet jutni, bár az utóbbi években ez nem jelentett jelentős forrást a klub számára. A Budakeszi Önkormányzat korábban a Sport Alapon keresztül tudott minimális támogatást adni, de jelen pillanatban erre nincs lehetősége. Mivel a szponzorok sem tolonganak manapság az egyesületek körül, Kiss Baranyi Sándor nem titkolja, rengeteg saját tőkét igényelt az, hogy idáig eljussanak, ahol most tartanak. Ugyanakkor bizakodó a sportfinanszírozásban és a labdarúgásban mutatkozó kormányzati lépések miatt, úgy reméli, ebből Budakeszin is profitálhatnak.

„Minden nap különleges élmény 210 gyerek között élni, mentálisan feltöltődve tudunk hazamenni a nap végén. A hétköznapok edzései, mérkőzései mellett gyakran ellátogatunk partneregyesületeinkhez, már hosszú idő óta remek viszonyt ápolunk a német FC Viktoria Backnanggal, testvérvárosunk, a Lich csapatával, de a francia Leers-nél is vendégeskedtünk már. Ez remek alkalom a tapasztalatszerzésre, de szép sikereket is fel tudunk mutatni, a ’97-es korosztályunk tavaly második helyet szerzett Stuttgartban egy nemzetközi tornán” - mesélt a csapat külföldi kapcsolatairól az Akadémia vezetője.

Jól látható, ha akadémiákról beszélünk, nem csak azokra az intézményekre kell gondolnunk, ahol folyamatosan termelik ki a játékosokat a magyar vagy külföldi felsőbb osztályokba, hanem például Budakeszire is, ahol minden gyereknek lehetőséget teremtenek arra, hogy jól érezze magát, a tehetség ugyanakkor itt is utat tud törni magának.