Premier League előzetes

A Manchester United az élen szilveszterezhet

  • DA

Beindul nagyüzem az angol labdarúgó-bajnokságban, ugyanis öt napon belül két fordulót is lebonyolítanak a szigetországban. A címvédő Manchester United az év utolsó napján a Blackburn Roverst fogadja.

Manchester United-Blackburn Rovers 13:45
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 1
A United az élen zárhatja az évet, ha pontot szerez a Blackburn ellen, és mivel a Rovers az utolsó helyen áll a Premier League-ben, és 2005-ben tudott utoljára diadalmaskodni az Old Traffordon, a Vörös Ördögök sikere egyértelműnek tűnik. Dimitar Berbatov hétfőn a Wigan ellen triplázott, míg tavaly novemberben mesterötöst ért a Blackburn ellen, így a hétfőn pihenő Wayne Rooney éktársaként minden bizonnyal bizalmat szavaz neki Ferguson.

Sir Alex csapatát egyre aggasztóbb sérüléshullám sújtja, a Rio Ferdinand és Phil Jones visszatérhet a védelembe, de Jonny Evans biztosan hiányozni fog, ahogyan Anderson, Tom Cleverley, Michael Owen, Darren Fletcher, Ashley Young és Nemanja Vidics sem elérhető, Chris Smalling pedig mandulagyulladással küzd.

Az állását egyelőre őrző Steve Kean David Hoilettel és Paul Robinsonnal nem számolhat. A kék-fehérek három vereség után pontot szereztek az előző körben a Liverpool otthonában, de míg a Vörösök sorozatban botlanak a maguknál gyengébb ellenfelek ellen, az Old Traffordon eddig csak a Manchester City tudta meghódoltatni a címvédőt.

A találkozó Ferguson 70. születésnapjára esik, játékosai pedig látványos köszöntésre készülnek. A United elmúlt hetekben mutatott formája alapján (az utóbbi öt fordulóban öt győzelem, 17-2-es gólkülönbséggel) erre minden esély megvan. Májusban egyébként "csak" ikszelt az MU Blackburnben, de az az egy pont akkor a klub 19. bajnoki címét jelentette.

Az első helyen szilveszterezhetnek Giggsék

Arsenal-QPR 16:00
Tv: Digi Sport Plusz
Hathárom-tipp: 1

15 év után csap össze ismét a két csapat, ráadásul Paddy Kenny kapusnak és a Queens Park védelmének parázs rohamokra kell felkészülnie az Ágyúsok részéről, ugyanis Robin van Persie két találatra van attól hogy beállítsa, háromra, hogy megdöntse Alan Shearer egy naptári évre vonatkozó Premier League gólrekordját (36), társai alighanem minden labdával a holland csatárt fogják keresni.

Kedden a Wolves ellen meglepetésre csak ikszelt az Arsenal az Emiratesben, de most győzelem, és a Chelsea pontvesztése esetén a negyedik helyen találná magát a táblázaton.

A hazaiaknál a Wolverhampton ellen gyomorfájdalom miatt hiányzó Theo Walcott visszatér a támadósorba, a vendégeknél Armand Traore és Jay Bothroyd egykori klubja ellen bizonyítana.

Érdekesség, hogy a felek eddig mindössze nyolcszor találkoztak a Premier League-ben, és ebből csak egy mérkőzést nyertek meg az Ágyúsok.

Chelsea-Aston Villa 16:00 T
v: Digi Sport
Hathárom-tipp: x

A londoniak sorozatban három döntetlenen vannak túl, ami egyben szinte biztosan a bajnoki álmokról szőtt búcsút is jelenti, míg a Villa idén mindössze egyszer tudott győzni idegenben. A statisztikák fényében ugyanakkor gólgazdag mérkőzés várható, az utóbbi négy bajnoki összecsapáson 17 gól született. Az Aston Villa legutóbb 2003-ben diadalmaskodott a Stamford Bridge-en, Alex McLeish menedzser viszont tudhatja a siker receptjét, tavaly a Briminghammel legyőzte a Chelsea-t.

A Villa egyébként minden más csapatnál többször, nyolcszor ikszelt eddig, legutóbb hétfőn a Stoke otthonában.

A Kékeknél José Bosingwa megsérült a Fulham ellen, valószínűleg nem játszhat, Paulo Ferreira helyettesítheti. Mivel vészesen közeledik az Afrika-kupa, és vele Didier Droga kiesése, elképzelhető, hogy Fernando Torres a kezdőcsapatban kap helyet az Oroszlánok ellen. A vendégeknél Emile Heskey játéka kérdéses, de Darren Bent felépült combsérüléséből.

Swansea-Tottenham 16:00 Hathárom-tipp: 2

A Norwich után újabb újonchoz látogat a Spurs. A Hattyúk a Liberty Stadionban csak egyszer kaptak ki, de az utóbbi nyolc fordulóban győzni is csak egyszer tudtak, míg a Tottenham siker estén a klubtörténelem legjobb idegenbeli győzelmi mérlegét mutathatná fel (7 idegenbeli fellépésen győzelem, már 19 forduló után) .A két csapat mindössze négyszer meccselt eddig egymással, a Swansea és a Tottenham is kétszer-kétszer hagyta el győztesen a gyepet, egyaránt hazai környezetben.

Érdekesség, hogy a Spurs egyik legfényesebb csillaga, a walesi Gareth Bale a londoniak mezében először fog walesi klub ellen pályára lépni. Bale és Adebayor egészen különleges párost alkot a Premier League-ben, ketten együtt 16 találatnál járnak (6 és 9), és ötször adtak egymásnak gólpasszt (4, illetve 1).

A hazaiaknál Neil Taylor és Angel Rangel, míg a vendégeknél Luka Modric és Younes Kaboul játéka kérdéses, de Emmanuel Adebayor és Rafael van der Vaart sincs százszázalékos állapotban.

Premier League, 19. forduló:
A szombati program:
Manchester United-Blackburn Rovers 13:45
Arsenal-Queens Park Rangers 16:00
Bolton Wanderers-Wolverhampton 16:00
Chelsea-Aston Villa 16:00
Norwich City-Fulham 16:00
Stoke City-Wigan Athletic 16:00
Swansea City-Tottenham Hotspur 16:00
Pénteken játszották:
Liverpool-Newcastle United
Vasárnap:
West Bromwich Albion-Everton 13:30
Sunderland-Manchester City 16:00