Síugró Négysáncverseny

Schlieri, Kofi, Morgi vagy valaki más?

  • VNA

Az utóbbi három évben rendre osztrák ugró nyerte meg a síugrók hagyományos Négysáncversenyét. Idén is ők az esélyesek, de nincs igazán egyértelmű favorit.

A téli sportok versenyzői számára a december-január az egyik fő versenyidőszak. Sőt mi több, a síugróknál a szilveszter körüli néhány nap egyenesen az egész idény legfontosabb szakasza, ekkor rendezik meg ugyanis a hagyományos Négysáncversenyt. Az idei, immár 60. kiírásban sem szakítanak a hagyományokkal a szervezők, a négy helyszín (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen) és a lebonyolítás formája is változatlan. Az egyetlen különbség a jubileumi versenyre felajánlott pénzdíjban, a síugrásban sohasem látott egymillió svájci frankos bónuszban fedezhető fel csupán.

A Négysáncverseny mindig látványos csatákat hoz a síugróknál
A várható különleges hangulat mellett egyedi (a Világkupa versenyektől eltérő) szabályok is tartoznak az eseményhez, az 1996/97-es kiírás óta ugyanis az ún. KO-rendszer szerint bonyolítják le a versenyeket. Ennek lényege az, hogy az első sorozatban a selejtező eredménye alapján párokban ugranak a versenyzők (az első az 50.-el, a második a 49.-el és így tovább), majd a huszonöt pár győztese valamint az öt legjobb kieső (ún. lucky looser) folytathatja a második sorozatban. A Négysáncverseny végeredményébe a négy sáncon végrehajtott összes ugrás (ideális esetben nyolc) pontszáma számít bele, így aki nyerni akar összetettben, annak hibázásra nincsen lehetősége.

Az utóbbi évek eredményei alapján az osztrákokat kell a legfőbb esélyesek közé sorolni, hiszen két éve Wolfgang Loitzl, tavaly Andreas Kofler, idén pedig Thomas Morgenstern révén ők adták az összetett győztest. Ha ezt a sormintát vesszük alapul, akkor most Gregor Schlierenzauer-nek kellene következnie a sorban, akinek eddig nem volt szerencséje a Négysáncversenyekkel. Hol sérülés, hol pedig betegség hátráltatta a még mindig csak 21 éves osztrákot és bár öt alkalommal is nyert a legendás verseny sáncain, az összetett siker még várat magára. Bár igazán egyértelmű esélyes nincs, a szakértők nagyobb része rá szavaz a sorozat rajtja előtt. Idén ugyan Schlierenzauer még nem volt kirobbanó formában, de nyert versenyt (nem mellesleg már 36 Vk-sikernél tart, amivel utolérte Janne Ahonent az örökrangsorban), igaz az osztrák favoritok közül talán rajta lesz majd a legnagyobb teher.

A csütörtöki oberstdorfi selejtező legnagyobb ugrását bemutató Andreas Kofler is komoly esélyes lesz, lévén már négy versenyt nyert meg idén, ráadásul az összetett Világkupa éllovasaként érkezett a Négysáncversenyre. Stabil ugrásai vannak, pedig nyáron hátsérülés akadályozta a felkészülésben, így kevesebbet edzett, mint szeretett volna. Ki tudja, tán éppen ez segített neki. Kofler már a 2011-es versenyen is jól szerepelt, akkor azonban egy „gonosz” oldalszél Garmischban tönkretette a versenyét. Idén még nem nyert egyetlen Világkupa versenyt sem Thomas Morgenstern, de a harmadik osztrákot is fel kell sorolnunk az esélyesek között, lévén ő a címvédője a sorozatnak, ráadásul legutóbb az összetett Világkupában sem talált legyőzőre. A csütörtöki oberstdorfi edzésen kis híján orra bukott, a levegőben történő megbillenése pedig talán több volt, mint rossz előjel.

A mindig mosolygós Morgenstern persze már minden fontos címet megnyert pályafutása során, így nem lesz akkora nyomás rajta, mint például Simon Ammann-on. A négyszeres olimpiai bajnok svájci ugró nem titkoltan csak a Négysáncverseny miatt nem fejezte be még - amúgy sikerekben rendkívül gazdag - pályafutását. Lázas betegsége és a rendkívül gyengén sikerült oberstdorfi selejtező (ahol kis híján ki is esett) miatt viszont most tényleg csak a titkos esélyesek körét gyarapítja. Persze ez lehet, hogy az oberstdorfi verseny végére megváltozik…



A fenti videóban az ünnepélyes megnyitón boldogan mosolygó osztrák ugrók leginkább a németekben látják az ellenfelet, ami az utóbbi évek eredményei alapján mindenképpen bókkal ér fel Werner Schuster szövetségi kapitány emberei számára.  A szisztematikus munka azonban kezd beérni a németeknél, az előző évadban Severin Freund, idén pedig Richard Freitag is nyert már Világkupa versenyt. Kérdés az, hogy a német szurkolókban újra felfokozódó elvárások mennyiben befolyásolják őket a két német helyszínen. Ha sikeresen „túlélik” a hazai sáncokat, akkor az osztrák helyszíneken már jóval kisebb téttel ugorva meglepetést okozhatnak. Ebben a szezonban a Vk-sorozat negyedik helyén álló Richard Freitag ugrik stabilabban, de Freund is bármelyik sáncon dobogóra állhat. Nincs kizárva tehát, hogy a 2000-es évek elején Martin Schmitt és Sven Hannawald szereplése kapcsán kialakult német síugró-láz most akár újjá is éledhet. Jó előjel lehet számukra a harrachovi verseny, ahol kilenc év szünet után újra két német síugró állt a dobogón a Világkupában, hasonlóval az oberstdorfi és a garmischi szervezők látatlanban is kiegyeznének.

Négysáncverseny győztesek, akik egyetlen állomáson sem győztek
Év Név Oberstdorf Garmisch Innsbruck Bischofshofen
1998/99 Janne Ahonen (FIN) 5. 2. 2. 2.
1988/89 Risto Laakonen (FIN) 2. 3. 7. 10.
1986/87 Ernst Vettori (AUT) 7. 7. 3. 2.
1971/72 Ingolf Mork (NOR) 2. 3. 22. 4.
1970/71 Jiri Raska (TCH) 5. 2. 2. 2.
1969/70 Horst Queck (NSZK) 2. 10. 2. 4.
1955/56 Nikolaj Kamenski (SOV) 7. 4. 6. 4.
1954/55 Hemmo Silvenoinen (FIN) 2. 3. 2. 2.

 

Esélyesnek kell tekintenünk az idén stabil formát hozó és az összetett Világkupa második helyén álló norvég Anders Bardal-t is, aki rendre dobogón végzett a sorozatban. Nyertek már Négysáncversenyt úgy is, hogy valaki egyik állomáson sem tudott győzni (ld. fenti táblázat), Bardal akár ezt a koreográfiát is követheti a csúcs megközelítése felé. Idén nem nyert ugyan még egyetlen Vk-versenyt sem, de a lengyelek mégis szeretnék az összetett esélyesek között tudni Kamil Stoch-ot is. A „Malysz-utódnak” kikiáltott versenyző az előző Világkupa sorozatban bizonyított már, akkori három győzelme után most sem lepődnénk meg azon, ha megszakítaná a lengyelek rossz sorozatát a Négysáncon. Bár Adam Malysz 2001-ben megnyerte az összetettet, 2001. januári bischofshofeni sikere óta egyetlen lengyel ugrónak sem sikerült a négy legendás sánc egyikén sem győznie. Na és, hogy szerintetek ki nyer? Azt osszátok meg velünk a mellékelt szavazáson !

Az utóbbi tíz év összetett versenyének dobogósai a Négysáncversenyen
2002-2011
Év Első helyezett Második helyezett Harmadik helyezett
2011 Thomas Morgenstern (aut) Simon Ammann (sui) Tom Hilde (nor)
2010 Andreas Kofler (aut) Janne Ahonen (fin) Wolfgang Loitzl (aut)
2009 Wolfgang Loitzl (aut) Simon Ammann (sui) Gregor Schlierenzauer (aut)
2008 Janne Ahonen (fin) Thomas Morgenstern (aut) Michael Neumayer (ger)
2007 Anders Jacobsen (nor) Gregor Schlierenzauer (aut) Simon Ammann (swi)
2006 Janne Ahonen - Jakub Janda - Roar Ljökelsöy (nor)
2005 Janne Ahonen (fin) Martin Höllwarth (aut) Thomas Morgenstern (aut)
2004 Sigurd Pettersen (nor) Martin Höllwarth (aut) Peter Zonta (svn)
2003 Janne Ahonen (fin) Sven Hannawald (ger) Adam Malysz (pol)
2002 Sven Hannawald (ger) Matti Hautamäki (fin) Martin Höllwarth (aut)