Síugró Négysáncverseny

Schlierenzauer maradt versenyben az egymillió svájci frankért

  • VNA

Az osztrák Gregor Schlierenzauer nyerte a Négysáncverseny első állomását a németországi Obersdorfban.

A heves havazás, valamint az erősen kavargó szél miatt 34 ugró után félbe kellett ugyan szakítani az oberstdorfi verseny első sorozatát, de a zsűri döntésének értelmében végül nem elhalasztották, hanem újraindították a versenyt - az eredeti időponthoz képest majdnem két órával később. Az első sorozat után az összetett Világkupa éllovas osztrák Andreas Kofler állt az élen, de csak 0,4 ponttal fő riválisa, Gregor Schlierenzauer előtt. Az első ugrások után az első öt helyezett hét ponton belül volt, így maradt még izgalom bőven a folytatásra is. A második sorozat legjobb ugrását (137,5 méter) aztán Schlierenzauer mutatta be, aki ezzel átvette a vezetést és egyben a versenyt is megnyerte. Kofler ugyan szintén nagyot ugrott, de a levegőben megbillent és végül nagy szerencsével maradt talpon - igaz a második helyet így is megszerezte az újraindítás miatt végül három és fél óráig tartó versenyen.

Schlierenzauer nagyot ugrott másodszorra, így győzött Oberstdorfban

Ezzel a sikerével Schlierenzauer hatodszor tudott nyerni a Négysáncverseny állomásainak versenyén és már csak ő maradt versenyben a szervezők által felajánlott egymillió svájci frankos pénzdíjért. Ez abban az esetben járna neki, ha a további három állomáson (Garmish-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen) is győzni tudna. A 21 esztendős osztrák ugró 2006 után másodszor nyert Oberstdorfban, sikerével ráadásul komoly előnyt (18,1 pont) is kialakított az első verseny után, ami azért is fontos, mert a Négysáncversenyen nem a helyezések, hanem az elért pontszámokat összegezve alakul ki a végeredmény. A hármas osztrák sikerhez a most is stabilan ugró címvédő, Thomas Morgenstern járult hozzá. Érdekesség, hogy a legutóbbi két évben (2010 - Kofler, 2011- Morgenstern) is az oberstdorfi győztes lett végül a Négysáncverseny bajnoka is.

Remekül sikerült a második sorozata az előzetesen az egyik favoritnak gondolt norvég Anders Bardalnak, aki a 12. helyről jött fel végül a hatodikra. A verseny krónikájához tartozik, hogy a végül a huszadik helyen végző norvég Tom Hilde az érkezést követően bukott, hordágyon vitték el, de sérülésének komolyságáról egyelőre nincsenek konkrét információk. A síugró Négysáncverseny szombaton a garmischi selejtezővel folytatódik, majd vasárnap jön a második németországi verseny, a jól megszokott újévi viadal Garmisch-Partenkirchenben.

Síugró Négysáncverseny - Oberstdorf (GER)
végeredmény és egyben az összetett állása:
1. Gregor Schlierenzauer (osztrák) (133,0 - 137,5 m) 283,3 pont
2. Andreas Kofler (osztrák) (131,0 - 133,5 m) 265,2 pont
3. Thomas Morgenstern (osztrák) (128,0 - 128,5 m) 264,3 pont
4. Severin Freund (német) (129,0 - 127,0) 264,0 pont
5. Ito Daiki (japán) (130,0 - 124,0 m) 262,7 pont
6. Anders Bardal (norvég) (120,5 - 131,5 m) 258,0 pont