Női jégkorong

A NOB miatt teszi le a botot az olimpiai bajnok

  • VNA

Inkább visszavonul az aktív játéktól Angela Ruggerio, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban végzett munkájára koncentráljon.

Még csupán 31 esztendős, de a női jégkorong sportban így is legendának számít az amerikai Angela Ruggerio. A Harvard Egyetemen nevelkedett játékos annak idején 18 esztendősen volt tagja a Naganóban olimpiai bajnokságot nyert amerikai csapatnak, majd két további ezüst- (2002, 2010) és egy bronzéremmel (2006) tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét. Az amerikai válogatottban töltött másfél évtizedes pályafutása során emellett tíz világbajnokságon is szerepelt, melyek közül a legemlékezetesebb a 2005-ös torna volt, ahol a döntőben a szétlövés mindent eldöntő találata az ő nevéhez fűződött.

Angela Rugggerio olimpiai bajnok jégkorongosként került be a testületbe
„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az amerikai válogatottban játszhattam az elmúlt 16 évben. Most viszont már a civil karrieremmel szeretnék foglalkozni, amely a sportolók képviseletéről szól a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban” - mondta Ruggerio, aki 67 gólja mellett 141 gólpasszt jegyez a nemzeti csapatban. Az amerikai jégkorongozót a vancouveri olimpia idején a brit skeletonossal, Adam Pengilly-vel (a fenti képen jobbra) együtt választották be a NOB-tagok sorába. Ruggerio idén augusztusban a NOB Koordinációs Bizottságába is bekerült, amely a 2018-as pjongcsangi olimpia előkészületeit felügyeli, ez a munka pedig már teljes embert kíván.