Dakar-rali

Szalay Balázs bízik a felújított Opel Antarában

A Dakar-ralira nagyobb hűtőfelületeket alakítottak ki az Opel Antarán, valamint az aerodinamikai kialakításán is változtattak.

A Dakar-rali mezőnye január 1. és 15. között az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig átszel három országot, Argentínát, Chilét és Perut. A 2012-es versenyen 465 jármű áll rajthoz, a mezőnyben három év után lesznek magyarok is, köztük Szalay Balázs, aki újévkor tizenegyedik alkalommal vág neki a 9000 kilométeres futamnak.

"Rajtra kész vagyok. Tiszta pólót, zoknit és alsóneműt minden napra csomagoltam, de fölösleges cuccokat nem viszek. Az autóban úgyis a tűzálló ruhát, cipőt és kesztyűt viseljük. Visszasírom azokat az időket, amikor nem volt kötelező, mert ötven fokban nem a legkényelmesebb viselet. Az előző években mosógépet is vittünk magunkkal, de az idén nem fért el a szervizkamionban, úgyhogy most két tűzálló ruhát csomagoltunk mind a ketten. Aztán a szünnapon cserélünk" - mondta a Magyar Hírlapnak a magyar pilóta.

Az Opel Antara

Szalay nem tagadja, jól jönnek neki a korábbi dakaros tapasztalatai.

"Minden verseny más és más, de azért jól jön majd, hogy 2009-ben már versenyeztünk azon a földrészen. A terep ismeretlen lesz, de a körülményekről van fogalmunk, így felkészülhettünk a helyi sajátosságokra. Először is a dél-amerikai Dakar annyiban mindenképpen eltér az afrikaitól, hogy ott most nyár van, tehát este is nagy a meleg.

A rutinos versenyző továbbra is bízik az Opel Antarában, melyet felújítottak a kíméletlen versenyre.

"Az autóval már 2009-ben is voltak melegedési problémák, ezért átterveztük. Nagyobb hűtőfelületeket alakítottunk ki az Opel Antarán, valamint az aerodinamikai kialakításán is változtattunk. Előfordult, hogy felforrt a benzin, sokáig nem is tudtunk elindulni, továbbmenni. Ez sok bosszúságot okozott. Most hűtőt kapott a benzinrendszer is, így talán már nem lesz gond. Stabilabb és gyorsabb lett a felújított autónk. A korábbiakból kiindulva ez elengedhetetlen volt. Homokon, dűnék között és pampákon száguld a mezőny, amelynek meg kell másznia az Andok csúcsait, hogy átérjen a világ legszárazabb sivatagjába, az Atacamába, s akkor azokról a megpróbáltatásokról még nem is beszéltem, amelyek Peruban várják a versenyzőket. A BMW-sek a Minivel indulnak, és bár a Dakar mindig kiszámíthatatlan, szerintem a náluk versenyző francia Stephane Peterhansel a 2012-es futam esélyese. Gyári háttérrel lesz még jelen a Volvo, a FIAT, a Porsche és a Toyota, utóbbival mindig komolyan kell számolni. Több mint százhetven autó áll rajthoz vasárnap, tehát a terepen kívül lesz ellenfél bőven."