Sífutás

Nyer-e végre norvég sífutó a Tour de Skin?

  • VNA

A sífutók Tour de Ski sorozata ezúttal tizenegy napig tart majd, ahol kilenc kőkemény szakasz vár a mezőnyre.

Lassan kilép a gyermekcipőből a sífutó sport legújabb kori találmánya, a Tour de Ski verseny sorozat. Azok, akik látták az elmúlt öt év nagyszerű versenyeit, már tudják, hogy miről van szó és mire számítsanak idén. Azok számára viszont, akik még nem hallottak róla, pár szóban nem árt összefoglalni a lényeget. A sífutó versenyek hagyományosan egy naposak, meghatározott távval és versenyzési stílussal. Ezt az évszázados koncepciót törte meg a Nemzetközi Síszövetség (FIS) 2006-ban, amikor a versenyigazgató Jürg Capol és az egykori norvég sífutó legenda Vegaard Ulvang ötletét felkarolva létrehozta a Tour de Ski sorozatot. Az elnevezésből már talán következik és a FIS illetékesei sem titkolták, hogy az ötlet a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France mintájára fogalmazódott meg bennük. Legyen egy többnapos, többféle stílusú és versenytávú szakaszokból álló sorozat, melynek az összetett győztese hatalmas pénzdíjat kap. A 2011/12-es versenyben Németország és Olaszország négy városa lesz majd a helyszín, ahol összesen kilenc szakaszon keresztül küzdenek majd egymással a világ legjobb sífutói.

A Tour de Ski sorozat immáron a hatodik kiírásához érkezett
Bár a sportágat a kétezres években egyértelműen ők uralják, a Tour korábbi öt kiírása alkalmával - bármennyire is meglepő - sohasem nyert még norvég sífutó az összetett versenyben. Ennek a sorozatnak a megszakítására most jó esély van, hiszen a férfiaknál és a nőknél is Norvégiából érkezik a favorit. A fő esélyes megnevezésénél a hölgyek esetében könnyű dolgunk van, ahol az olimpiai és világbajnok Marit Björgent nehéz lesz legyőzni. A legutóbbi két évben - a vancouveri olimpia és a hazai rendezésű világbajnokság miatt - kihagyta a Tourt, most viszont ez a fő versenye idén. A szezon eleji formáját és dominanciáját látva nehéz elképzelni, hogy ne legyen ott a végelszámolásnál a 31 esztendős norvég. Legfőbb riválisa, a legutóbbi két Tourt megnyerő lengyel Justyna Kowalczyk lehet, aki azonban a szezon elején kifejezetten gyengén sífutott, kérdés, mennyire sikerült jól a formaidőzítése. Jó lehet még a törékeny testalkatú norvég Therese Johaug is, a szintén remek idénykezdést produkáló Vibeke Skofterud azonban kénytelen lesz kihagyni a versenyt betegsége miatt. Szintén beteg volt december közepén a 2008-as Tour győztes Charlotte Kalla, a karácsonyi pihenőt kihasználva a svéd azonban felgyógyult, így ott lesz a rajtnál. A finnek közül a korábbi Tour de Ski ezüstérmes Aino Kaisa Saarinen érdemel említést, bár idei versenyzését látva meglepetés lenne, ha dobogóra tudna állni az összetett versenyben.

A férfiaknál sokkal nehezebb jósolni az esélyekről. Bár mindenki a norvég Petter Northugot tartja abszolút favoritnak, ő is legyőzhető. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt három évben rendre „csak” második volt a Tour de Ski összetett versenyében. Vannak ugyanis igazi Tour de Ski specialisták a mezőnyben, akik nagyon jól bírják a hosszabb távú terhelést, ezzel ellensúlyozva a 25 éves Northug a versenyek hajrájában mutatott sebesség fölényét. Az egyaránt kétszeres győztesnek számító cseh Lukas Bauer és a svájci Dario Cologna is mestere ennek a versenyformának, így egyikük összetett sikere sem lenne meglepetés. A szakemberek a svéd Marcus Hellner, a francia Maurice Manificat és a tavalyi Touron remekül kezdő, de féltávnál megbetegedő Alekszander Legkov dobogós esélyeiről is beszélnek. Az Eurosport csatorna az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is élőben közvetíti a sífutó Tour de Ski sorozat valamennyi szakaszát. A verseny december 29-én, csütörtökön délután az oberhofi prológgal kezdődik el, majd január 8-án az olaszországi Val di Fiemmében zárul.

A Tour de Ski sorozat korábbi győztesei:
Nők
2011 – Justyna Kowalczyk (lengyel)
2010 – Justyna Kowalczyk (lengyel)
2009 – Virpi Kuitunen (finn)
2008 – Charlotte Kalla (svéd)
2007 – Virpi Kuitunen (finn)
Férfiak
2011 – Dario Cologna (svájci)
2010 – Lukas Bauer (cseh)
2009 – Dario Cologna (svájci)
2008 – Lukas Bauer (cseh)
2007 – Tobias Angerer (német)