NHL

A kanadai rangadón szakadt meg a Montreal nyeretlenségi sorozata - videó

  • Molnár Dávid

Az NHL 80. játéknapján 7 mérkőzés került megrendezésre. A központi divízió két élcsapata, a St. Louis és a Detroit csapott össze az utóbbi otthonában, Lidströméknek pedig sikerült otthon tartaniuk a két pontot. A Montreal a kanadai rivális Ottawához utazott, ahol fölényes győzelemmel lepték meg az új vezetőedzőjüket Michael Cammalleriék. Az idén gyengén szereplő Tampa Bay pedig 5-1-gyel küldte haza az egyik keleti éllovasnak számító Philadelphia Flyerst.

Beérett a gyümölcs

Öt mérkőzést kellett várnia a vehemens Canadiens drukkereknek, hogy új vezetőedzőjükkel, Randy Cunneyworthszel megszerezzék első két pontjukat. A győzelem még édesebb lehet a Canadiensnek, hiszen pont a divíziórivális Ottawa ellen született, idegenben – a két csapat között pedig sosem volt baráti a viszony, sem játékosok, sem szurkolók terén. A Montrealnál öt játékos is gólig és asszisztig jutott, Raphael Diaz pedig három gólpasszal tűnt ki a 6-2-re megnyert mérkőzésből. Cunneyworth számára még egy pikantériája volt a mérkőzésnek: ő volt a modern kori Ottawa Senators csapatkapitánya, amikor a kanadai együttes kiharcolta első rájátszását 1997-ben.
„Pár mérkőzéssel előbb is örültem volna neki, de természetesen egy győzelem az győzelem, és remélhetőleg sok fogja követni még ezt” – értékelt a Montreal ideiglenesen kinevezett mestere.

2 gólos hátrányból fordított a Red Wings

A Detroit Red Wings egy pompás harmadik harmaddal került a hozzá látogató St. Louis Blues fölé. A találkozót megelőzően a Blues egy ponttal járt előrébb a Red Wingsnél, úgyhogy mindkét csapat számára nagy jelentőséggel bírt ez az összecsapás. Az elején úgy tűnt, hogy a Blues képes lesz meglepni a divízió riválisát, két emberelőnyös találat révén 2-0-s előnyre tettek szert. A vendégek mindkét találatánál Jason Arnott és Kevin Shattenkirk jegyezte a gólpasszt.
Ezután azonban a Red Wings rákapcsolt, és még a harmad vége előtt szépítettek a veterán csapatkapitány, Nick Lidström találatával. A záró játékrész pedig egyértelműen a hazaiaké volt, mindössze három lövést engedélyeztek a Bluesnak, míg ők maguk 13 alkalommal találták Brian Elliott kapuját. A fordítás természetesen nem maradt el, a Detroit 1 percen beül két gólt lőtt a harmad derekán, és miután a folytatásban is kontrollálták a mérkőzést, nem maradt veszélyben a két pont sorsa. A két csapat így helyet cserélt a tabellán, de a központi divízióban még így is nagyon szoros a harc a klubok között – a Blues mostani remeklésével talán a lockout óta a legszorosabb, hiszen a Detroit és a St. Louis mellett az éllovas Chicago, illetve a Nashville is rájátszást érő pozíciót birtokol.

Ez már nem csapda

A szezon elején botrányba fulladt a Philadelphia első látogatása Tampa Bayben, amikor is a Flyers azzal reagált a Tampa Bay által preferált semleges zónára koncentráló taktikájára, hogy nem voltak hajlandóak támadni. Ezúttal nem került sor erre, de míg akkor egy szoros mérkőzésen kaptak ki, most egy oltári nagy pofonba szaladt bele Peter Laviolette gárdája.
Ilja Brizsgalovnál a kezdeti lendület alábbhagyott, és ma sem sikerült stabil teljesítménnyel győzelemre
vezetnie a csapatát. Az orosz kapus, akit igazi sztárgázsiért marasztalt a Flyers a Phoenixszel köttetett csere után, a találkozót öt bekapott góllal zárta, 16 kísérletből. Steven Stamkos kétszer volt eredményes, és szezonbeli 22. találata visszarepítette a góllövőlista élére, Marian Gaborikkal osztozva a trónon.

A Flyers egyetlen gólját Scott Hartnell szerezte, Claude Giroux pedig gólpasszt jegyzett, ami már a 44. pontja volt a francia-kanadai fenoménnak a szezonban a 31. mérkőzésén. Egyelőre Malkinon és rajta kívül nincs más játékos, aki jelenlegi formáját tekintetbe véve esélyes lenne az év végi 100 pont elérésére. Már tavaly is csak Daniel Sedinnek sikerült 100 pont fölé érnie, de valószínűleg idén is lesznek olyanok, akik a szezon második felét nagyon megnyomják, amivel elérhetik a bűvös határt.

NHL
eredmények
Pittsburgh Penguins-Carolina Hurricanes 4-2
Columbus Blue Jackets-Calgary Flames 1-2 - szétlövés után
Ottawa Senators-Montreal Canadiens 2-6
Tampa Bay Lightning-Philadelphia Flyers 5-1
Florida Panthers-Toronto Maple Leafs 5-3
Detroit Red Wings-St. Louis Blues 3-2
Colorado Avalanche-Winnipeg Jets 1-4